12 Nëntor 2019

Vushtria komuna më aktive në ndarjen e mbeturinave të riciklueshme

Prishtinë, 16 tetor - Sot, në komunën e Vushtrrisë me iniciativën e 36 klubeve të gjelbra të themeluara në këtë komunë prej  Green Art Center-Prishtina (GAC), u organizuan aktivitete të ndryshme me fokus në një mjedis të qëndrueshëm, aktivitete këto që promovuan rëndësinë e Riciklimit dhe Ripërdorimit në funksion të një mjedisi më të pastër dhe zhvillimit të ekonomisë së gjelbër në nivel vendi.

Përmes rekreacioneve të punuara prej klubeve të gjelbra dhe në formën e një ekspozite prej ku u ndanë edhe cmime pwr shkolla, fëmijët e shkollave kanë punuar elemente disajni më materiale të ripërdorura.

Njëherësh përmes punës bashkarisht vullnetarë të gjelbër është shtuar infrastruktura për ndarje nw burim në sheshin e kesaj komunë më qëllim nxitjen e riciklimit.

Në fjalë rasti, përfaqësuesja e qeverisë gjermane znj. Alexandra Linden vuri theks në rëndësinë e aktivizmit të të rinjve në shoqëri, në zbatimin e reformave mjedisore që shteti Gjerman përmes projektit për Shërbime të Qendruehme Komunale është duke përkrahur komunën e Vushtrisë dhe të gjitha komunat e tjera në Kosovë.

Njëherësh Kryetari i Komunës së Vushtrisë Z. Xhafer Tahiri i falenderoi qytetarët dhe të rinjtë e kësaj komune për angazhimin për zbatimin e projektit për riciklimin e mbeturinave në këtë komunë duke duke premtuar njëherësh edhe mbështetje institucionale në implementimin e aktiviteteve mjedisore prej klubeve të gjelbra në nivel lokal.

Prej anës së GAC , Znj.Mucaj vendosi theks të vecantë në angazhimin e institucioneve vendore dhe komunitetit të gjerë në zbatimin e reformave që ndërlidhen me zhvillimin e ekonomisë qarkore në nivel vendi.

Përmes aktiviteteve të shumta që GAC implementon, synohet sensibilizimi i qytetarëve dhe edukimi i brezave të rinj për rëndësinë e mbrojtjes së mjedisit dhe zbatimin e reformave të ndryshme që kanë nisur nëpër komuna në Kosovë sic është ajo e Riciklimit të mbeturinave.

Ky organizim i bashkëngjitet të gjitha aktiviteteve të GAC-it në fushën e menaxhimit të mbeturinave dhe që do të ndihmoj në ngritjen e vetëdijes qytetare për ndarjen e mbeturinave të riciklueshme në burim.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)