19 Janar 2019

Ndotja e ajrit vret çdo vit 7 milionë njerëz

Gjenevë, 3 maj - Nëntë në 10 persona në planetin tonë thithin ajër të ndotur, thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë, me ndotjen e ajrit të brendshëm, që përbën një problem të madh dhe në përgjithësi të panjohur.

Raporti i fundit nga OBSH-së thotë se ndotja e ajrit vret çdo vit 7 milionë njerëz në popullatën e margjinalizuar në vende të tilla si Afrika dhe Azia, të cilët mbajnë peshën kryesore.

"Kjo është e rëndësishme dhe e papranueshme," thotë zyrtarja e OBSH-së, Dr. Maria Neira.

Ajri i ndotur, si brenda ashtu dhe jashtë çon në goditje dhe sëmundje të zemrës, kancer të mushkërive dhe sëmundje kronike të frymëmarrjes si astma.

Ndërsa shumica e njerëzve e lidhin ndotjen e ajrit me burimet në natyrë, siç janë çlirimi i gazeve në fabrika dhe nga makinat, raporti i OBSH-së thotë se ndotja e brendshme shkakton afro 4 milionë vdekje në vit.

"Tre miliardë njerëz në botë ... pothuajse gjysma e popullsisë botërore ... ende mbështeten në lëndë djegëse shumë ndotëse për gatim, ngrohje apo ndriçim", thotë Dr. Neira.

Ato përfshijnë vajgurin, drutë dhe lëndë djegëse të tjera të ngurta në vend të burimeve më të pastra, siç janë energjia elektrike dhe gazi.

"Kjo është diçka që duhet ta zgjidhim. Duhet të rrisim qasjen tek lëndët djegëse të pastra dhe energjia e pastër për këtë pjesë shumë të rëndësishme të popullatës sonë".

Dr. Neira njoftoi se OBSH-ja do të organizojë konferencën e parë globale mbi ndotjen e ajrit në fund të tetorit në Gjenevë, ku do të kërkojë rrugë për zgjidhjen e problemit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 janar 2019

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit me kryetarët e grupeve parlamentare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla  C-301, ora 8:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim 120 studentë nga Vjena dhe Venediku nga programi i studimeve  “Europian  Master in Human Rights and Democratisation”. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Shqipërisë, Nevruz Kaptelli me bashkëpunëtoret e tij vizitojnë Sindikatën e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës të cilët së bashku me Këshillin Grevistë Qendror do t'i vizitojnë grevistët e shkollës fillore “Dardania”. (Shkolla fillore Dardania, ora 10:00)

- Qendra e Lëvizjes Vetëvendosje! në Prishtinë mban konferencë për media. (Zyrat e Vetëvendosjes, ora 11:00)

- Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Shqipërisë, Nevruz Kaptelli me bashkëpunëtoret e tij vizitojnë Sindikatën e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës të cilët së bashku me Këshillin Grevistë Qendror do t'i vizitojnë grevistët çerdhes “Gëzimi Ynë”. (Objekti i çerdhes “Gëzimi Ynë” në Prishtinë, ora 11:00)

- Drejtori i Klinikës Emergjente, dr. Basri Lenjani, do të mbajë konferencë për medie. Në konferencë do të jepet qëndrimi zyrtar në lidhje me videon që ka qarkulluar në medie, për kinse mos ofrimin e shërbimeve shëndetësore ndaj një qytetari. (Klinika Emergjente, ora 13:00)