27 Tetor 2020

Qeveria ndan 87 milionë euro për rimëkëmbje ekonomik

Prishtinë, 28 shtator - Qeveria e Republikës së Kosovës, e drejtuar nga Kryeministri Avdullah Hoti, ka zhvilluar mbledhjen e 33-të me radhë, në të cilën ka miratuar dokumente dhe vendime të përgjegjësive të saj kushtetuese dhe ligjore.

Qeveria ka aprovuar Planifikimin dhe zbatimin e programit për rimëkëmbjen ekonomike, Masa 10, mbështetja financiare për projektet dhe iniciativat që synojnë përmirësimin e pozitës së gruas në shoqëri dhe ekonomi.

Agjencia për Barazi Gjinore  në kuadër të Zyrës së Kryeministrit, si propozuese e dokumentit, autorizohet edhe për monitorimin e këtij dokumenti.

Miratimin nga kabineti qeveritar ka marrë edhe vendimi për zbatimin e programit të rimëkëmbjes ekonomike në sektorin e bujqësisë, Masa 4, që është dyfishimi i buxhetit për pagesat direkte (subvencioneve) për vitin 2020, për secilën kulturë të paraparë në Programin e Pagesave Direket për vitin 2020.

Kabineti qeveritar në mbledhjen e sotme ka miratuar edhe përfshirjen e Projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për përgjegjësitë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Programin Legjislativ të viti 2020, pa kaluar në procedurën e zakonshme paraprake të hartimit të koncept dokumentit për këtë fushë.

Në këtë mbledhje është miratuar edhe vendimi për aprovimin e Planit të veprimit të Ministrisë së Financave për zbatimin e 25 rekomandimeve që dalin nga Raporti vjetor i Auditimit për vitin 2019.

Një vendim preliminar është aprovuar nga Qeveria e Republikës së Kosovës, për shpronësimin për interes publik të objekteve të vjetruara në menaxhimin e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, e të cilat preken  nga realizimi i projektit “Rregullimi i Qendrës së Qytetit në Istog”. Gjithashtu është miratuar edhe vendimi përfundimtar i pronave të paluajtshme që preken nga ndërtimi i Rrugës Nacionale N2 Prishtinë-Mitrovicë, segmenti Gojbulë-Smrekovnicë, në Komunën e Vushtrrisë.

Në mbledhjen e sotme është aprovuar edhe Raporti vjetor për gjendjen e mjedisit në Kosovë për vitin 2018-2019 sipas Ligjit për Mbrojtjen e Mjedisit. Raporti përmban të dhëna për gjendjen e mjedisit dhe ndryshimet në mjedis në krahasim me raportin paraprak; ndikimet mjedisore në shëndetin e popullatës; gjendjen e mjediseve të rrezikuara; zbatimin e strategjisë së mjedisit; masat e ndërmarra për mbrojtjen e mjedisit; dhe financimin e sistemit për mbrojtjen e mjedisit.

Është miratuar vendimi për themelimin e “Zyrës për ofrimin e asistencës për qytetarët e Luginës së Preshevës” në kuadër të Zyrës së Kryeministrit, e cila do të ofrojë mbështetje për qytetarët që jetojnë në rajonin e Luginës së Preshevës. Përmes kësaj zyreje, bazuar në legjislacionin në fuqi, Qeveria e Kosovës do të angazhohet të ndërmarrë masat e nevojshme që të lehtësojë dhe përmirësojë jetën e qytetarëve që jetojnë në Luginën e Preshevës në fushën e arsimit, kulturës dhe ekonomisë. Zyra do trajtojë edhe çështjet të tjera që nuk janë listuar në këtë vendim, por që dalin si kërkesa dhe nevoja eventuale nga qytetarët që jetojnë në Luginën e Preshevës.

Në mbledhjen e sotme është aprovuar edhe vendimi për ndarjen e mjeteve buxhetore për zbatimin e Programit të Rimëkëmbjes Ekonomike, në vlerë prej 87 milionë euro.

Me vendimin e miratuar sot në mbledhje të Qeverisë është plotësuar dhe ndryshuar Vendimi Nr05/18 i datës 29.07.2020, ku shtohet pika 1.5. sipas të cilës organizatat buxhetore janë përgjegjëse për përgatitjen dhe aprovimin me shkrim të listave të personelit të tyre shëndetësor, në përputhje me pikën 1.1 dhe 1.2 dhe të njëjtat përcillen në Ministrinë e Shëndetësisë, e cila pasi konstaton përputhshmërinë me kriteret e këtij vendimi dhe udhëzimet e saj, përmes ministrit dhe sekretarit të përgjithshëm me shkresë të veçantë i dërgohen Thesarit të Kosovës, për procesim përmes Sistemit të Pagave, përkatësisht pagesë retroaktive për dy muaj, së bashku me pagesën mujore të muajit vijues gjatë viti 2020.

Me vendimin e miratuar sot në mbledhje, Fatos Qerimi, Sekretar i Përgjithshëm në Ministrinë e Zhvillimit Rajonal transferohet në pozitën, Sekretar i Përgjithshëm në Ministrinë e Ekonomisë dhe Ambientit.

Miratimin e Qeverisë në mbledhjen e sotme e ka marrë edhe Plani për implementimin e Programit për Rimëkëmbjen Ekonomike, Masa 8, “Mbështetja për programet ekzistuese dhe të reja që lidhen me zhvillimin rajonal përmes Ministrisë së Zhvillimit Rajonal, që ndikojnë në zhvillimin rajonal të balancuar”.

Qeveria e Republikë së Kosovës ka shqyrtuar dokumentet dhe draft marrëveshjet për Mbledhjen e përbashkët të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë.

Fillimisht është aprovuar drafti i Deklaratës së përbashkët ndërmjet Qeverisë të Republikës së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të  Republikës së Shqipërisë, për t’i rekomanduar Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe Kuvendit të Republikës së Shqipërisë mbikëqyrjen e zbatimit të marrëveshjeve të nënshkruara në mes të dy qeverive.

Në vijim Qeveria e Republikës së Kosovës ka miratuar në parim draftet e marrëveshjeve, memorandumeve dhe dokumenteve tjera që do të nënshkruhen në mbledhjen e përbashkët me Këshillin e Ministrave të Republikës së Shqipërisë më 2 tetor, në Shkodër.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Tetor 2020 - Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me zhvillimet në Policinë e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtori i Drejtorisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Agron Limani, do të bëjnë shpërndarjen e motokultivatorëve me frezë, në kuadër të prjektit: “Furnizimi me Mekanizëm Bujqësorë”. (Tek parkingu mbrapa Shtëpisë së Bardhë, ora 10:00)

-  Komisioni për Qeverisje Lokale, Administratë Publike, Zhvillim Rajonal dhe Media shqyrotn interpretimin e ligjshmërisë së përzgjedhjes sē drejtorit gjeneral të RTK-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, raporton në Komisionin për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, lidhur me emërimet e fundit në bordet e përkohshme; gjendjen dhe veprimet e Qeverisë në Ndërmarrjen Trepça ShA; për funksionimin dhe operimin e hidrocentraleve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi nënshkruan Marrëveshje të Mirëkuptimit me Institucionet e Arsimit të Lartë të Kosovës. (Objekti i ish-MZHE-së, ora 11:00)

- Drejtuesit e Federatës Sindikale të Bujqve të Kosovës do të protestojnë. (Para ndërtesës së Ministrisë së Bujqësisë, ora 11:00)

-  Lëvizja FOL organizon forumin online FOL Hapur me ambasadorin e Mbretërisë së Bashkuar  Nicholas Abbott ku nder të tjera do të diskutohet edhe kontributi i Mbretërisë së Bashkuar për qeverisjen e mirë në Kosovë, veçanërisht në procesin e rekrutimit si dhe do të diskutojmë për sfidat kryesore të Kosovës, në të ardhmen e afërt. (Përmes platformës online ZOOM - https://zoom.us/j/97706999692, ora 11:30)

- Kryeministri Avdullah Hoti vendos kurora me lule te shtatorja e Ukë Bytyçit, me rastin e 18 vjetorit të vrasjes së tij. (Oborri i Komunës në Suharekë, ora 12:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes do të zhvillojë një vizitë pune në pikën kufitare në Merdare lidhur me zbatimin e marrëveshjeve Kosovë - Serbi. ​(Pika kufitare në Merdare, ora 12:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë interviston ish Ministrin e Tregtisë dhe Industrisë, Bujar Dugolli. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)

- Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës me mbështetje nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur do të publikojë hulumtimin "Ndikimi i Pandemisë Covid-19 në gjendjen ekonomike të gazetarëve, kameramanëve dhe fotoreporterëve". (Hapësira e Fondacionit 17, ora 13:00)

- Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi raporton para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur e Projektligjin për të drejtën ndërkombëtare Private. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton listën e kandidatëve për Anëtarët e Këshillit të Kosovës për Trashëgimi Kulturore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

-  Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë diskuton mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për shërbimin e jashtëm të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë interviston ish- Drejtore Menaxhuese te AKP-se Mrika Tahiri. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 14:00)