12 Nëntor 2019

Amazona nuk mund të thith gazrat serrë të shtuara në të ardhmen

Mynich, 28 gusht - Një grup shkencëtarësh gjermanë kanë paralajmëruar se pyjet e shiut në Amazonë nuk mund të thithin gazrat serrë të shtuara në të ardhmen.

Amazona konsiderohet si një filtër gjigant që përthith gazrat serrë të prodhuar nga ne.

Nëpërmjet fotosintezës, pyjet përdorin dritën e diellit për të thithur dioksidin e karbonit dhe çliruar oksigjen.

Sipas vlerësimeve nga Paneli Ndërkombëtar mbi Ndryshimin e Klimës, pyjet e shiut të Amazonës thithin një të kartërtën e dioksidit të karbonit të lëshuar çdo vit nga karburantet fosile.

Tani, një studim nga Universiteti Teknik i Mynichut paralajmëron se ky përfitim që njerëzimi ka nga Amazona do të arrijë një kufi në të ardhmen nëse ne vazhdojmë rritjen e nivelit të dioksidit të karbonit.

Profesore Katrin Fleischer nga Universiteti Teknik i Mynihut paralajmëron se aftësia e Amazonës për thithjen e dioksidit të karbonit mund të mos mbetet e qëndrueshme.

Sipas Fleischer-it, në shumë rajone të Amazonës, ekosistemi ka një histori prej miliona vitesh dhe toka e saj është e pasur me lëndë ushqyese.

"Pyjet globale na kanë dhënë kohë, kanë kompensuar disa nga lëshimet tona, nëpërmjet veprimeve si thithja e këtyre lëshimeve. Nëse ky shërbim përfitues që na kanë bërë pyjet e shiut të Amazonës, do të zhduket, ndryshimi i klimës globale do të bëhet më i shpejtë sesa e mendojmë ne tani."

Fleischer-i tha që, nëse paralajmërimi i tyre është i saktë, klima e Tokës do të nxehet më shpejt sesa është menduar në studimet e kaluara.

Modeluesit e ekosistemit thanë se dioksidi i karbonit shtesë mund të thithet nga pyjet dhe të transformohet në biomasë, nëse ekziston fosfori i mjaftueshëm, që vepron si lëndë ushqyese për pyjet.

Profesor Marcos Silveira Buckeridge është drejtor i Institutit të Bioshkencës të Universitetit të Sao Paulo-së në Brazil.

Ai vuri në dukje se rëndësia e përqendrimit të fosforit si lëndë ushqyese në tokë.

"Në Amazonë, fosfori është substancë kufizuese e normës dhe një lëndë ushqyese që kufizon normën në tokë. Prandaj, nëse pyjet po rriten më shumë, kjo ndodh meqenëse më shumë dioksid karboni është prodhuar në atmosferë. Nëse kjo arrin kufirin përqendrimit të fosforit si lëndë ushqyese në tokë, një gjë e till mund të ndalojë procesin e fotosintezës dhe të rritjes së pyjeve në të ardhmen."

Znj. Fleischer tha se përveç kufizimeve të lëndëve ushqyese aktuale në pyjet e shiut, kërcënimet nga shpyllëzimi dhe zgjerimi bujqësor duhet të trajtohen shumë seriozisht.

Universiteti Teknik i Mynihut dhe qeveria braziliane kanë nisur një projekt të quajtur "Amazon FACE".

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)