08 Mars 2021

Let’s Do It monitoron zbatimin Udhëzimit Administrativ për gjobat mandatore

Prishtinë, 28 shtator - “Let’s Do It” Kosova vazhdon monitorimin e zbatimit të Udhëzimit Administrativ për Ndëshkime me Gjoba Mandatore si dhe të Rregulloreve Komunale për Mjedis.

Qysh në fillim kanë qenë efikase të gjitha masat e marra në bashkëpunim me inpektoriatet komunale derisa koha e pandemisë COVID-19 ka bërë që këto udhëzime në shumë komuna të mos gjejnë zbatim dhe as ndëshkim për mosrespektim, e gjithë kjo si rezultat i angazhimit të stafit përkatës në stafe emergjente kundër COVID-19.

Mirëpo ne si organizatë mbrojtëse e mjedisit po mundohemi t’ua bëjmë me dije institucioneve që mos t’i anashkalojnë temat mjedisore as në një situatë të tillë pandemike.

Nga të dhënat e kërkuara për secilën komunë në Republikën e Kosovës se sa gjoba mandatore janë shqiptuar  gjatë muajit Gusht-2020, kemi arritur në këtë raport përfundimtar:

Institucionet përkatëse në gjithë Republikën e Kosovës gjatë muajit Gusht sipas Udhëzimit Administrativ dhe Rregulloreve Komunale kanë shqiptuar gjithsej 4 gjoba.

Gjobat u shqiptuan nga këto komuna:

Lipjan (1)

Deçan (në vend të gjobës me vlerë monetare është negociuar me kompaninë që ka bërë shkelje dhe në këmbim të gjobës kanë rënë në ujdi që të pastrohet zona përreth)

Prizren (1)

Istog (1)

Në komunat të cilat nuk shqiptuan asnjë gjobë mandatore gjatë muajit Gusht janë: Komuna e Rahovecit, Gjakovës, Mitrovicës, Shtimes, Fushë Kosovës, Vitisë, Kaçanikut, Hanit të Elezit dhe Obiliqit.

Kurse nga komunat: Podujevë, Vushtrri, Ferizaj, Gjilan, Kamenicë, Junik, Suharekë, Drenas, Skënderaj, Pejë, Klinë, Malishevë, nuk kemi marrë asnjë raport.

Vlen të theksohet se nga raportet e marra rezulton që komuna e Mitrovicës së Jugut nuk ka fare inspektor të mjedisit qysh nga muaji Janar i vitit 2020.

Si dhe është e kënaqshme se si po arrihen marrëveshjet mes institucioneve dhe dëmtuesve të mjedisit, duke bërë kështu që të rritet vetëdija dhe ndërgjegjësimi për pronat publike. Rasti konkret është ai në komunën e Deçanit ku më poshtë do ju bashkangjisim edhe disa fotografi nga aksioni i ndërmarrë nga pala dëmtuese në këmbim të shqiptimit të gjobës mandatore. Për rastin në fjalë përveç pastrimit është marrë përsipër edhe rrethimi i zonës dhe mbjellja e fidaneve në atë hapësirë.

Gjithashtu duhet cekur se Udhëzimi Administrativ për Ndëshkime me Gjoba Mandatore është në fuqi që nga viti 2009 dhe në fushatën “Ta Pastrojmë Kosovën”, 15 shtator – 15 dhjetor 2018 ka ndodhur plotësim-ndryshimi i tij. Ky udhëzim ka synim reduktimin dhe eliminimin e ndotjes së mjedisit dhe mbrojtjen e  shëndetit të njeriut poashtu mbrojtjen e sipërfaqeve publike dhe private përmes menaxhimit të mbeturinave.

“Let’s Do It” ju njofton se monitorimi i zbatimit të Udhëzimit Administrativ për Gjoba Mandatore do të vazhdojë edhe gjatë muajve në vijim, kur edhe do të bëhen publike të gjitha të dhënat.

Për shkak të pandemisë COVID-19 kishte shumë pak gjoba të shqiptuara gjatë muajit Gusht, por duke shpresuar në normalizim të situatës dhe në ndërgjegjen institucionale besojmë që gjatë muajve në vijim gjobat mandatore do të gjejnë zbatim në vendin tonë.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 Mars 2021 - Mbahet seanca gjyqësore kundër të pandehurit I.L. për vepren penale 'Keqpërdorimi seksual i personave nën moshën gjashtëmbëdhjetë vjet'. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Kryeministri në detyrë, Avdullah Hoti merr pjesë në aktivitetin “Shënimi i 8 Marsit- Dita Ndërkombëtare e Gruas”, me ç’rast do të bëhet edhe nënshkrimi i marrëveshjeve me përfitueset e bizneseve të vogla të Grave nga Programi i Rimëkëmbjes Ekonomike  2021 – Masa 4, Faza e dytë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:45)

- Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion organizon aksion simbolik për shënimin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)

- Oda e Mjekëve të Kosovës ndan mirënjohje për mjekët në pension dhe për institucionet shëndetësore të rajonit të Mitrovicës që kanë kontribuar në luftën kundër pandemisë COVID-19. (Spitali i Përgjithshëm Mitrovicë, ora 10:00)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëhet publikimi i raportit “Pasuria e (pa)ndarë - Posedimi i pasurisë nga zyrtaret politike dhe bashkëshortet e zyrtarëve politik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:30)

- Sindikata e Punëtorëve të Lotarisë së Kosovës do të protestojë para ndërtesës së Qeverisë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)  

- Universiteti ''Kadri Zeka'' do të shënojë 8 vjetorin e themelimit! (Ambientet e Universitetit në Gjilan, ora 11:00)

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas mbahet marshi “Marshojmë s’festojmë kundër patriarkatit që vret”,  (Nisja nga sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)  

- Shoqata e Gastronomëve organizon marsh protestues në të cilin do të kërkojnë hapje totale për bizneset. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 14:00)

- OJQ “ETEA” dhe biblioteka “Hivzi Sulejmani” organizojnë bashkëbisedim me temën “Mësuesia ndër vite”. (Biblioteka “Hivzi Sulejmani” në lagjen Dardania, ora 16:00)

- Qendra e Artit dhe Komunitetit organizon mbrëmjen e poezisë “Poezi për Fuqi - çdo ditë është 8 mars”. (Teatrin Kombëtar në Prishtinë, ora 19:00)