23 Tetor 2019

Harta Zonale dokumenti më i rëndësishëm për planifikim hapësinor

Prishtinë, 19 qershor - Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, sot ka bërë hapjen zyrtare të shqyrtimit publik për Hartën Zonale të Kosovë, dokument ky i rëndësishëm në fushën e planifikimit hapësinor.

Në këtë ceremoni, ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi tha se MMPH-ja po e përmbush një veprim shumë të rëndësishëm në sektorin e planifikimit hapësinor.

“Sot po e fillojmë fazën më të rëndësishme të procesit, shqyrtimin e dokumentit me publikun e gjerë. Për dy muaj rresht, sa është planifikuar të zgjasë shqyrtimi publik, MMPH përkatësisht Instituti për Planifikim Hapësinor do të organizojë edhe takime dhe prezantime tjera”, tha ministri Matoshi.

Sipas tij, Harta Zonale do të vendos veprimet, aktivitetet dhe rekomandimet relevante hapësinore si dhe rregullat për implementimin e tyre.

“ Jemi të sigurt se kjo është mënyra më e mirë që ta ndryshojmë sjelljen tonë abuzive ndaj hapësirës, prandaj, ju inkurajojmë sinqerisht që të bëheni pjesë aktive e këtij procesi”, deklaroi Matoshi.

I pari i MMPH-së kërkoi nga kryetarët e Komunave  që të vazhdojnë angazhimin e tyre në hartimin e hartave të tyre zonale ndërsa u bëri thirrje qytetarëve dhe ekspertëve  që të jenë aktiv në këtë proces mjaft të rëndësishëm.

Gjatë kësaj ceremoni është prezantuar draft dokumenti “Harta Zonale e Kosovës 2020-2028+” nga drejtori i Institutit për Planifikim Hapësinor, Luan Nushi i cili tha se është ndjenjë e mirë që bashkë me kolegët e Institutit kemi arrit në këtë fazë të procesit të hartimit të Hartës Zonale të Kosovës. Proces në të cilin në periudha të ndryshme kohore kanë qenë të involvuar edhe grupe tjera të interesit duke i përfshirë edhe qytetarët e interesuar.

“Sa i përket përmbajtjes dhe procesit në përgjithësi, është shumë i ngjashëm me atë të nivelit lokal, dallimin themelor e bënë përpjesa në të cilën punohen dokumentet. Përpjesa për HZKos është 1:25.000 ndërsa ajo e nivelit lokal është 1:5.000. Veprimet, rekomandimet dhe aktivitetet e parapara në dokument duhet të respektohen nga të gjithë sektorët e Qeverisë duke përfshirë edhe nivelin lokal të përgjegjësisë. Pjesa më e madhe e veprimeve dhe rekomandimeve lidhet me nivelin lokal, të cilët përmes dokumenteve të tyre hapësinore do të bëjnë implementimin e tyre”, deklaroi nder të tjerash drejtori Nushi.

Ndërsa Servet Spahiu, drejtori i Planifikimit Hapësinorë tha se MMPH-ja do ju dal në ndihmë Komunave të Republikës së Kosovë.

“Ne si ministri jemi në përkrahje të komunave që t’ju ndihmojmë në të gjitha dokumentet e hartimit të hartave zonale gjatë këtij viti, sepse e kemi obligim ligjor për t’ju ndihmuar në planifikim hapësinorë komunave të Kosovës”, deklaroi Spahiu.

Harta Zonale ka për qëllim zhvillim të qëndrueshëm dhe të baraspeshuar të planifikimit hapësinor; qeverisje të qëndrueshme, shfrytëzim efikas të fondeve publike; rregullim të hapësirës përmes shfrytëzimit të  përshtatshëm të tokës, mbrojtjes së mjedisit dhe trashëgimisë kulturore dhe natyrore dhe trajtim i barabartë; lëvizje e lirë dhe qasje adekuate në shërbime publike për qytetarët.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 tetor 2019 - Mbahet konferenca më e madhe në rajon në fushën e Teknologjisë së Informacionit dhe të Komunikimit Tech Festivalitn KosICT8. (Ambientet e “Kino Armatës” dhe në amfiteatrin e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 9:30)

- Komuna e Prizrenit mban mbledhjen e radhës te Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi, e thirrur nga kryetari, Mytaher Haskuka. (Ndërtesa e Kuvendit të Komunës, Shtëpia e Bardhë, ora 10:00) 

- Zëvendësshefi i Zyrës së BE/PSBE, Riccardo Serri, do të vizitojë Qendrën Mësimore në Fushe Kosove, që është pjesë e projektit të financuar nga BE i cili synon të sigurojë prospekte më të mira për arsim për fëmijët dhe të rinjtë rom, ashkali dhe egjiptian. (Qendra Mësimore në Lagjen 29 në Fushë Kosovë, afër stacionit të trenave, qendra Fidan Lahi, ora 10:00) 

- Për nder të jubileut të 10-vjetorit të punës së Gjykatës Kushtetuese do të mbahet konferenca ndërkombëtare në temën “Sigurimi i sundimit të ligjit dhe i të drejtave të njeriut përmes mekanizmave të drejtësisë kushtetuese: Sfidat e shekullit 21”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit bnë prezantimin e studimit të radhës brenda serisë së studimeve rreth fazes finale të dialogut Kosovë - Serbi për Pretendimet e Serbisë mbi ‘Investimet’ në Kosovë nga Ndërmarrjet Shoqërore Serbe pas Vitit 1999 në Kontekstin e Marrëveshjes Eventuale Ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Sirius, ora 10:15)

- KEDS organizon aktivitetin me rastin e Javës Evropiane për Siguri dhe Shëndet në Punë. (Qendra e Trajnimit ngjitur me Parkun e Biznesit në Drenas, ora 10:30)

- Agjencia për Arsim dhe Aftësim Profesional dhe Arsim për të Rritur organizon aktivitetin e shënimit të themelimit të qendrës për karrierë në Shkollën e Mesme të Lartë Profesionale “Shtjefën Gjeçovi”. (Objekti i SH.M.L.P “Shtjefën Gjeçovi” në Prishtinë, ora 10:30)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët "Fehmi Agani" në Gjakovë Prizren ku do të takoj drejtorin e kësaj shkolle, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës në Gjakovë, ora 11:00)

- SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes zyrtare të projektit “Fuqizimi dhe aftësimi i të rinjëve përmes mundësive të reja – YEEP!”. (Hotel Emerald, ora 11:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën e Mesme të Lartë "Gjon Buzuku" në Prizren ku do të takoj drejtorin e kësaj shkolle, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës në Prizren, ora 13:00)

- Rrjeti i Grave të Kosovës organizon konferencë për media për të shpallur zyrtarisht përfituesit e granteve të Fondit të Grave të Kosovës me shumën prej 66,429.50 euro. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Në kuadër të panairit ndërkombëtar të Agrobiznesit dhe Ushqimit mbahen takimet B2B me bizneset e Malit te Zi. (Salla 1 Tetori, ora 14:00)