01 Dhjetor 2020

Stavileci: Të bëhemi konkurues në tregjet e rajonit dhe të BE

Prishtinë, 21 prill - Sot u mbajt takimi i Komitetit Monitorues i Planit për Bujqësi dhe Zhvillim Rural (PBZHR), të cilin është duke e zbatuar Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural.

Komiteti Monitorues përbëhet nga përfaqësues të dikastereve qeveritare, organizatave të ndryshme dhe shoqërisë civile.

Roli kryesor i tij është monitorimi i implementimit të PBZHR-së, i cili bëhet me qëllim të arritjes së objektivave të përgjithshme të programit.

Ministri i MBPZHR-së, Blerand Stavileci, duke iu drejtuar të pranishmëve tha se, krahas rrugës që duhet të kalojmë për përgatitjen e vendit për anëtarësim në Bashkimin Evropian, ne duhet të aktivizojmë edhe tërë potencialin tonë zhvillimor, ekonomik dhe bujqësor, që të bëhemi sa më konkurrues në tregjet e vendeve të BE-së.

“Procesi i përafrimit me BE-në kërkon edhe adaptim dhe përshtatje të vazhdueshme të strukturave administrative dhe një prej strukturave organizative të domosdoshme për implementimin e planit nacional për bujqësi dhe zhvillim rural është edhe Komiteti Monitorues. Roli juaj në monitorimin e implementimit në mënyrë sa më efektive të Planit për Bujqësi dhe Zhvillim Rural, me qëllim të rregullimit të veprimeve organizative, duke siguruar që veprimet të rrjedhin sipas planit dhe të arrihen objektivat, kërkon përgjegjësi dhe ndërgjegjësim se interesat e çdonjërit janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme me ato të komunitetit”, tha ministri Stavileci.

Ai më tej theksoi se rritja e nivelit të bashkëpunimit dhe koordinimit ndërmjet gjithë aktorëve në fushën e bujqësisë, duke filluar nga fermerët, agrobizneset, shoqëria civile, agjencitë dhe grupet e ndryshme të interesit, për shtyrjen e proceseve drejt realizimit të mëtutjeshëm është nevojë imediate.

Përgatitja e Planit për Bujqësi dhe Zhvillim Rural ka qenë hera e parë që Ministria e Bujqësisë ka përdorë teknikat e planifikimit të zhvillimit në stilin e BE-së, duke u konsultuar ngushtë me nivele të ndryshme të partnerëve për të krijuar strukturat e nevojshme administrative, për menaxhim dhe shfrytëzim të fondeve nacionale dhe më pas edhe fondeve strukturale të BE-së, përfundoi ministri Stavileci.

Pas diskutimeve disa orëshe ndërmjet palëve të interesit dhe përfaqësuesve të dikastereve të ndryshme qeveritare, në parim u aprovua edhe rregullorja e punës së Komitetit Monitorues për PBZHR-në, por gjatë javës së ardhshme kjo rregullore do i pësoj edhe disa ndryshime.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020 - Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)