12 Nëntor 2019

Gren Art Center me aktivitet në Vushtrri për rëndësinë e mbrojtjes së mjedisit

Prishtinë, 16 tetor - Green Art Center do të organizojë aktivitet në sheshin e qytetit “Hasan Prishtina” në komunën e Vushtrrisë i cili do të mbahet i inicuar nga 36 klube të gjelbëra nga shkollat e komunës në përkrahje të Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH në kuadër të projektit “Shërbime të qëndrueshme komunale”.

Përndryshe Vushtria është vlerësuar edhe si komuna më e suksesshme në nivel kombëtar, për sa i përket menaxhimit të mbeturinave dhe Ndarjen për riciklim të tyre.

Në aktivitet do te jenë të pranishëm edhe Xhafer Tahiri - kryetar, Znj. Alexandra Linden – përfaqësuese e GIZ-SMS si dhe Christian Heldt ambasadori i Republikës Federale Gjermane në Kosovë.

Ky aktivitet synon të sensibilizojë qytetarët dhe të ndikojë në edukimin e brezave të rinj për rëndësinë e mbrojtjes së mjedisit.

Për më tepër,  kontributin e qytetarëve për të mbështetur shërbimin e ri të procesit të ndarjes dhe riciklimit të mbeturinave përmes Klubeve të Gjelbra të cilat janë grupe vullnetarësh të formuar nga Green Art Center-Prishtina (GAC) në institucionet arsimore në Kosovë që kryesisht janë të angazhuara në aktivitetet që synojnë pasurimin e sipërfaqeve të gjelbërta në shkolla si dhe krijimin e hapësirave të përdorshme për nevoja ditore në institutcione arsimore publike, ngritjen e kapaciteteve të nxënësve në trajtimin e çështjeve të ndryshme mjedisore si dhe aktivitetet e punëtorive profesionale që implementohen në terren me qëllim ngritjen dhe ndërgjegjësimin e qytetarë në Kosovë për çështje mjedisore.

Qëllimi kryesor i këtij veprimi të gjelbër është rritja e pjesëmarrjes së të rinjve dhe shoqërisë civile në aktivitetet mjedisore në mënyrë që të rritet ndërgjegjësimi për rëndësinë e procesit të zvogëlimit dhe ndarjes së mbeturinave.

Kësisoj, edhe Organizata ‘Green Art Center’ sikurse edhe më herët, falë përkrahjes së partnerëve ndërkombëtar, po arrin me sukses të shtrijë dalëngadalë kulturën për riciklim, e rëndësishme për vetëdijesimin e secilit për një mjedis të pastër jetese.

Ky organizim i bashkëngjitet të gjitha aktiviteteve të GAC-it në fushën e menaxhimit të mbeturinave dhe që do të ndihmoj në ngritjen e vetëdijes qytetare për ndarjen e mbeturinave të riciklueshme në burim.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)