07 Qershor 2020

Gazpromi rus për herë të parë që nga themelimi po operon me humbje

Moskë, 19 maj - Portali rus, “Lenta.ru”, raporton se kompania më e madhe ruse e prodhimit dhe tregtimit të gazit, Gazprom, për herë të parë që nga themelimi e përfundon tre mujorin e parë me humbje.

Tradicionalisht periudha e dimrit ku hynë tre mujori i parë, janar-prill, është periudha më fitimprurëse për kompaninë, pasi që kërkesat për gaz dhe çmimet janë më të larta.

Por këtë vit si pasoj e rënies së kërkesave për gaz, rënies së çmimeve të gazit si dhe pandemia e COVID-19, kanë ndikuar që kompania tremujorin e parë ta mbyllë me humbje prej rreth 4.2 miliardë dollarë.

Në vitin e kaluar kompania në tremujorin e parë kishte raportuar fitim prej rreth 2.7 miliardë dollarë.

Vitin e kaluar deri në fund të vitit fitimi ishte rritur por për shkak të vendimit të Gjykatës së Arbitrazhi të Stokholmit, për tija paguar Naftagazit ukrainas, gjobën në vlerë prej mbi 2.5 miliardë dollar, fitim i Gazprom në fund  të vitit ishte vetëm rreth 2.2 miliardë dollarë.

Duke e ditur që tremujori i parë në aspektin financiar është më i miri, Gazprom pritet ta mbyllë fund vitin me humbje edhe më të mëdha, çka do të ndikoj negativisht në buxhetin e Federatës Ruse, buxhet i cili kryesisht bazohet në të hyrat nga nafta dhe gazi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 Qershor 2020

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës ndalon qarkullimin e automjeteve në segmentin “Konjuh-Babush” autoudha “Arbën Xhaferi”, në të dy drejtimet e lëvizjes për shkak të zhvillimit të punimeve. (Segmenti “Konjuh-Babush” autoudha “Arbën Xhaferi”, ora 10:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia e Partisë Demokratike të Kosovës, ora 15:00)