23 Maj 2019

Kompanitë interesohen për trajnim të stafit në Qendrën e Trajnimit të KEK

Prishtinë, 19 prill - Qendra e Trajnimit që funksionon në kuadër të Korporatës Energjetike të Kosovës po vazhdon të jetë në qendër të vëmendjes së shumë punëtorëve që duan të marrin trajnime profesionale dhe të licencuara ndërkombëtarisht.

Drejtori dhe njëkohësisht ekzamineri i kësaj qendre, Safet Imeri thotë se në këtë qendër organizohen edhe trajnime për profesionet e veçanta si: teknologjia elektrike, mekanike, salduese dhe operim i makinave të rënda.

Imeri po ashtu ka treguar se gjatë vizitave bërë kompanive të ndryshme prodhuese në Kosovë, ku kanë vërejtur se mungojnë kuadro profesionale të saldimit për të cilat edhe kanë ofruar një bashkëpunim që këto kuadro kryesisht vetëm me shkollë të mesme, të kualifikohen dhe të jenë të gatshëm për punë.

“Kryesisht janë trajnime praktike. Rreth 80% e punës është praktikë dhe 20% teori dhe kur kandidatët e kryejnë këtë trajnim, janë të gatshëm të punojnë. Për trajnimet që kryhen tek ne, në fund u lëshojmë certifikata, mirëpo kemi edhe kualifikime të cilat janë të njohura nga Autoriteti Kombëtar i Kualifikimeve, të cilat përveç që i vulosim ne, nëse kandidatët i plotësojnë kriteret i vulosin edhe ata dhe pastaj certifikatat njihen në krejt Kosovën, ndërsa për fushën e saldimit dhe fushën e operimit të makinave të rënda kemi edhe certifikata të njohura ndërkombëtarisht."

"Në fushën e saldimit kemi dy trajnerë, të cilët i kemi përgatitë për përgatitje të kandidatëve, ndërsa testin vijnë e bëjnë nga institucioni për certifikim gjerman 'Defaes' dhe këto certifikata është njëjtë si me i marrë tek ne si me i marrë në Gjermani. Ndërsa për operim të makinave të rënda, po ashtu kemi tre trajnerë, të cilët janë të certifikuar për pjesën teorike dhe ekzaminer, dhe kemi tre trajnerë për pjesën praktike fushore, ku testet na vijnë përmes postës. Ne e bëjmë trajnimin dhe ekzaminimin, ndërsa vendimin e merr kompania amerikane 'Hevicert' ku në rast se kandidati i arrin kriteret e kalueshmërisë, i lëshohet certifikata për pesë vjet”, deklaroi Imeri.

Duke marrë parasysh faktin se viteve të fundit shumë punëtorë kanë janë lënduar dhe disa edhe kanë pësuar vdekje në vendet e tyre të punës, Qendra e Trajnimit në Obiliq e certifikuar me ISO standardin 9001-2015 për menaxhim dhe kualitet, po u mundëson kandidatëve që të bëjnë kualifikimet më të sofistikuara në mënyrë që gjatë punës së tyre të ardhshme të ndihen të sigurt.

“Gjatë vizitave në kompani të ndryshme, kemi vërejtur se edhe nëse punëtorët dinë të bëjnë një punë, iu mungon shumë pjesa e sigurisë. E nëse punëtorët certifikohen, kompania do të arrijë performancën në punë dhe do të zvogëlohen aksidentet në vendin e punës, gjë që edhe është qëllim i kompanive, pra të zvogëlohen këto aksidente në vend të punës."

"Kandidatët që e kanë kryer trajnimin, ne i vizitojmë në kompanitë ku punësohen dhe shohim nëse ata arrijnë të jenë të përgatitur që të punojnë të pavarur, andaj ne i ftojmë të gjitha kompanitë që të bëjnë trajnimin dhe investimin e stafit pasi kjo sjellë përfitime të shumëfishta edhe për formim më të mirë por edhe për zvogëlim të aksidenteve dhe përmirësimin e sigurisë në vendin e punës”, shtoi drejtori i kësaj qendre, Safet Imeri.

Kandidatët që po ndjekin trajnimet në këtë qendër kanë thënë se me anë të këtyre trajnimeve kanë arritur të marrin shumë informacione dhe të profesionalizohen në kryerjen e punës që e kanë zgjedhur.

“Për këtë trajnim jam njoftuar nga disa njerëz që kanë qenë më herët këtu, por e kam parë edhe në faqen zyrtare të KEK-ut. Unë ndihem mirë dhe mendoj se ky trajnim do të më ndihmoj edhe në të ardhmen pasi unë i dua makinat e mëdha dhe kam pas rastin të punoj pak, por me këtë njohuri që po e marrim këtu, e shohim se nuk i kemi ditë shumë gjëra rreth sigurisë në punë. Ne sot kemi filluar me fazën e stimulatorëve ku po i mësojmë se si funksionojnë komandat dhe mendoj që pas këtyre trajnimeve teorike e praktike do të jemi të gatshëm për punë qoftë në sektorin privat apo atë publik”, tha kandidati Xhevdet Idrizi.

Nga ky trajnim shpreson se do të gjejë punë edhe kandidati tjetër Smajl Bllaca, i cili po trajnohet për drejtim të eskavatorit.

“Qëllimi i këtij trajnimi shpresoj të jetë punësimi. Ne deri tani kemi pasur mësim teorik, pastaj praktik, kushtet i kemi shumë të mira dhe ky trajnim është një mundësi shumë e mirë për ne që aftësohemi për punë”, tha kandidati Bllaca.

Qendra e Trajnimit ka nisur punën në maj të vitit 2005.

Ndërtimi i Qendrës së Trajnimit dhe po ashtu pajisja e zyrave, laboratorëve dhe punëtorive është financuar nga KEK-u dhe Agjencioni Evropian për Rindërtim.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 maj 2019 - Instituti për Politikë të Jashtme të Kosovës organizon konferencën "Politika  e Kosovës në këndveshtrim shkencor." (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Riinvest organizon konferencën “Korrupsioni nga ana e ofertës: Perspektiva e bizneseveve”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Kryeparlamentari Kadri Veseli mban konferencë për media. (Holli i Kuvendit të Kosovës, ora 10:00)

- Rrjeti Ballkanik për Gazetari Hulumtuese dhe Internews Kosova do ta publikojnë Raportin Vjetor të Monitorimit të Gjykatave për vitin 2018. (Ambientet e objektit A të Pallatit të Drejtësisë, ora 10:00)

- Themelohet Shoqata e Inovacionit Financiar, nga institucione financiare jo-bankare. (Hotel “Sirius”, ora 10:00)

- Anulohet - Forumi Ballkanik organizon tryezën rajonale "Zgjedhjet parlamentare të BE-së dhe implikimet për Kosovën dhe rajonin e Ballkanit Perëndimor". (Hotel Sirius, ora 10:00)

 - Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizon tryezën e radhës të titulluar Indeksi i Zhvillimit të Sektorit të Prodhimit, ku do të prezantohen të gjeturat e një studimi mbi konkurrueshmërinë e sektorit të prodhimit. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:30)

- E Ngarkuara me Punë Coleen Hyland do të flasë me rastin e nënshkrimit të Memorandumit të Mirëkuptimit në mes të partnerit implementues të USAID-it Qendrës për Arsim të Kosovës dhe 7 komunave. (Hoteli Emerald, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi do të organizojë ceremoninë e ndarjes së shpërblimeve për sportistët dhe trajnerët. (Kabineti i Ministrit të Kulturës, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale takohet me Ambasadoren e Suedisë në Kosovë znj. Karin Hernmarck - Ahliny. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 11:00)

- Aleanca Kroosvare e Bizneseve organizon konferencën për media me temë "Taksa 100% a është ekonomike a politike kundër Serbisë". (Zyret e AKB-së, ora 13:00)

-  Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpallë rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve të jashtëzakonshme për kryetar në komunat: Leposaviq, Zveçan, Zubin Potok dhe Mitrovicë e Veriut. (objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)