15 Tetor 2019

Turqia e dyta në Evropë dhe e katërta në botë për serra bujqësore

Ankara, 23 shkurt - Turqia është renditur e dyta në Evropë dhe e katërta në botë me 75.200 hektarë tokë bujqësore të mbuluar (serrë).

Nga totali i prodhimit të serrave në Turqi gjatë vitit 2017, 94 për qind ose 7,3 milionë tonë janë perime, 5 për qind ose 479 mijë tonë janë fruta dhe 1 për qind bimë dekorative.

Gjatë vitit në fjalë janë prodhuar gjithsej 12,7 milionë tonelata domate, nga të cilat 30 për qind e prodhimit vjetor total të domateve apo 3,8 milionë tonë janë produkte serash.

Bujqësia e mbuluar aplikohet në 70 rrethe të Turqisë dhe pjesa dërrmuese e tyre operon në formën e bizneseve të vogla familjare.

Provincat që spikasin më tepër si për nga kontributi në prodhim ashtu edhe për nga dendësia e sipërmarrjeve, janë respektivisht Antalya, Mersin, Adana, Mugla, Aydin dhe Izmir.

Bizneset e serrave për kultivimin e frutave, perimeve dhe bimëve dekorative në rrethet e sipërcituara përbëjnë rreth 90 për qind të aseteve bujqësore të mbuluara në Turqi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 15 tetor 2019

-  Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media lidhur me zhvillimet në sektorin privat. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor në bashkëorganizim me MASHT-in dhe OJQ – të mjedisore do të shënojë Ditën Ndërkombëtare të Ecjes së Lirë në Natyrë. (Parku “Germia”, ora 10:00)

- Shoqata Down Syndrome Kosova në bashkëpunim me GIZ-in gjerman organizon “Panairi i karrierës: takimi i punëdhënësve me punëkërkuesit” i cili zhvillohet në kuadër të fushatës ndërgjegjësuese për punësimin e personave me aftësi të kufizuar. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Fakulteti Ekonomik i Universitetit Publik të Gjilanit “Kadri Zeka” organizon takimin Fakultet-Biznese, ku do të diskutohet për të ardhmen e Fakultetit dhe mundësitë e bashkëpunimit dhe praktikes per studentet. (Objekti i Universitetit të Gjilanit, ora 12:00)

- Hapet edicioni i dytë i Metamorphosis. Flirting with leftovers e cila është një  intervenim artistik, specifik për lokacionin,  konceptuar nga artistja Koja. (Ish Restorant Marsi, rr. Bedri Gjini - Kodra e Trimave, ora 18:30)