24 Maj 2018

KfW dhe Qeveria Gjermane mbështetin zgjerimin e sistemit të ngrohjes

Prishtinë, 1 shkurt - Komuna e Prishtinës dhe Termokosi prezantuan Masterplanin për rehabilitimin dhe zgjerimin e sistemit të ngrohjes qëndrore në Prishtinë. 

Masterplani është hartuar bashkërisht nga Termokosi dhe Komuna e Prishtinës, ndërkaq është financuar nga qeveria gjermane përmes KfW-së.

Një ekip ekspertësh të iC Consulenten nga Austria ka përkrahur Termokosin dhe Komunën e Prishtinës në këtë projekt.

Sistemi i ngrohjes qëndrore në Prishtinë është ndërtuar në vitin 1970 dhe fillimisht ka ofruar ngrohje më mazut.

Në nëntor të vitit 2014, sistemit të ngrohjes qëndrore në Prishtinë është kyqur në termocentralin Kosova B, i cili ishte shndërruar në termocentral me kogjenerim.

Kështu, në vend të djegjes së mazutit që shkakton emetime të larta, avulli i termocentralit shfrytëzohet për ngrohje.

Projekti është financuar përmes një projekti te më shumë donatorëve përmes KfW-së e Termokosit me një shumë prej rreth 37 milion euro.

Konkretisht, kontributet e donatorëve ishin si në vijim: Bashkimi Evropian (14,0 milion euro grant), Gjermania (10,0 milion euro grant, 5,0 milion euro kredi), Suedia (1,8 milion euro grant), Luksemburgu (1,5 milion euro grant) dhe Kosova (5,0 milion euro kontribute të Komunës së Prishtinës dhe qeverisë së Kosovës).

Termokosi ka ofruar ngrohje bazuar në sistemin e kogjenerimit për mëse 63.000 konsumatorë për tri sezona deri tani.

Ndikimi në kushtet jetësore dhe mjedis ështe i paprecedent: Ngrohje 24/7 për gjithë sezonën e ngrohjes, gjenerim mbi 660 GWh për tri vite, ulje të emetimeve me CO2 prej mbi 90.000 ton në vit, ngritje të faturimit dhe inkasimit, reduktim të humbjeve të ngrohjes e ujit dhe më shumë.

Kapaciteti aktual i sistemit te kogjenerimit është 140 MW, kapacitet ky që mund të nxirret nga vetëm një apo të dy turbina të TC Kosova B.  Gjatë sezonës së fundit të ngrohjes, ngarkesa maksimale nuk ka kaluar 85 MW. Kjo ilustron më së miri mundësinë për të ngritur edhe më shumë ndikimin e projektit përmes zgjerimit të rrjetit.

Kështu shumëfishohet shfrytëzimi i investimeve të realizuara në kogjenerim dhe arrihen vlera më të favorshme kosto-fitim.

Duke marrë parasysh potencialin e lartë për modernizim dhe zgjerim të mëtutjeshëm, ishte e domosdoshme të krijohej perspektivë afatgjatë për  investimeve, qofshin ato vendore apo të huaja si dhe të sigurohet efiqiencë e kostos, transparencë si dhe qëndrueshmëri teknike e financiare.

Masterplani përbën një databazë me pako investimesh prioritare dhe duhet të shërbejë si baza e vetme për investime në sistemin e ngrohjes në Prishtinë. Objektivi kryesor i Masterplanit është reduktimi i emetimeve të CO2 dhe zvogëlimi i ndotjes së ajrit në Prishtinë.

Së fundi qeveria gjermane ka zotuar një grant prej 10 milion euro për investime në rehabilitimin dhe zgjerimin e sistemit të ngrohjes qëndrore në Prishtinë, investime këto që do të realizohen bazuar në rekomandimet e Masterplanit.

Për më tepër, edhe qeveria e Luxemburgut do t’i bashkangjitet këtij projekti me një grant prej 2,5 milion euro.

Duke përfshirë këtu edhe kontributin qe pritet nga Komuna e Prishtinës, pjesa dërmuese investimeve të Masterplanit do të mbulohet nga ky projekt.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Maj 2018  - Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë lanson doracakun “Ekstremizmi i Dhunshëm dhe Mediat- Doracak për gazetarët”, i  cili  ka për qëllim të ofrojë rekomandime rreth mënyrës së raportimit të rasteve të ekstremizmit të dhunshëm dhe terrorizmit nga mediat. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) lanson punimin “Demokracia e Kosovës në rrrezik?”. (Hoteli Swiss Diamond, salla Marec, ora 10:00)

- BIRN do të organizojë seancën informuese, me qëllim të informimit më të detajuar rreth thirrjes lidhur me Propozime për Projektin e Financuar nga BE - “Kontribut në forcimin e gazetarisë së pavarur, hulumtuese dhe të dobishme për publikun, si dhe në lirinë e shprehjes në Kosovë”. (Qendra Informative dhe Kulturore të BE-së, ora 10:00)

- Shefja e Zyrës së BE-së, Nataliya Apostolova do ta vizitojë Leposaviqin ku do ta ketë një takim me Kryetarin e Komunës së Leposaviqit, Zoran Todiq. (Ndërtesa e komunës në Leposaviq, ora 10:30)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim organizon diskutimin e parë publik për mbarëvajtjen e avancimeve akademike në Universitetin e Prishtinës ku edhe do ta lansojë strategjinë e saj për ofrimin e mbështetjes juridike për palët e mundshme që do të ankohen në procesin e avancimeve akademike në UP. (Qendra për Zhvillim të Karrierës në Universitetin e Prishtinës, ndërtesa e Bibliotekës Kombëtare, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media në të cilën flet deputetja Arbërie Nagavci. (Holli i Kuvendit, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Buxhet dhe Financa ne te cilen do te behet shqyrtimi i Raportit Vjetor të Komisionit Rregullativ të Prokurimit Publik, shqyrtimi i Raportit Vjetor të Organit Shqyrtues të Prokurimit Publik, etj.  (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00)

- Qendra për Demokraci dhe Pajtim në Evropën Juglindore me seli në Selanikv organizon promovimin e dy doracakëve të rinj për lëndën e historisë në gjuhën shqipe, periudha 1944-2008. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi ku do te shqyrtohet Projektligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, 11:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj bënë homazhe në Gllogjan, me rastin e shënimit të 24 Majit, Ditës së Batalionit Gardist dhe rënies së Dëshmorëve të Kombit, të Batalionit Gardist “Shkelzen Haradinaj” të Zonës Operative të Dukagjinit. (Gllogjan, ora 11:00 dhe Kodrali, ora 11:30)

- Muzeu i Kosovës - Sektori i Historisë, hapë ekspozitën historike me titull "Kontributi i Presidentit Historik Dr. Ibrahim Rugova në Shtetformimin e Kosovës", me bashkautor Dr. Sadik Krasniqi dhe Ma. Besnik Rraci. (Muzeu i Kosovës, ora 13:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, merr pjesë në hapjen e ekspozitës për kontributin e presidentit Ibrahim Rugova në shtetformimin e Kosovës. (Muzeu i Kosovës, ora 13:00)

- Me moton “Shijo djathin e vërtetë, 100% nga qumështi” do të lansohet fushata promovuese e djathit 100% nga qumështi me qëllim informimin e qytetarëve të Kosovës për rëndësinë dhe dobitë e konsumimit të djathit të natyral nga qumështi. (Objekti i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë në Kosovë, ora 13:00)

- Në kuadër te fushatës kundër hidrocentraleve të paqëndrueshme në Kosovë ERA group shfaq premierën e Kosovës të filmit "Blue Heart" në Deçan. (Pallati i Kulturës në Deçan, ora 18:00)