12 Korrik 2020

Lëshimi i gazit serrë shënon rekord të ri

Paris, 26 nëntor - Organizata Botërore e Meteorologjisë (WMO) u shpreh se nivelet e lëshimit të tre gazrave kryesore serrë si dioksid karboni, metan dhe oksidi i azotuar kanë arritur një rekord të ri.

Lidhur me lëshimin e dioksidit të karbonit, sekretari i përgjithshëm i WMO-s Peteri Talas u shpreh se "Kemi thyer përsëri rekordet e dendësisë së dioksidit të karbonit të lëshuar, duke kaluar 400 ppm, një nivel kritik. Kjo ndodhi para dy vjetësh dhe rritja e këtij lëshimi vijoi dhe vitin e kaluar, sasia e shtuar ishte sa nivelin mesatar që kemi parë në dhjetë vjetët e kaluar".

Profesori Talas shtoi se qeveritë e ndryshme duhet të bëjnë më shumë për të pakësuar varësinë e lëndëve djegëse fosile për të prodhuar energji.

"Tani, prodhojmë 85% të energjisë globale në bazë të lëndëve djegëse fosile si qymyrgur, naftë dhe gaz, kurse vetëm 15% nga burimet bërthamore, hidro dhe të tjera të përtëritshme. Për të korrur sukses në zbatimin e Marrëveshjes së Parisit, duhet t'i përmbysim këto shifra në dekadat e ardhme", tha Talas.

WMO-ja tha gjithashtu se ka pasur një rritje prej 43% të forcës totale rrezatuese – efekti i ngrohjes së klimës – në gazrat serrë afatgjatë.

Ndër të gjitha gazrat, dioksidi i karboni zë afro 80%. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 Korrik 2020 - Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri e hap fushatën e korrje-shirjeve. (Fushata e korrje-shirjeve nis në mes të fshatave, Livoq i Poshtëm dhe Velekincë, ora 10:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti, i shoqëruar nga ministri i Bujqësisë, Besian Mustafa dhe nga ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Christian Heldt do të vizitojë kompaninë “SOWI KOSOVA” në Bajgorë të Komunës së Mitrovicës. (Bajgorë - Mitrovicë, ora 11:00)

- Vazhdon seanca plenare e Kuvendit në të cilën do të shqyrtohet Projektligjit për plotësimin dhe ndryshimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2020. (Salla e Kuvendit, ora 14:00

- Kryeministri Avdullah Hoti raporton në Kuvendin e Kosovës lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)