24 Mars 2018

Prezentohet hulumtimi i tregut dhe konkurrenca e sektorit të mjedrës

Prishtinë, 14 shtator - Të gjeturat nga studimij i tregut dhe konkurrencës janë prezantuar sot në Prishtinë nga znj. Ivana Dulic Markovic, eksperte e hulumtimit për zhvillimet bujqësore dhe konkurrencën. Krahasimi i tregut global, regjional dhe lokal si dhe zhvillimet e tyre janë prezantuar. Ky evenimet është organizuar nga shoqata e prodhuesve të mjedrës “Mjedra e Kosovës” të mbështetur nga Caritas’I Zviceran.

Prezantimi është mbajtur në Prishtinë në hotel Royal pranë 80 pjesëmarrësve, duke përfshirë përfaqësuesit e ministrisë së bujqësisë, akterët kryesor, agjencinë e ushqimit dhe veterinarisë, fermerët dhe kompanitë e grumbullimit dhe përpunimit.

Z. Daniel Bronkal, drejtori regjional për Ballkanin perendimor nga Caritasi Zviceran theksoi se “Caritasi Zviceran është duke mbështetur rritjen e sektorit të mjedrës nga viti 2012 dhe se jemi të përkushtuar që të vazhdojmë mbështetjen e fermerëve në këto kohëra të vështira. Kosova ka një potencial të madh për avancimin e pozicionit të saj si shtet prodhues duke u përqëndruar në zhvillimin e skemave prodhuese konvencionale dhe organike të mjedrës.”

Rezultatet e para të hulumitimit të tregut janë prezantuar sot. Këto rezultate do të mundësojnë që të kuptojmë dhe të analizojmë më mirë se si të përgjigjemi ndaj kërkesave të vazhdueshme të tregut për prodhime cilësore. Kjo do të mundësojë përgaditjen më të mirë të fermerëve dhe organizatave të tyre ndaj sfidave aktuale dhe të ardhme të tregjeve globale. 

Gjatë muajit të ardhshëm, Mjedra e Kosovës do të publikojë rezultatet finale të këtij studimi të tregut. Si rrjedhojë, organizatat anëtare të Mjedrës së Kosovës do të kenë informacione të detajizuara të këtij studimi.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Mars 2018 - Organizohet një ecje prej Parkut të Gërmisë deri në Pyllin e Arinjve Prishtina në shenjë të 5 vjetorit të ariut të parë që është shpëtuar në Kosovë, ariut Kasandra. (Nisja bëhet prej rampës së Gërmisë, ora 10:00)

- Oda Ekonomike e Kosovës së bashku me Odën Amerikane të Kosovës organizojnë konferencë për media, ku do të trajtohet aktualiteti politik dhe ekonomik në Kosovë e në vecanti sfidat me të cilat ballafaqohet sektori privat në vendin tonë. (Oda Ekonomike e Kosovës, ora 11:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj në kuadër të manifestimit qendror “Epopeja e Dukagjinit”, bënë homazhe në Kompleksin Memorial në Gllogjan. (Gllogjan, ora 11:00)

- Në kuadër të edicionit të 18-të të Frankofonisë, 12 shkolla fillore dhe të mesme nga Gjilani, Drenasi, Vushtrria, Klina, Mitrovica dhe Prishtina marrin pjesë ne garën e organizuar nga Ministria franceze e Kulturës dhe Komunikimit, spektakli i nxënësve që mësojnë gjuhën frenge në Kosovë. (Salla e kuqe në Prishtinë, ora 11:00)

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale  organizon “Orë Përkujtimore në shënimin e  19 vjetorit të Betejës së 24 marsit 1999 në Kotlinë, komuna e Kaçanikut". (Shkolla e fshatit “Naim Frashëri” në Kotlinë, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës, dega në Mitrovicë bën homazhe te varri i Prof. Latif Berisha, me rastin e 19 vjetorit të vrasjes së tij. (Varrezat e fshatit Smrekonicë, ora 12:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Akademinë Përkujtimore kushtuar të gjithë dëshmorëve dhe të rënëve për liri. (Fshati Gllogjan, ora 12:00) 

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale   ben vizitë në vendin e rënies se dëshmorëve dhe martirëve të Betejës së 24 marsit 1999 në Kotlinë. (Fshati Kotlinë, ora 12:00)

- Në Pyllin e Arinjve Prishtina hapet ekspozita në të cilën do të mund të shihet rrugëtimi i Kasandrës për 5 vite me rradhë permës fotografive. (Pylli i Arinjve Prishtina, ora 13:00)

-  Gjimnazi Hasan Nahi në kuadër të Fondacionit për Arsim dhe Kulturë Atmosfera organizon edicionin e pestë me radhë Gara e Intelegjencës "Eureka 5". (Ambienti i Gjimnazit Hasan Nahi në Prishtinë, ora 13:00)

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale   ben homazhe në Kompleksin e Varrezave të Dëshmorëve të Brigadës 162 “Agim Bajrami”. (Fshati Kotlinë, ora 13:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Obiliq shënon 28 vjetorin e themelimit. (Restorani i KEK-ut, ora 17:00)