15 Tetor 2019

Prezantohen gjetjet mbi gjendjen e cilësisë së ajrit në Kosovë

Prishtinë, 21 qershor - Instituti për Politika Zhvillimore - INDEP, së bashku me Ambasadën Franceze në Kosovë, organizon tryezën e rrumbullakët "Cilësia e Ajrit në Kosovë: Drejt Standardeve Evropiane".

Qëllimi i këtij takimi është që të mbledhen palët e interesit që përfaqësojnë institucione publike, agjenci zhvillimore, donatorë, përfaqesues nga akademia, institute kërkimore, organizata të shoqërisë civile etj., për të diskutuar mbi gjendjen e cilësisë së ajrit në vend.

Objektivat kryesore të kësaj tryeze janë siç vijon:
 
1. Të kuptojmë më mirë se çfarë rreziku paraqet ndotja e ajrit në Kosovë dhe bëjmë një rishikim të legjislacionit aktual relevant kundrejt acquis të BE-së,

2. Të vlerësojmë gjendjen aktuale të ndotjes së ajrit në vend dhe të diskutojmë se si të trajtohet institucionalisht kjo çështje, dhe

3. Të propozojmë rekomandime konkrete të zbatueshme për Kosovën në mënyrë që të përmirësohet cilësia e ajrit si dhe praktikat në këtë drejtim të përafrohen me standardet e BE-së.
 
Gjatë këtij eventi do të prezantohen gjetjet e punimit me të njëjtin emër si kjo tryezë, përcjellur pastaj me një panel diskutimi rreth temës "Çfarë duhet të ndërmarrim për të siguruar një përgjigje të duhur institucionale për trajtimin e çështjes së cilësisë së ajrit në Kosovë gjërsa synojmë të përmbushim kriteret e BE-së?” 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 tetor 2019

- Fillon procesi i numërimit të votave përmes postës. (Qendra e Numërimit dhe Rezultateve,  ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit bën prezantimin e studimeve të radhës brenda serisë së studimeve rreth fazes finale të dialogut Kosovë-Serbi. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:15)

- Ministria e Tregtisë dhe Industrisë shënon Ditën Botërore të Standardeve. (Hotel Emerald, ora 10:30)

- Green Art Center organizon aktivitet në komunën e Vushtrrisë i cili synon të sensibilizojë qytetarët dhe të ndikojë në edukimin e brezave të rinj për rëndësinë e mbrojtjes së mjedisit”. (Sheshin e qytetit “Hasan Prishtina” në Vushtrri, ora 12:00)

- Në kuadër të promovimit të romanit “Elefantët në kopsht” të autores Kureyshi Qendra Multimedia organizon bisedën e hapur të autores zvicerane Meral Kureyshi me gazetarin Enver Robelli. (Qendra Multimedia, rr. 'Idriz Gjilani' në Prishtinë, ora 19:00)