05 Qershor 2020

Institucionet ndërkombëtare financiare të gatshme të mbështesin sektorin privat

Prishtinë, 31 mars - Institucionet ndërkombëtare financiare janë duke vlerësuar sfidat dhe nevojat konkrete të sektorit privat, ashtu që të krijojnë instrumentet më adekuate për t’i përkrahur bizneset në tejkalimin e vështirësive me të cilat po të përballen si pasojë e pandemisë globale COVID-19. Kjo u tha gjatë një forumi virtual të organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë, me përfaqësuesë të Bankës Botërore dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

Leonora Kusari, Menaxhere Kryesore në Departamentin Këshillues për Biznese të Vogla në Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, theksoi se meqë kjo bankë e ka në fokus sektorin privat, është munduar që në shpejtësi të ju përgjigjet çështjeve që lidhen me likuiditetin dhe transformimin e bizneseve duke e konsideruar ndikimin e pandemisë.

Ajo tha se pakoja e solidaritetit nga BERZH kap shumën e 1 miliardë eurove, ndërsa në fazën fillestare do të përkrahen partnerët ekzistues, përkatësisht bankat, bizneset dhe qeveritë, duke shtuar se mbesin të përkushtuar për zhvillimin e pakove të tjera financiare dhe të këshillimit për sektorin privat.

Kusari theksoi se BERZH po mundohet që të krijojë instrumente të adaptueshme për secilin regjion në të cilin operon, sidomos në pjesën e këshillimit dhe atë të madhësisë së shumave të dedikuara.

Kusari u shpreh se BERZH po synon krijimin e mundësive për përkrahje të sektorëve specifik njëkohësisht, por sidoqoftë krijimi i mekanizmave për instrumente përkatëse është procedurë që kërkon kohë. 

Tutje, ajo u fokusua edhe në faktin se identifikimi i problemeve të bizneseve është i një rëndësie të veçantë për këtë bankë, ku edhe i inkurajoi bizneset që të njoftojnë BERZH-in lidhur me masat specifike që ata besojnë se duhet t’i përfitojnë.

 Kusari njoftoi klientët paraprak se për shkak të pandemisë, BERZH do të ofrojë asistencë edhe për kompanitë që më herët kanë qenë përfituese, gjë që në rrethana të tjera nuk do të ishte e mundur.

Blerta Qerimi, Specialiste e Lartë për Sektorin Privat në Zyrën e Bankës Botërore në Kosovë, potencoi se ky institucion është në diskutim të vazhdueshëm me Qeverinë për të gjetur mënyrat më të mira për mbështetje gjatë kësaj periudhe.

Ajo tha se ndikimi i krizës do të jetë enorm në aspektin ekonomik dhe social, prandaj duhet të shqyrtohen mundësitë më të favorshme për të ndihmuar sektorin privat në vend.

Qerimi theksoi se për Bankën Botërore është me rëndësi që t’i ketë të qarta problemet e bizneseve ashtu që sa më mirë t’u përgjigjet kërkesave të tyre, derisa theksoi se në fokus janë bizneset e mbyllura dhe të ndikuara direkt për shkak të restriksioneve që janë imponuar gjatë fazës emergjente, ato që prodhojnë dhe eksportojnë, ato që ndodhen në një shok financiar dhe nuk kanë mundësi t’i paguajnë kreditë e tyre, si dhe ato me probleme në zinxhirin e furnizimit.

Sipas Qerimit, Banka Botërore për momentin është e fokusuar në dy projekte. Njëri që është në implementim e sipër e që ka të bëjë me rritjen e  konkurrueshmërisë dhe aftësinë për eksport, të bizneseve.

Ndërsa, projekti tjetër, i cili është duke pritur aprovim në parlament, ka të bëjë me rritjen e kapitalit të Fondit për Garanci Kreditore, i cili synon të lehtësojë kredhidhënien dhe të bëj ndarjen e riskut mes kredidhënësit dhe kredimarrësit, sidomos për klientët që do të ballafaqohen me mungesë të kolateralit.

Për më tepër, Qerimi theksoi se Banka Botërore po shqyrton mundësitë për riorientim të fondeve në vlerë rreth 10 milion euro, që mund t’i mbështesin bizneset gjatë kësaj faze emergjente.

Gjatë këtij forumi panelistët përgëzuan organizatat e bizneseve që kanë pasur zë të përbashkët dhe kanë qenë ndërmjetësuesit më të mirë në bartjen e kërkesave të bizneseve, ndërsa theksuan gatishmërinë e tyre për bashkëpunim në zgjidhjen e problemeve të sektorit privat.

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020 - Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 12:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)

- Kryeministri Avdullah Hoti pret në takim ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Philip Kosnett. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:45 - vetëm pamje)