17 Janar 2021

Pronarët e kompanive keqpërdorin pakon emergjente në emër të punëtorëve

Prishtinë, 22 maj - Sindikata e Pavarur e Sektorit Privat të Kosovës (SPSPK) ka bërë të ditur së në emër të punëtorëve po bëhet zhvatje e pakos emergjente.

Jusuf Azemi kryetar i SPSPK-së ka thënë se pronarët  e kompanive edhe ata që kanë punuar gjatë gjithë kohës së pandemisë kanë aplikuar për pagat e punëtorëve e që këto paga pastaj i kanë kompensuar për gjepat e tyre.

 Punëtorët sipas tij e kanë vërejt këtë keqpërdorim dhe tani janë duke u përgatitur për protesta. Me shume mundësi të martën do ta kemi protestën e parë ne Gjilan.

"Janë numër marramendës i kompanive që shumë qartë po bëjnë këtë lloj keqpërdorimesh. Këtë ja kemi shpjeguar edhe shtetit po si duket edhe atyre po u shkon përshtati."

"Ne kemi presione të jashtëzakonshme për veprime, sepse nuk bën të keqpërdorën punëtorët në këtë mënyrë."

"Ne po përgatitemi për veprime, por edhe jemi në bashkëpunim me prokurorinë e shtetit për argumentimin e keqpërdorimeve", ka thënë Azemi.

Ai ka theksuar me tutje se është mjerim, atakimi i buxhetit, pse mos të themi edhe pafytyrësi së ç’po ndodh me ketë pako, në vend se të shkojnë për kompensimin e punëtorëve këto mjete , ato ne shumë raste po shkojnë në gjepat e pronarëve, kjo mund të ndodhe në një shtet pa shtet.

"Mendojmë se rreth 8 milion euro shkuan aty ku nuk duhet shkuar, dhe jemi të sigurt se nuk do të ketë mjete për pagesën e muajit të dyte."

"Kot po bërtasin se po bëjnë punë të mira, në teren realiteti është tjetër. Por ndoshta ka marrëveshje në mes shtetit dhe pronarëve të kompanive që kjo çështje të kaloi në heshtje dhe me rëndësi që pronarët dhe individ shtetëror të pasurohen, e punëtorët të sakrifikohen për të tjerët si çdoherë", ka deklaurar Azemi. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 Dhjetor 2020

- Komuna e Deçanit në bashkëpunim  me Federatën Skitare se Kosovës organizon garën e skijimit 'Kupa e Gjeravicës 2021'. (Nisja për në Bjeshkën e Belegut nga oborri i Komunës së Deçanit, ora 8:00 - Arritja në Bjeshkën e Belegut, ora 10:00)