25 Qershor 2018

Kompanitë nga Kosova ekspozuan produktet në Panairin BIOFACH

Prishtinë, 20 shkurt - Katër kompani që merren me përpunimin dhe eksportimin e Produkteve Pyjore Jo-Drusore (PPJD) nga Kosova ekspozuan gamën e produkteve të tyre në BIOFACH, panairi më i madh në botë për ushqimin organik.

Panairi që u mbajt në datat 14-17 shkurt 2018 në Nuremberg, Gjermani. BIOFACH solli rreth 3,000 ekspozues dhe rreth 50,000 vizitorë nga sektori organik në vend dhe ndërkombëtarisht.

Katër kompanitë nga Kosova: Agroproduct Shpk, Hit-Flores Shpk, Eurofruti Shpk, Fungo LLC, patën shumë takime me blerës dhe agjentë të shitjes që shfaqën interesim për produktet nga Kosova dhe kontaktet me ta do të vazhdojnë gjatë javëve në vijim.

“Trendi i ushqimit dhe përbërësve organikë ka sjellë tashmë ndryshimin në Kosovë, pasi përfaqëson një potencial të jashtëzakonshëm për të hyrë në tregjet e eksportit të ushqimit organik dhe të kapin një pjesë të tij” thotë Faton Nagavci, Drejtor Ekzekutiv i Shoqatës ORGANIKA.

“Kosova mund të jetë prodhues më i vogël se shumë shtete të tjera në këtë sektor të ushqimit organik, mirëpo cilësia e lartë e produkteve të certifkuara që dorëzohen me kohë mundëson kërkesë më të madhe” shton ai. 

Ndërsa për Ministrin e Mujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural Nenad Rikalo, “Inovacioni në sektorin e ushqimit organik bashkë me koordinimin në kohën e duhur të përpjekjeve ndërmjet të gjithë palëve të interesit: prodhuesve, përpunuesve, tregtarëve dhe politikëbërësve në të gjitha nivelet siguron që produktet e Kosovës vërtet janë në përputhje me standardet botërore të cilësisë dhe certifikimit organik, duke iu shtuar vlerën si produkte specifike”.

Pjesëmarrja e këtyre kompanive në panairin BIOFACH u mbështet nga Ministria për Bujqësi, Pylltari dhe Zhvillim Rural, Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim përmes projektit USAID AGRO dhe Promovimi i Punësimit në Sektorit Privat. Shoqata ORGANIKA e ka organizuar pjesëmarrjen e anëtarëve të saja.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Qershor 2018  - Iniciativa për Drejtësi dhe Barazi Inject, organizon tryezën me temë 'Si ta parandalojmë dhunën ekonomike?', ku edhe do të prezantohet Iniciativa për Ndryshimin e Ligjit për Familjen, gjegjësisht saktësimi i dispozitave ligjore në lidhje me ndarjen e pasurisë së përbashkët bashkëshortore. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Komuna e Gjilanit dhe organizata “Let’s Do It Kosova' te mbështetur nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor organizojn aksion pastrimi në kuadër të fushatës “Ta Pastrojmë Kosovën” në Gjilani. (Para teatrit të Gjilanit, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia e diplomimit të kadetëve të Forcës  së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma 'Skënderbeu’, në Komandën e Doktrinës dhe Stërvitjes,  në Ferizaj, ora 11:00)

- Zyra e Bashkimit Evropian dhe Ministria e Integrimit Evropian organizojn takimin iniciues për nisjen e programimit të programeve kombëtare për Kosovën, IPA 2019 dhe IPA 2020, të financuara nga Bashkimi Evropian. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P-38, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet dhe Financa mban dëgjim publik lidhur me Projektligjin nr.06/L-072 për Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj e viziton Komunën e Klinës ku do te takohet me Kryetarin Komunës, drejtorët dhe asamblistët. (Objekti i Komunës se Klinës, ora 14:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj takohet me familjarë  të dëshmorëve, biznese lokale, persona nga fusha e artit, sportit, muzikës, OJQ, etj, të Komunës së Klinës. (Objekti i Komunës se Klinës, ora 15:00)