09 Dhjetor 2019

16 ton mbeturina më pak përmes ndarjes për riciklim në Drenas

Drenas, 12 nëntor - Komuna e Drenasit në bashkëpunim me organizatën qeveritare GIZ-i gjerman dhe në bashkë-implementim me organizatën joqeveritare Green Art Center-Prishtina (GAC) në Kosovë; po rezulton e suksesshme për sa I përket pilot projekteve për riciklim që po zbatohen në këtë komunë.

Kësisoj, sipas raporteve prej matjeve në terren prej organizatës GAC, në përiudhë 3 mujore diku rreth 16 ton mbeturinë kryesisht plastikë nuk është dërguar në deponi,duke u klasifikuar sipas llojit në qendrën e stacion transferit për tu përpunuar më tutje për tregun e riciklimit.

Zyrtarë të sektorit të menaxhimit të mbeturinave në këtë komunë, janë shprehur se projekti i ndarjes në burim për riciklim është pritur mirë prej qytetarëve në zonat ku është duke u pilotuar.

Njëherësh,sic shprehen zyrtarë prej kësaj komune,komuna e Drenasit është e fokusuar që bashkarisht më kompaninë “Pastrimi” dhe donatorë të huaj të funksionalizojnë qendrën e stacion transferit që ndodhet në këtë komunë.

Sipas tyre,funksionalizimi I qendrës së stacion transferit pritet të ndodhë prej gjatë vitit të ardhshëm bashkarisht më donatorë sllovenë ku komuna dhe kompania publike janë bashkëfinancuese në këtë proces.

Njëherësh,koordinatori I GAC në këtë komunë tregon se përkundër sfidave në vetëdijesim dhe për ngritjen dhe funksionalizimin e skemës së ndarjes në burim përmes analizave të sistemit, rezultatet për komunën e Drenasit tregojnë se është duke u krijuar një kulturë në shoqëri dhe matjet e sasisë së mbeturinës së riciklueshme e tregojnë këtë.

Sipas tij 800 amvisëri ,institucionet shkollore dhe disa bisnese janë pajisur me shporta për riciklim dhe ku grumbullimi I mbeturinave të riciklueshme bëhet një herë në dy javë sipas planit të operimit vetë për të riciklueshme.

I pyetur rreth benefiteve që do të sjellë funksionalizimi i qendrës së ndarjes për riciklim brenda stacion transferit, zyrtari I GAC tregon se kjo do të reduktojë dukshëm sasinë e mbeturinave që shkojnë në deponi, si rrjedhojë do të krijojë potencial për riciklimin e mbeturinave për këtë komunë.

Prej anës së kompanisë “Pastrimi” njësitit për Drenas, komunikohet se ky proces kërkon angazhim dhe kapacitete operative pasiqë duhet të operohet në ditë të vecanta, por njëherësh shihet si interes për kompaninë shtrirja dhe më e gjerë e ndarjes në burim në nivel komunal, pasi që po redukton volumin dhe sasinë e mbeturinave që dërgohen në deponinë e Mirashit.

Duke mos llogaritur kostot dhe benefitet mjedisore që vijnë si rrjedhojë e ndarjes së mbeturinave të riciklueshme në burim, sidomos mbeturinat si plastika, po shihet qartë drejtimi që po shkojnë disa komuna në Kosovë nën përkrahjen e donatorëve të huaj, sic është ajo për nisjen e riciklimit të mbeturinave dhe zhvillimit të ekonomisë qarkore në nivel vendi.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2019 - Qendra Burimore për Persona të Zhdukur, QBPZH me mbështetjen e Ambasadës Britanike dhe Ambasadës Amerikane organizon diskutimin e tryezës së rrumbullakët, në shenjë të shënimit të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut. (Hotel Garden, ora 9:00)

- Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në bashkëpunim me Programin Aktiviteti për Drejtësi Komerciale të USAID, prezantojn te gjeturat e një studim të ri rreth Perceptimit të Korrupsionit sipas Bizneseve. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion 2019  mban konferencë për media për të publikuar Kalendarin e Aktiviteteve të JKK 2019 ku edhe do përqoj disa mesazhe kryesore për temat të cilat do diskutohen gjatë këtyre pesë ditëve. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Kuvendi Komunali Gjilanit mban seancën e jashtezakonshme më pikënn e vetme te rendit të ditës është 'Diskutimi rreth lokaciont të ardhshëm të varrezave të qytetit'.(Objekti i Kuvendit Komunal te Gjilanit, ora 10:00)

- Universiteti i “Kadri Zeka” në Gjilan nënshkruan marrëveshje me  Agjencin Ekzekutive te Komisionit Evropian, për projektin milionësh në programin ERASMUS + Cooperation for Innovation and the exchange of good Practices. (Ambientet e Rektoratit, ora 10:30)

- Save the Childreb bën lansimin i instrumenteve për vlerësimin pedagogjik  të fëmijëve në Kosovë. (Qëndra Burimore Përparimi afër Don Bosko, ora 10:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizojnë ekspozitën dhe ceremoninë e ndarjes së çmimeve për garën për fotografinë më të mirë kundër korrupsionit 2019. (Parku Arkeologjik, përballë Muzeut Kombëtar, ora 11:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj, do të bën promovimin e librit "Turizmi Ndërkombëtarë", nga Prof. As. Dr. Hysen Sogojeva. (Universiteti i Ferizatj, ora 11:00)

- Lëvizja FOL organizon një tryezë me temë “Ligji për Mbrojtjen e Sinjalizuesve - Sfidat e zbatimit në praktikë”. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim përmes projektit Mbështetje Përpjekjeve Kundër Korrupsionit do të shënojë Ditën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit, duke ndarë shpërblimin për storjen më të mirë gazetareske kundër korrupsionit për vitin 2019. (Kino Armata, ora 18:00)

- Ambasadorja e Vullnetit të Mirë për Kosovën në IHRC Elvana Shala sonte organizon pritjen solemne “Bashkë për të drejtat tona” në bashkëpunim me Ambasadorin e Norvegjisë në Kosovë Jens Erik Grondahl dhe Ambasadoren e Suedisë në Kosovë znj. Karin Hermarck Ahliny. (Swiss Diamond Hotel, ora 18:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe “Betimi për Drejtësi” shfaqin premierën e dokumentarit “Sinjalizuesit e korrupsionit”. (Hotelin Sirius, ora 19:45)