20 Shkurt 2019

Luftimi i korrupsionit duhet të jetë prioritet i insitucioneve shtetërore

Prishtinë, 18 dhjetor - Korrupsioni vazhdon të mbetet ndër pengesat kryesore në zhvillimin e aktiviteteve biznesore të ndërmarrjeve në Kosovë ashtu edhe në përditshmërinë e qytetarëve. Kjo u tha sot gjatë tryezës së organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë mbi rëndësinë e luftimit të korrupsionit në vend.

Arian Zeka, Drejtor Ekzekutiv i Odës Amerikane, tha se korrupsioni duhet të luftohet për të arritur një zhvillim të mirëdilltë ekonomik dhe krijim të një imazhi më pozitiv të Kosovës.

Ai tha se përmes studimit të zhvilluar nga Oda Amerikane mbi perceptimin e korrupsionit 75% e bizneseve e shohin korrupsionin si sistematik duke shtuar se faktorët të cilët kryesisht ndikojnë në rritjen e korrupsionit janë sundimi i dobët i ligjit si dhe mosfunksionimi i duhur i gjykatave në luftimin e kësaj dukurie.

Brian Martalus, Drejtor i Zyrës për rritje ekonomike në USAID, tha se për t'u luftuar korrupsioni në menyrë sa më efikase rregullat dhe ligjet në fuçi duhet të zbatohen. Ai tha se Kosova ka potencial të madh për të luftuar këtë dukuri duke thënë se ende ka nevojë të punohet në këtë drejtim.

Hasan Preteni, nga Qendra për Etikë, Transparencë, dhe Integritet, tha se Kosova ka shënuar mjaft pak progres në luftimin e korrupsionit.

Ai tha se pavarësisht hyrjes në fuqi të ligjeve në kuadër të luftimit të korrupsionit, ende hasim në vështirësi në zbatimin e tyre.

Ndêrsa Blerim Kelmendi nga Agjencia Kundër Korrupsionit, tha se situata në Kosovë në këtë aspekt ka ende hapësirë për përmirësim.

Ai tha se përveç pranimit të raportimeve të rasteve të korrupsionit nga ana e qytetarëve dhe bizneseve, ky institucion poashtu ka punuar në identifikimin dhe luftimin e rasteve korruptive në mesin e shoqërisë Kosovare duke shtuar mes të tjerash si të rëndësisë primare luftimin e kësaj dukurie dhe angazhimin e institucioneve relevante në këtë drejtim.

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 shkurt 2019 - Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon konferencën 'Zëri i Popullit rreth 'Finales së Madhe' ndërmjet Kosovës dhe Serbise'. (Swiss Diamond Hotel, ora 9:30)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të marrë pjesë në konferencën e organizuar nga Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit me temën “Zëri i Popullit rreth ‘Finales së Madhe’ ndërmjet Kosovës dhe Serbisë”. (Hoteli Swiss Diamond, ora 9:30)

- Kryeshefja ekzekutive e Inspektoratit Policor të Kosovës raporton para Komisionit për Punë të Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës së Sigurisë së Kosovës lidhur me dyshimin për keqpërdorim të detyrës zyrtare nga ana e zyrtarit policor si dhe për raportin vjetor të vitit 2018. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Forumi i Gruas së Lidhje Demokratike të Kosovës organizon tryezë diskutimi me temën “Ligji (s) na mbron”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Punëtorët teknik të kompanisë “Beni”  që kryejnë shërbime në Konviketet e Qendrës Studentore të Prishtinës do të protestojnë për kthimin nën menaxhimin e Qendrës Studentore (Para drejtorisë së Qendrës Studentore, ora 11:00)   .

- Komuna e Prishtinës mban konferencë për media. (Objekti i vjetër të Komunës, ora 11:00)

nën organizimin e Grupit të Grave Deputete, mbahet tryeza “Institucionet dhe mekanizmat ekzistues në përgjigje të dhunës në familje”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 30, ora 11:00)

- Me rastin e ndarjes nga jeta të gazetarit Hivzi Krasniqi, Radio Kosova mban Tubim Përkujtimor. (Kino ABC, ora 12:00)

- Presidenti Thaçi do të marrë pjesë në ngjarjen "Women in Energy Scholarship Program", organizuar nga MCC. (Salla e Kuqe, Pallati i Rinisë dhe Sportit, ora 13:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në manifestimin e 30-vjetorit të Grevave të Minatorëve. (Miniera Stan Tërg në Mitrovicë, ora 14:00)

- Lëvizja mban konferencë për media. (Zyret qendrore të Vetëvendosjes, ora 14:00)