20 Shkurt 2020

BGF ndanë dy grante për projekte në fushën e energjisë të ripërtërishme

Prishtinë, 23 janar - Balkan Green Foundation në kuadër të projektit ‘Multi Actor Partnership’, në bashkpunim me organizatën jo-qeveritare gjermane Germanwatch, ka bërë ndarjen e dy granteve të mesme me vlerë prej 15,000 euro për implementimin e dy projekteve model të energjisë së ripërtërishme, specifikisht në energji solare.

Organizata “Sythi” dhe kooperativa e fermerëve “Bio Agro Tech.K.B.” kanë rezultuar si fituesit e këtyre dy granteve të cilët do t’i realizojnë projektet e tyre përgjatë vitit 2020 në sferën e energjisë solare, gjenerimit të energjisë nga burime të qëndrueshme dhe të ripërtëritshme, sikurse dhe gjenerimi i paisjeve efiçiente që shfrytëzon energjinë solare për tharjen e produkteve bujqësore.

Këto dy projekte të njohura si ‘lighthouse projects’ apo projekte fanari – kanë për qëllim që të tregojnë se një tranzicion i energjisë në Kosovë është i mundur dhe ka fizibiltet të shfrytëzohet energjia e ripërtëritshme edhe në shkallë të vogël.

Këto projekte po ashtu kanë edhe për synim të shpalosin se ky tranzicion është i mundur, sjellë rezultate të prekshme dhe të vlefshme si në aspektin ekonomik, ashtu edhe në atë social e mjedisor.

Kjo, ngase edhe praktikisht po shpërfaqet se përfitimet prej shfrytëzimit të potencialit të energjisë së ripërtëritshme janë reale, të prekshme dhe të replikueshme.

Këto dy grante u ndanë në kuadër të projektit ‘Multi Actor Partnership’ – MAP (Partneriteti Ndër-akterial) për Trazicionin e Energjisë që përbën një projekt ndër-institucional me akterët kyç të sistemit energjetik, e që ka për qëllim të përshpejtoj tranzicionin e energjisë në Kosovë dhe të ndihmoj në fuqizimin e rrugës drejt dekarbonizimit dhe shtimit të burimeve të ripërtëritshme të energjisë në vend. 

Ky projekt implementohet nga Balkan Green Foundation dhe Germanwatch, mbështetet nga Engagement Global dhe financohet nga Ministria Federale Gjermane për Bashkpunim dhe Zhvillim Ekonomik. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 shkurt 2020 - Behën homazhe në nderim te jetës dhe veprës së heroit, Selman Vojvoda. (Varri i heroit, në Llaushë të Skenderajt, ora 9:00)

- Mbahet takimi me Misionin e Komisionit Evropian për Vlerësimin e Programit për Reforma në Ekonomi dhe diskutimin mbi rekomandimet e politikave. (ndërtesa e Qeverisë salla P38,  ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovë do të mbaj seminar me tatimpaguesit e regjionit të  Prishtinës ku prezent do të jetë edhe Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Kryetari i komunës së Istogut, Haki Rugova do ta pres në takim ambasadorin bullgar në Kosovë. (Zyra e Kretarit Haziri, ora 11:00)

- Komuna e Rahovecit mban diskutimi publik lidhur me Draft Planin Komunal të Veprimit për Efiçiencë të Energjisë dhe Planin Lokal për Veprim në Mjedis. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 11:00)

- Kryeministri Albin Kurti dhe Kryetarja e Kuvendit, dr. Vjosa Osmani marrin pjesë në manifestimin “ 31-vjetori i Grevës së Minatorëve të Trepçës”. (Miniera e Trepçës në Stantërg, ora 11:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri dhe Investime Strategjike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit te donacionit për qerdhën “Gëzimi Ynë” në Istog nga Ambasada e Bullgarisë. (Qerdhja “Gëzimi Ynë” në Istog, ora 11:30)

- Mbahet ceremonia e promvimit të librit" Obstetrika",  të Prof. dr. Shefqet Lulaj. (Bibloteka Kombëtare "Pjetër Bogdani", ora 12:00)

- Mbahet akademi përkujtimore për dëshmorin e Kosovës, Selman Vojvoda, në 30 vjetorin e rënies së tij. (Teatri Kombëtar, ora 12:00)

- Ministri i Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike, z. Agim Veliu do të pres në takim ambasadorin amerikan në Kosovë, z Philip Kosnett. (objekti kryesor i MPBAP-së, ora 13:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu do të mbajë konferencë për media. (Objekti I Ministrisë, ora 13:00)

- Promovohet revista “Intro”, që është produkt i punës së studentëve të vitit të tretë të Departamentit të Gazetarisë, në kuadër të lëndës "Menaxhim i medias". (Amfiteatri i Fakultetit të Filologjisë në Universitetin e Prishtinës, ora 14:00)

- Komuna e Mitrovicës mban debat publik lidhur me rregulloren për realizimin e të drejtave të fëmijëve përmes sistemit qeverisës komunal miqësor për fëmijët. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës të Mitrovicës, ora 14:00)

- Zhvillohet ndeshja basketbolliste mes Kosovës dhe Islandës. (Pallati i Rinisë dhe Sportit në Prishtinë, ora 19:00)