26 Maj 2018

Sipërfaqja e ozonit në Azinë Lindore rritet për shkak të shtimit të ndotjes

Seul, 6 shkurt - Në raportin e parë të vlerësimit të sipërfaqes së ozonit në botë thuhet se ndotja e ozonit po ulet në shumë pjesë të Shteteve të Bashkuara dhe Evropës Perëndimore, por nivelet janë rritur në Azinë Lindore.

Raporti bazohet në pothuajse të gjitha vëzhgimet e sipërfaqes së ozonit në nivel global nga gati pesë mijë stacione monitorimi.

Raporti tregon se në Kinë, Korenë e Jugut, Japoninë Jugore dhe pjesë të Evropës Jugore nivelet e ozonit kanë qenë mbi 70 mikrogramë për metër kub për më shumë se 15 ditë në vit, gjatë periudhës 2010 deri në 2014.

Megjithëse nivelet e ozonit në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut dhe në Evropë u ulën ndjeshëm gjatë kësaj periudhe, edhe në disa pjesë të ShBA-së, duke përfshirë Kaliforninë, Arizonën, Koloradon dhe Teksasin, ka pasur gjithashtu mbi 15 ditë në vit me këtë nivel ozoni.

Ozoni troposferik ose sipërfaqor është një lloj gazi serrë dhe ndotës ajri. Nëse gjendet në nivele të larta, ai është i dëmshëm për shëndetin e njeriut dhe ekosistemin, si edhe ul rendimentin e kulturave bujqësore.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Maj 2018

- Komisioni për Rekrutim i Këshillit Gjyqësor të Kosovës organizon mbajtjen e testit kualifikues për kandidatet të cilët kanë aplikuar për pozitën e gjyqtarit në gjykatat Themelore të Kosovës. (Hapësirat e Akademisë Policore në Vushtrri, ora 9:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, merr pjesë në “Lutjet e Mëngjesit” në kuadër të Takimit të Evropës Juglindore “Love Your Neighbor”, të organizuar nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë. (Hotel Plaza, Tiranë, ora 10:30)

- Instituti ATOMI organizon ceremonin e shpërbilimit të më të mirëve të Garës Ndërkombëtare të Matematikës Kangaro. (Salla e Kuqe të Fakultetit të Filologjisë të Universitetit të Prishtinës, ora 14:00)