30 Nëntor 2020

PSD mbeshtetë protesten e nesërme të bujqëve

Prishtinë, 9 prill -  Partia Social Demokrate e Kosovës (PSD) e vlerëson të rëndë gjendjen në sektorin e bujqësisë, njërin nga sektorët me kyq të ekonomisë sonë,  i cili nuk po trajtohet me seriozitetin  dhe kujdesin e duhur nga Qeveria e Kosovës.

PSD-ja i mbështet plotësisht kërkesat e drejta të bujqve dhe fermerërve të Kosovës, kërkesat e të cilëve deri me tani janë injoruar dhe nuk kanë gjetur zgjidhje.

“Ne i mbështesim edhe paralajmërimet për protestë të bujqëve dhe fermerëve si formë legjitime dhe demokratike për të sensibilizuar gjendjen e e rëndë në këtë sektor”, kanë thënë drejtues të PSD-së.

Qeveria aktuale sipas tyre nuk po tregon se e ka prioritete këtë sektor kyq të zhvillimit të vendit. Dëshmi e joseriozitetit të qeverisë në trajtimin që i bën sektorit të bujësisë sipas tyre janë edhe ndryshimet e fundit në Ministrinë e Bujqësisë,  kur largohet një ministër ekspert i kësaj fushe dhe në vend të tij emerohet një ministër që nuk ka ekspertizë për këtë sektor.

PSD-ja  ka evidentuar disa probleme të cilat po e pengojnë zhvillimin e bujqësisë siq janë:

- Degradimi dhe tjetërsimi i tokës punuse. Fondi i tokës punuese është duke u zvogëluar mesatarisht 1000 hektar në vit . Një shifër e tillë për një territor të vogël si Kosova është alarmante.

- Mungesa e subvencionimit të bujqësisë nga ana e qeverisë. Shpenzimet e mëdha për njësi te prodhimet –kg ne krahasim me vendet ne regjion për shkak te mossubvencionimit nga ana e shtetit.

- Cmimet e larta të farërave , pleherave dhe pesticideve. ( Vetëm për sigurimin e farërave shpenzohen 10 milion euro ).

- Importi i madh i produkteve bujqësore dhe konkurrenca jolojale për prodhuesit vendor.

- Siperfaqet e lëna djerrinë  ( diku rreth 20.000 hektarë ) .

- Mungesa e depove për ruajtjen e prodhimeve ne periudhen e verës.

- Mungesa e bashkëpunimit mes prodhueseve , përpunuesve dhe tregtuesve të produkteve bujqësore. Nuk ka nje shoqatë  që do te bënte ndërjmetësimin e këtyre hallkave. Shpesh ndodh qe të bëhet shkaterrimi i produkteve për mungesë tregu.

- Mungesa e sigurimit të prodhimeve bujqësore ne raste të fatkeqësive elementare ( bresheri , zjarri, era , vërshimet )

- Mungesa e kreditimit te prodhuesve bujqësor  me kamata të arsyeshme dhe me afate më të gjata kthimi. Mungesa e një agrobanke.

Rekomandimet e PSD-së

- Qeveria të trajtojë me seriozitetin e duhur  dhe me prioritet këtë sektor të rëndësishëm.

- Të mirren masa për ndaljen e degradimit dhe tjetërsimit të tokës bujqësore. 

- Qeveria të fillojë më subvencionimin e kulturave apo sipërfaqeve të mbjellura.

- Shteti të mbrojë prodhimet vendore dhe të garantojë një konkurrencë lojale.

- Të krijohet  një fond për raste emergjente i cili do të kompensonte bujqit në rast të dëmtimit nga  fatkeqësitë elementare.

- Qeveria të iniciojë formimin e një banke agrare që do t’u mundësonte bujqëve marrjen e kredive me kamata me të volitshme, të ngjashme si në rajon

- Të kërkohet garancion për kualitetin e farës, plehut dhe pesticideve që importohen.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Dhjetor 2020 - Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë në të cilën do të behët plotësimi i listës së dëshmitarëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 9:00)

- Drejtorit të AKI-së raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë lidhur me gjendjen e sigurisë në vend. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:30)

- Campus France, Ambasada Frnceze në Kosovë, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Universiteti i Prishtinës organizojnë Panairin e tretë Universitar Francez në Kosovë. (online -https://tourneebalkanskosovo.com, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i 5-të virtual i Green Business Expo. (Businessexpo.greenkosovo.com, ora 10:30)

- Ministri i Shëndetësisë Armend Zemaj raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit për Pasqyrat Vjetore Financiare të vitit 2019, për Ministrinë e Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike diskuton lidhur me rekomandimet e dala nga “Raporti për vendin për vitin 2020, i Komisionit Evropian” me të ftuar ministrat dhe përfaqësuesit e agjencive të pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, Gani Berisha lidhur me lejet e lëshuara për operimin e dy hidrocentraleve nga kompania “Kelkos Energy”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 11:00)

- Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, njëkohësisht, kryetari i Degës së PDK-së në Prizren, Shaqir Totaj, i shoqëruar nga deputetja Eliza Hoxha, mbajnë konferencë për media në të cilën do të flasin për shtatoren e re të Skënderbeut, punën e dobët artistike dhe lokacionin jo adekuat. (Zyret e PDK-së në Prizren, ora 11:00)  

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston kryetarin e Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Prishtinë, do të mbajë konferencë për medie. (Te stacioni i autobusëve urbanë “Katedralja”, ora 13:00)

- Zyrtarët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë raportojn para Komisionit për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis rreth importimit të vajit të palmës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Instituti Demokraci për Zhvillim (D4D) mban diskutimin “Rimëkëmbja nga viti 2020: Si të rindërtojmë ekonominë dhe politikat sociale në vitin 2021?”. (Hotel Sirius, ora 17:00)