25 Shtator 2022

Banka Kombëtare e Zvicrës rrit normën e interesit

Bernë, 16 qershor - Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) rriti sot normën e interesit të politikës së saj për herë të parë që nga viti 2007, një lëvizje e papritur për forcimin e luftës kundër inflacionit.

Banka e rriti normën me 50 pikë bazë në minus 0.25 për qind, duke e mbajtur atë në një nivel të ulët rekord prej minus 0.75 për qind që nga viti 2015.

Vendimi dramatik erdhi pas rritjes agresive të normës së Rezervës Federale të SHBA-së (FED) të mërkurën.

Ajo synon të parandalojë “përhapjen më të gjerë të inflacionit të mallrave dhe shërbimeve në Zvicër”, thuhet në deklaratën e bankës.

Banka la të kuptohet për rritje të tjera të mundshme, duke thënë se “nuk mund të përjashtohet që rritjet e mëtejshme të normës së politikës SNB do të jenë të nevojshme në të ardhmen e parashikueshme për të stabilizuar inflacionin”.

SNB tha se është "e gatshme të jetë aktive në tregun e këmbimit valutor" nëse kërkohet.

Banka rishikoi parashikimin e saj të inflacionit në fund të vitit në 2.8 për qind nga parashikimi i mëparshëm prej 2.1 për qind.

“Inflacioni arriti në 2.9 për qind në maj dhe ka të ngjarë të mbetet në një nivel të lartë për momentin”, thuhet në deklaratë.

“Pa rritjen e sotme të normës së politikës SNB, parashikimi i inflacionit do të ishte dukshëm më i lartë”, tha SNB.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 shtator 2022

- Federata Atletikës së Kosovës dhe Departamenti i Sporteve, organizon maratonën “Prishtina 2022”, në të cilën marrin pjesë mbi 500 garues. (Nisja bëhet nga Teatri Kombëtar, ora 9:00)

- Me qëllim të koordinimit ndër-institucional mes Qeverisë dhe Pushtetit Lokal mbahet takimi i përbashkët me Kryeministrin, Albin Kurti, Ministrin e Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi, Ministrin e Financave, Hekuran Murati, Ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe Kryetarët e Komunave me ç ‘rast do të diskutohet performanca buxhetore e Komunave dhe Investimet Kapitale, energjia, etj... (Hotel Dukagjini në Pejë, ora 10:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban Konventën Programore të Gruas Demokratike të Kosovës.  (Hotel Emerald, ora 10:00)  

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Gjilan mban konventën e madhe programore. (Salla e Teatrit të Qytetit në Gjilan, ora ora 11:00)

- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë bën prezantimin e instalacionit simbolik “Fëmijët në Shkolla”. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 12:00)
 
- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, marrin pjesë në hapjen solemne të Qendrës Kulturore Boshnjake, me rastin e festimit të Ditës Kombëtare të Boshnjakëve. (Qendra Kulturore Boshnjake në Prizren, ora 14:00)