01 Dhjetor 2020

Zgjedhen 20 fermerët më të mirë të vitit

Prishtinë, 11 dhjetor - Sot në një ceremonie u mbajt manifestimi “Fermerët e vitit 2010” dhe u përzgjodhën 20 fermerët më të dalluar të këtij viti. Ky manifestim organizohet tradicionalisht nga MBPZHR-ja në fundvite, me ç’rast edhe ju ndahen mirënjohje fermerëve më të dalluar.

Ministri i MBPZHR-së Blerand Stavileci, në fjalën e rastit shprehu kënaqësinë që këtë ditë festive po e ndanë me fermerët e vendit, të cilët sipas tij, janë shembulli më i mirë për shumë gjëra, për punën e vyeshme dhe të pandalshme, për devocionin dhe durimin e tyre, për planifikimin e së ardhmes dhe për shumëçka tjetër fisnike.

“Në këtë sens, në funksion të krijimit të kushteve të favorshme për zhvillimin agrorural dhe me qëllim të stimulimit dhe lehtësimit të veprimtarisë së fermerëve dhe që juve t’ju bëhemi krah i punës, ne si Ministri e Bujqësisë gjatë gjithë kësaj periudhe, kemi vënë në dispozicion tërë potencialin institucional, ligjor, financiar dhe administrativ në shërbim të ndryshimeve që shpien në një bujqësi evropiane dhe në një ardhmëri të ndritur për të gjithë ne”, tha ministri Stavileci, duke prezantuar më tej edhe investimet e bëra në lëminë e bujqësisë:

“Ne vetëm gjatë këtij viti, nëpërmjet subvencioneve, granteve, investimeve kapitale dhe shërbimeve profesionale kemi investuar mbi 10 milionë euro dhe nëse kësaj vlere ia shtojmë edhe vlerën prej 5 milionë euro të Bashkimit Evropian, për përmirësimin e përpunimit dhe marketingut të produkteve bujqësore, si dhe rreth 10 milionë euro të investuara edhe nga donatorë të tjerë, atëherë vlera e përgjithshme e investimeve gjatë vitit 2010 kalon shumën prej 25 milionë euro dhe numri i fermerëve përfitues kalon në mbi 12500, gjë që dëshmon më së miri përkushtimin e të gjithë neve për sektorin”.

Mbështetja financiare e ministrisë është e orientuar edhe në krijimin e bizneseve të reja bujqësore dhe modernizmin e atyre ekzistuese, potencoi ministri Stavileci, duke ju dhënë kështu përparësi bizneseve të cilat i zbatojnë inovacionet dhe kjo mbështetje do të vazhdoj edhe më fuqishëm në vitin 2011, tha ai. “Gjatë vitit të ardhshëm do të kemi edhe më shumë investime, si nga buxheti i Republikës së Kosovës, ashtu edhe nga donatorët dhe partnerët tanë, ku vlen të potencohen projekti i Bankës Botërore për bujqësi dhe zhvillim rural në vlerë prej 10 milionë euro, projekti i USAID-it prej 10 milionë dollar, projekti i Komisionit Evropian në vlerë prej 5.2 milionë euro, si dhe shumë projekte të tjera”.

Ndërsa, në rrafshin fiskal, vazhdoi z.Stavileci, Ministria e Bujqësisë së bashku me partnerët institucional dhe të tjerë, do të vazhdojë me krijimin e lehtësirave fiskale për inpute e pajisje bujqësore dhe me ulje të TVSH-së për produkte ushqimore në 9%, duke realizuar kështu edhe një kërkesë tjetër të fermerëve dhe agrobizneseve.

“Ne gjatë këtij viti kemi punuar në katër rrafshe, në rrafshin financiar, fiskal, kreditor dhe të koordinimit të efektshëm me donatorë. Dhe duke punuar në këto rrafshe, si dhe duke u bazuar në planin tonë strategjik, ne tashmë përveç objektivave strategjike, kemi edhe katër synime si rezultat i kërkesave të mbledhura nga gjithë fermerët përgjatë kësaj periudhe. Më e rëndësishmja ndër këto është se bujqësia do të jetë prioritet strategjik kombëtar, e dyta, ne do të fillojmë ndërtimin e depove për grumbullimin dhe ruajtjen e produkteve bujqësore, një problem ky i kahmotshëm që ka prekur sektorin, po ashtu do të fillojmë edhe me shërbimet këshillimore profesionale në secilin qytet të Kosovës, si dhe do të fillojmë me promovimin e produkteve bujqësore, ngase tashmë në agjendën e legjislativit për vitin 2011 e kemi futur edhe ligjin për promovimin e produkteve bujqësore”, përfundoi ministri Stavileci.

Emrat dhe mbiemrat e 20 fermerëve më të dalluar të vitit 2010 janë: Florim Shala, Ahmed Kolloni, Imer Nitaj, Nazmi Blakaj, Fahredin Mazreku, Safete Gacaferri, Jusuf Limanmera, Agron Nimani, Zef Pjetri, Skender Ramadani, Asllan Kosumi, Esat Hamiti, Ardian Bellaja, Arsim Sahiti, Ali Durmishi, Bekim Vokrri, Nebojsha Panajotoviç, Ferim Mahmutaj, Fahri Jonuzi dhe Ismail Vehapi.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020 - Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)