03 Tetor 2022

KDI kërkon që deputetët të miratojn Projektligjin për Financimin e Subjekteve Politike

Prishtinë, 28 korrik - Instituti Demokratik i Kosovës (KDI) kërkon që Kuvendi i Kosovës në seancën e sotme pritet që, mes tjerash, të shqyrtojë në lexim të dytë Rregulloren e re të Punës së Kuvendit dhe Projektligjin për Financimin e Subjekteve Politike.

Të dyja këto akte sipas KDI-së janë shumë të rëndësishme për avancimin e standardeve demokratike të qeverisjes, duke përfshirë rritjen e transparencës dhe llogaridhënies së subjekteve politike, si dhe përmirësimin e jetës parlamentare.
 
Rregullorja e Punës së Kuvendit është miratuar qysh në vitin 2010, nga legjislatura e tretë. Që prej atëherë përpjekjet për ta ndryshuar atë kanë dështuar në mungesë të konsensusit politik. Draft-Rregullorja e re që pritet të miratohet në seancën e sotme, me ndryshimet e bëra, adreson në masë të madhe nevojat e tanishme të Kuvendit, duke e pëmirësuar jetën parlamentare. Megjithatë mbetet problematike mungesa e konsensusit politik të grupeve parlamentare për të vendosur rregulla më të avancuara në raport me mirëmbajtjen e punimeve të Kuvendit.
 
Sa i përket projektligjit për financimin e subjekteve politike, i njëjti është trajtuar prej tri legjislaturash në Kuvendin e Kosovës, por pa arritur të marrë epilogun e duhur. Ndonëse me një nguti në shqyrtimin në lexim të dytë, versioni i proceduar i projektligjit adreson kënaqshëm kërkesat e kamotshme të shoqërisë civile dhe partnerëve tjerë të Kosovës, si dhe është në përputhje me rekomandimet e dhëna nga Komisioni i Venecias në opinionin e saj të vitit 2018.
 
Vlen të theksohet që të dyja këto akte kanë mundur të jenë edhe më të avancuara përmbajtësisht Megjithatë, si rezultat i kompromiseve politike mes partive parlamentare, në kuadër të Rregullores së re nuk është përfshirë sanksionimi i deputetëve që nuk marrin pjesë në seancat e Kuvendit, ndërsa në kuadër të Projektligjit për Financimin e Subjekteve Politike nuk është përfshirë raportimi dhe kontrolli financiar i shpenzimeve individuale të kandidatëve të subjekteve politike gjatë fushatave zgjedhore, por edhe disa çështje të tjera.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh rëndësinë, nevojën dhe momentumin e përshtatshëm për miratimin, si të Rregullores ashtu edhe të Projektligjit për Financimin e Subjekteve Politike, KDI kërkon nga deputetët e Kuvendit të Kosovës që të votojnë ‘për’ këto dy pika të rendit të ditës.
  

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 tetor 2022  - Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit interviston kandidatët për anëtarë të Këshillit Gjyqësor të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione diskuton lidhur me procesin e nxjerrjes së akteve nënligjore, bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës me të ftuar, Habit Hajredini - Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Ahmet Kryeziu - Drejtor i Sawe the Children për Kosovë, dhe Naser Lajqi – përfaqësues i OJQ “Syri i Vizionit”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
 
- Avokati i Popullit organizon dëgjim publik lidhur me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjakovë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama përuron hapjen e Sahat Kullës e cila edhe do t'i ndez dritat e Sahat Kullës, duke ndriçuar kështu këtë monument magjepsës të trashëgimisë kulturore në Prishtinë. (Prishtinë, ora 19:00)