23 Tetor 2019

KMDLNJ kërkon ndërprerjen e ndërtimit te hidrocentraleve në Shtërpcë

Prishtinë, 9 korrik - Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut - (KMDLNJ) i ka dërguar një letër të hapur kryetarit të Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli për ndërprerjen e punimeve në ndërtimin e hidrocentraleve në lumin Lepenc.
 
Qytetarët e Shtërpcës dhe banorët e fshatrave të kësaj komune disa herë protestuan kundër përpjekjeve për ndërtimin e hidrocentraleve në lumin Lepenc duke vlerësuar, me të drejtë se po shkatërrohet mjedisi në mënyrë të dhunshme, e që do të prodhojë efekte zingjirore, me pasoja shumë të rënda mjedisore.

KMDLNJ konsideron se përkundër se kundërshtimet dhe protestat kanë qenë krejtësisht paqësore, në dobi të qytetarit dhe komunitetit, Policia e Kosovës, duke e përdorur forcën e tepruar i ka shpërndarë këto protesta në mënyrë të dhunshme.

KMDLNj përkujton se këto protesta, të arsyeshme dhe të drejta e në mbrojtje të mjedisit janë organizuar nga banorë e të gjitha përkatësive etnike, shqiptarë, serbë, etj. që nënkupton se nuk ishin të manipuluara, as nga politika e as nga grupet e interesit por se qëllimi ishte mbrojtja e interesit të të gjithë banorëve dhe ruajtja e ambientit ku ata jetojnë, punojnë dhe gjallërojnë.

"Për më keq, ministri i Qeverisë së resorit përkatës për çështje mjedisore, Fatmir Matoshi, para komisionit parlamentar deklaroi se ai nuk ka as fuqi e as kapacitet ta ndalojë këtë degradim të ambientit por se këtë mund ta bëjë vetëm Kuvendi i Kosovës, Kryetar i të cilit jeni aktualisht", thekson KMDLNJ.

Nëse ministri i resorit përkatës dhe përgjegjës i Qeverisë së Kosovës për Mjedis dhe Planifikim Hapësinorë deklaron publikisht se nuk ka fuqi ta ndërpresë këtë ekocid në Shtërpcë, a nënkupton kjo sipas KMDLNJ-se se dikush i fuqishëm qëndron prapa këtij krimi ekologjik dhe se për interesa personale apo klanore është në gjendje ta shkatërrojë mjedisin në këtë vend të mrekullueshëm duke shkaktuar dëme të pariparueshme strategjike, si për mjedisin ashtu edhe për banorët.

"Ministri Matoshi deklaroi se investitorët apo kriminelët e mjedisit kanë siguruar dokumentacion të rregullt dhe të vlefshëm për këtë projekt e që, sipas të gjitha gjasave kemi të bëjmë me një extra korrupcion ku janë përfshirë edhe njerëz të fuqishëm të pushtetit", thekson KMDNLJ.

Në asnjë vend demokratik dhe normal, për një investim sikur ky në Shtërpcë, nuk e vendosin, as politika e as investitorët por e vendosin banorët sepse është në interes të banorëve, e që KMDLNj e vlerëson shumë pozitive, sepse intereset e tyre nuk i kanë ndarë në vija partiake, politike apo etnike por kanë marrë parasysh interesin e përbashkët; një mjedis të pastër, të shëndetshëm që ofron kushte për një zhvillim normal dhe jetesë.

Shtërpca dhe rajoni i Brezovicës është një mjedis ku bashkëjetojnë një kohë të gjatë diversitetet etnike, kulturore dhe të tjera dhe ky veprim i papërgjegjshëm i oligarkëve ekonomikë dhe politik seriozisht e rrezikon këtë diversitet.

"I nderuari kryetar i Kuvendit, pasi i keni deklaruar luftë të hapur korrupcionit, nepotizmit dhe krimit të organizuar në subjektin që e drejtoni e që ka hasur në përkrahje të gjerë të opinionit që kërkon ndryshime, e keni rastin që me një vendim të Kuvendit të Kosovës (duke thirrur një mbledhje të jashtëzakonshme ku, pa asnjë dyshim do ta merrni përkrahjen e të gjithë deputetëve) ta ndërpreni këtë banditizëm ekologjik, kësaj radhe në Shtërpcë e pastaj edhe në komunat tjera ku ka burime të pasura me ujë."

"Ndërprerja e punimeve në Shtërpcë, me angazhimin Tuaj dhe të Kuvendit të Kosovës pastaj do të hapte rrugë hetimeve nga Prokuroria Speciale për mënyrën si është siguruar leja nga investitorët si dhe do të bëheshin hetime për përdorimin e forcës nga Policia e Kosovës kundër protestuesve paqësorë që, me të drejtë po protestojnë për ruajtje të mjedisit", thuhet me tej në letrën e KMDLNJ-së.

Ruajtja e mjedisit për shumë shtete dhe vende është detyrim ligjor, madje kanë vendosur edhe taksën ekologjike, sikur që llogaritet të jetë njëra ndër të drejtat elementare të njeriut që rregullohet me të gjitha dokumentet ndërkombëtare dhe kombëtare për të drejtat e njeriut siç janë: Deklarata Universale për të Drejtat e Njeiut e KB, Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe Kushtetuta e Kosovës.

KMDLNj fton të gjitha OJQ-të për ruajtje të mjedisit, për të drejtat e njeriut, deputetët e Kuvendit të Kosovës, partitë politike që fuqishëm të kundërshtojnë projektin e Shtërpcës përmes deklarimeve publike, pjesëmarrjes në protesta dhe presionit që do t”iu bëjnë institucioneve përgjegjëse.

"I nderuari kryetar Veseli, koha është të veproni shpejt dhe menjëherë dhe t”i shfrytëzoni kompetencat dhe mundësitë për të penguar dhe ndalaur këtë “vrasje të qëllimshme të mjedisit” në Shtërpcë."

"Në të kundërtën, nëse nuk veproni edhe Ju si dhe Kuvendi i Kosovës do të bartni përgjegjësi për mosveprim dhe pjesëmarrje në ekocid duke rrezikuar shëndetin, jetën dhe ardhmërinë e banorëve të kësaj komune, pavarësisht përkatësisë etnike dhe të tjera", thuhet në fund të letrës se KMDLNJ-së dërguar kryeprlmentrit Veseli.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 tetor 2019 - Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët "Eqrem Qabej" në Mitrovicë, ku do të takoj drejtoreshën e kësaj shkolle, Remzije Alidemaj, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës, ora 9:50)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa të Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet dita e parë e panairit ndërkombëtar të Agrobiznesit dhe Ushqimit AGROKOS. (Salla 1 Tetori, ora 10:00)

- Klubi i Prodhuesve të Kosovës dhe SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosova organizon ceremoninë inauguruese të Punëtorisë “Made in Kosova”. (SOS Fshatrat e Fëmijëve në Prishtinë, Rr. 1 Tetori p.n, Velani, ora 11:00)

- Organizatat joqeveritare Community Building Mitrovica, Mundësia, 7 Arte, Civil Development Organisation, Iniciativa Qytetare Skenderaj organizojnë konferencën e përbashkët të në të cilën do të prezantohet Raporti i monitorimit të aktivitetit të prokurimit: Qendra e riciklimit industrial për mbeturinat paraprakisht të klasifikar ose të përziera.  (Community Building Mitrovica, pas ëmbëltorës “Ballkan, ora 11:00)

- Lansohet platforma digjitale në rajon me koncept të "ekonomisë së përbashkët" e cila ju mundëson individëve të përfitojnë nga mjetet e tyre motorike duke i lëshuar ato me qira, si dhe personave të interesuar të marrin makina motorike me qira me cmime më të arsyeshme se nga format trandicionale të makinave me qira. (Objekti i Inovation Center of Kosova, ora 11:00)

- Bëhët promovimi i librit "Me Mall dhe Lot nga Stambolli" të autorit Hamdi Thaqi dhe Nazife Prebreza- Thaqi, që flitet për shpërnguljen e familjes Prebreza nga Toplica. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Agjencia Kosovare e Privatizimit mban ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr.51. (Hoteli Grand, ora 12:30)

- Takohen dy grupet punuese të Lëvizjes Vetëvendosje dhe Lidhjes Demokratike të Kosovës. (Selia e LDK-së, “Qafa”, ora 15:00)

- Gjykata Kushtetuese e Republikës së Kosovës me në ceremoni solemne shënon vitin e 10-të Jubilar Gjyqësor. (Hotel Emerald, ora 17:00)