27 Tetor 2020

Lansohet raporti: Ku janë paratë për të drejtat e grave?

Prishtinë, 22 shtator - Fondacioni Kvinna till Kvinna do të lansojë sot raportin 'Ku janë paratë për të drejtat e grave? Trendet e financimit në Ballkanin Perëndimor'.   

Sado që dëshmitë sugjerojnë që kontributi i organizatave të shoqërisë civile për të drejtat e grave (OShCG) në ndryshimet shoqërore është thelbësor, megjithatë ka mungesë të të dhënave publike rreth kontributit të BE-së dhe të donatorëve të tjerë për barazi gjinore, e veçanërisht për OShCG.

Për të adresuar këtë boshllëk informacioni, Kvinna till Kvinna mbështeti hulumtimin e kryer nga tetë OshCG të rajonit, udhëhequr nga Rrjeti i Grave të Kosovës  (RrGK).

Hulumtimi analizoi trendet e financimit të barazisë gjinore në Kosovë dhe Ballkanin Perëndimor (BP).

Ky raport përmban rekomandime për BE-në, shtetet anëtare si dhe për donatorët, rekomandime këto veçanërisht  të rëndësishme në kontekstin e anëtarësimit në BE.

Hulumtimi u financua nga Agjencia Suedeze për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ndërkombëtar.

Hulumtimi është kryer në vitin 2019 në të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor me një metodologji të përzier, me kërkime nga zyra, kërkesa për të dhëna si dhe intervista me 71 donatorë e 241 OShCG.

 Hulumtimi vë në pah se mjedisi i financimit në BP mbetet i fragmentuar me një bollëk të donatorëve të angazhuar, mirëpo rrallë herë të koordinuar.  

Shumica e fondeve që OSHCG-të morën nga viti 2014 deri në mesin e vitit 2019 buronin nga organizatat multilaterale (>21%) dhe ato bilaterale (>24%).

Po ashtu, fondet e grave (11%) dhe organizatat joqeveritare ndërkombëtare (OJQN-të) (8%) siguruan burime të konsiderueshme për OShCG-të.

Mbështetje më të vogël ofruan qeveritë (5%), fondacione të tjera përveç fondeve të grave (5%) dhe OJQ-të lokale (1%).

Disa nga gjetjet kryesore për Kosovën janë:

·        Siç tregohet në raport, OShCG-të  kanë dhënë kontribut të rëndësishëm në ndryshimet shoqërore në Kosovë. Duke përfshirë kontributin në ligje të reja, politika, ngritje të vetëdijes si dhe në ofrimin e shërbimeve thelbësore për ata më në nevojë.

·        16% e OShCG-ve në Kosovë nuk kanë pasur asnjëherë financim; ato punojnë në baza vullnetare.

·        86%  e tyre raportuan se kishin periudha në të cilat nuk kishin fonde të mjaftueshme.

·        Individët dhe bizneset ofrojnë pak fonde për OSHC-të në Ballkanin Perëndimor; ndryshimi i kornizës ligjore mund të mundësonte që individët dhe bizneset të japin më shumë.

·        Krahasuar me qeveritë e rajonit, Qeveria e Kosovës dha më shumë fonde për OShCG-të, gjë e cila pjesërisht u atribuohet përpjekjeve për të përmirësuar njohuritë dhe praktikat e përdorimit të buxhetimit të përgjegjshëm gjinor në sektorë të ndryshëm. Sidoqoftë, financimi i qeverisë nuk është as i mjaftueshëm dhe as i qëndrueshëm, duke e vënë kështu në rrezik qëndrueshmërinë e OShCG-ve.

·        Siç u shpreh një i anketuar, “Fondet afatgjata, veçanërisht nga ambasadat dhe qeveria do të ishin ideale, sepse janë më të sigurta.”

·        Raporti arrin në përfundimin se për të siguruar fonde të qëndrueshme afatgjata për grupe të pavarura të të drejtave të grave, nevojitet dialog i mëtejshëm ndërmjet donatorëve, veçanërisht me qeverinë. Kjo në mënyrë që grupet e grave të vazhdojnë punën e tyre të rëndësishme. Aktivistët e të drejtave të grave duhet të jenë pjesë e këtyre diskutimeve.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Tetor 2020 - Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me zhvillimet në Policinë e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtori i Drejtorisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Agron Limani, do të bëjnë shpërndarjen e motokultivatorëve me frezë, në kuadër të prjektit: “Furnizimi me Mekanizëm Bujqësorë”. (Tek parkingu mbrapa Shtëpisë së Bardhë, ora 10:00)

-  Komisioni për Qeverisje Lokale, Administratë Publike, Zhvillim Rajonal dhe Media shqyrotn interpretimin e ligjshmërisë së përzgjedhjes sē drejtorit gjeneral të RTK-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, raporton në Komisionin për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, lidhur me emërimet e fundit në bordet e përkohshme; gjendjen dhe veprimet e Qeverisë në Ndërmarrjen Trepça ShA; për funksionimin dhe operimin e hidrocentraleve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi nënshkruan Marrëveshje të Mirëkuptimit me Institucionet e Arsimit të Lartë të Kosovës. (Objekti i ish-MZHE-së, ora 11:00)

- Drejtuesit e Federatës Sindikale të Bujqve të Kosovës do të protestojnë. (Para ndërtesës së Ministrisë së Bujqësisë, ora 11:00)

-  Lëvizja FOL organizon forumin online FOL Hapur me ambasadorin e Mbretërisë së Bashkuar  Nicholas Abbott ku nder të tjera do të diskutohet edhe kontributi i Mbretërisë së Bashkuar për qeverisjen e mirë në Kosovë, veçanërisht në procesin e rekrutimit si dhe do të diskutojmë për sfidat kryesore të Kosovës, në të ardhmen e afërt. (Përmes platformës online ZOOM - https://zoom.us/j/97706999692, ora 11:30)

- Kryeministri Avdullah Hoti vendos kurora me lule te shtatorja e Ukë Bytyçit, me rastin e 18 vjetorit të vrasjes së tij. (Oborri i Komunës në Suharekë, ora 12:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes do të zhvillojë një vizitë pune në pikën kufitare në Merdare lidhur me zbatimin e marrëveshjeve Kosovë - Serbi. ​(Pika kufitare në Merdare, ora 12:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë interviston ish Ministrin e Tregtisë dhe Industrisë, Bujar Dugolli. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)

- Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës me mbështetje nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur do të publikojë hulumtimin "Ndikimi i Pandemisë Covid-19 në gjendjen ekonomike të gazetarëve, kameramanëve dhe fotoreporterëve". (Hapësira e Fondacionit 17, ora 13:00)

- Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi raporton para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur e Projektligjin për të drejtën ndërkombëtare Private. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton listën e kandidatëve për Anëtarët e Këshillit të Kosovës për Trashëgimi Kulturore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

-  Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë diskuton mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për shërbimin e jashtëm të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë interviston ish- Drejtore Menaxhuese te AKP-se Mrika Tahiri. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 14:00)