05 Qershor 2020

KOSID alarmon Bankën OPIC për mos-mbështetje të Termocentralit “Kosova e Re”

Prishtinë, 27 qershor - Konsorciumi i Shoqërisë Civile Kosovar për Zhvillim të Qëndrueshëm (KOSID) prezantoi sot letrën* e dytë drejtuar Korporatës së Investimeve Jashtë Shtetit (OPIC) për të mos e mbështetur ndërtimin e termocentralit “Kosova e Re”.

Në këtë letër, KOSID ka listuar shkeljet që do t’i bënte OPIC nëse e mbështet ndërtimin e një termocentrali të bazuar në qymyr.

Në letër thuhet se mbështetja eventuale për termocentralin e qymyrit “Kosova e Re” do të ishte në kundërshtim me politikat OPIC-ut dhe DFC-së të cilat nuk e favorizojnë thëngjillin dhe inkurajojnë mbështetjen e energjisë së ripërtëritshme.

Letra vjen pas tërheqjes së Bankës Botërore nga mbështetja e këtij projekti të rrezikshëm për mjedisin dhe njerëzit në Kosovë.

Drejtorja Ekzekutive e BIRN Kosova, Jeta Xharra, në konferencën e sotme për shtyp, tha se OPIC, si institucion që i përgjigjet Kongresit Amerikan, do të duhej që politikat e veta në Kosovë t’i përqendronte në energji të ripërtëritshme.

“Ne e dimë që OPIC nuk e ka bërë analizën që të shikojë alternativa tjera të energjisë së ripërtëritshme për të investuar në Kosovë andaj e ftojmë të vijë në Kosovë dhe të shikojë mundësitë e hatashme që ekzistojnë këtu për investime në energji alternative: kemi diell më shumë se Gjermania, kemi erë dhe kemi potencial gjeotermal për ata që ja duan Kosovës të mirën me investime në energji të gjelbër", tha Jeta Xharra.

Në letër thuhet se termocentrali i qymyrit nuk është ekonomikisht i qëndrueshëm dhe do të impononte rreziqe substanciale makroekonomike dhe zhvillimore për vendin dhe qeverinë e Kosovës.

Haki Abazi, bashkëthemelues i KOSID, tha se Kosova gjendet në një fazë dramatike të zhvillimeve për ta ndryshuar drejtimin e zhvillimit energjetik të vendit.

“Institucionet dhe qeveritë pa përjashtim kanë punuar dhe insistuar që Kosova të vazhdojë me qymyr përderisa ne në KOSID, i përkrahur nga ekspertë dhe organizata nga Evropa, SHBA dhe e gjithë bota, kemi refuzuar ta pranojmë qymyrin si zgjidhje dhe kemi kërkuar që investimet të bëhen në zhvillimin e qëndrueshëm duke rritur kapacitetet e energjisë së ripertëritshme, efiçiencës dhe ndërlidhjes me linjë transmisioni funksional me Shqipërinë”, tha Haki Abazi.

Ndërsa Dajana Berisha, bashkëthemeluese e KOSID, tha se çështja e zhvendosjes së popullatës në vendin ku planifikohet ndërtimi i termocentralit.

“Asnjë investitor i huaj nuk do të investonte një projekt në të cilin nuk ka konsensus të gjerë publik për një termocentral të ri me thëngjill. Nëse populli nuk e do një projekt të tillë, është e pamundur ë ai të financohet nga investitorë të huaj. Ky projekt nuk sjell zhvillim pasi që imponon zhvendosjen e 7 mijë banorëve”, tha Dajana Berisha. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020

- Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)