26 Shkurt 2021

Mosinspektimi dhe mossiguria në punë po merr jetët e punëtorëve në

Ferizaj, 12 dhjetor - Rrjeti i OJQ-ve AVONET, me shqetësim të thellë ka marr lajmin për humbjen e jetës të punëtorit që ishte duke punuar në projektin “Bashkimi i Qytetit”.

AVONET, punëdhënësit kanë për detyrë të marrin të gjitha masat dhe veprimet e nevojshme për të garantuar sigurinë, mbrojtjen e jetës dhe shëndetit fizik të punëtorëve gjatë kryerjes së aktiviteteve në vendin e punës.

Ndërsa institucionet shtetërore janë përgjegjëse për garantimin, respektimin dhe zbatimin e kërkesave ligjore lidhur me kushtet e punës, masat dhe të gjitha veprimet e tjera për të mundësuar mbrojtjen e jetës dhe shëndetit të punonjësve si dhe parandalimin e fatkeqësive dhe tragjedive në vendin e punës.

AVONET kishte paralajmëruar se në projektin “Bashkimi i Qytetit” nuk ka siguri në punë dhe atë të qytetarëve, andaj kjo mos marrje parasysh e kërkesës së AVONET-it një punëtor në këtë projekt humbi jetën.

Përderisa nuk monitorohen e zbatohen kërkesat ligjore në fushën e Sigurisë, Shëndetit dhe Mbrojtës në Punë, nga institucionet përgjegjëse, me qëllim të parandalimit të aksidenteve, do të kemi humbje të jetëve të punëtorëve në vendin e punës.

Në Ferizaj, një punëtor ka humbur jetën më vendin e punës, nuk mjaftojnë telegram ngushëllimet, por duhet zbatuar dhe monitoruar me kohë procesin dhe sfidat e ekzekutimit të punimeve, për të parandaluar në masë të madhe rastet e fatkeqësive në vendin e punës.

AVONET, kërkon nga Prokuroria e Shtetit dhe Policia e Kosovës që të merr të gjitha masat dhe kërkojmë nga Ministria e Infrastrukturës të auditohet projekti “Bashkimi i Qytetit”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Shkurt 2021

- Mbahet mbledhja e dytë e rregullt e Kuvendit Komunal të Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në objektin e ri të komunës, ora 10:00)

- Këshilli Organizues ''Pranvera Shqiptare 81'' do të bëj nderime dhe do të vendos lule te varri i varri i Adem Demaçit. (Velani, ora 11:00)

- Organizata Etea, përmbyllë fazën e parë të projektit “Biblioteka Qarkulluese me strategjitë e lexim kuptimit”. (Kino Armata, ora 11:00)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve në fushën e trashëgimisë kulturore. (Parku arkeologjik "Ulpiana", ora 12:00)

- Këshilli Organizues ''Pranvera Shqiptare 81'' organizon tryezëm përkujtimore për Adem Demaçin në 85 vjetorin e lindjes. (Instituti Albanologjik në Prishtinë, ora 13:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj një aktivitet pranë objektit të Komunës së Prishtinës. (Objekti i Komunës së Prishtinës, ora 13:00)

- Qendra për Raste Gjyqësore Strategjike platformë e themeluar nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike mban konferencën për media me rastin e dorëzimit të Padisë për Konflikt Administrativ kundër Lejes Ujore për Hidrocentralin Brezovica në Shtërpcë të Lëshuar nga Autoriteti Rajonal i Pellgjeve Lumore në kuadër të Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit. (Para Pallatit të Drejtësisë, Ndërtesa A, ora 14:00)

- Zëdhënësi i KQZ-së, Valmir Elezi mban konferencë lidhur me progresin në procesin e rinumërimit dhe të aktiviteteve tjera që po zhvillohen në këtë qendër. (Qendra e Numërimit dhe Rezultateve, ora 15:00)