27 Nëntor 2020

Pemëtaria edhe perimekultura të lirohen nga TVSH dhe doganat

Prishtinë, 11 maj - Në organizim të OEK-ut dhe partnerit të tij InterCoorporation, u mbajt tryeza e rrumbullaket mbi tatimin mbi vlerën e shtuar (TVSH) të pemëve dhe perimeve te freskëta vendore.

Këshilltari në MBPZHR, Xhevat Lushi përmendi se përveç lehtësirave qe janë bere gjate viteve të kaluara që nga vitit 2004 nga TVSH dhe dogana janë liruar shumica e imputove bujqësore.  Ai i njoftoi të pranishmit se kjo ministri është duke bere përpjekje qe pajisjet të cilat përdoren edhe ne pemëtari edhe ne perimekulturë të lirohen nga TVSH dhe doganat.

Menduh Ibra këshiltar MEF, theksoi se ekziston ligji i aprovuar për TVSH-në, të cilit i nënshtrohen te gjitha subjektet juridike ne territorin e Kosovës pavarësisht nga fushëveprimtaria që ato mbulojnë.

Ai bëri të ditur, se këtyre ditëve në MEF është duke u diskutuar rreth politikave fiskale në sektor te ndryshëm te ekonomisë.

Ruzhdi Zenelaj, përfaqësues i ATK-së, tha se çdo material prodhues që ka të bëjë me bujqësi është i liruar prej TVSH-së, ndërsa produktet finale qe dalin nga bujqësia siç janë pemët dhe perimet, nuk janë te liruar nga TVSH-ja por tatohen me normën prej 16 %.

Në këtë takim ishin te pranishëm edhe prodhuesit dhe tregtarët e pemëve dhe perimeve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2020

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton shkresën nga Malcolm Simmons, ish kryetar i Asamblese së Gjyqtarëve të EULEX-it, përfaqësuar sipas autorizimit nga dr. Artan Qerkini, avokat. (Ndertesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë “Promovimi i efiçiencës së energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi, merr pjesë në nisjen e asfaltimit të zgjerimit të llotit të 4 të rrugës Podujevë - Prishtinë, gjegjësisht në fshatin Llugë. (Rruga Podujevë - Prishtinë, fshati Llugë, ora 11:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma Adem Jashari në Prishtinë, ora 12:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e shënimit të Ditës së Forcës. (Ambientet e kazermës “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 12:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve  Kryeministri Avdullah Hoti do e përcjellin realizimin e eksportit të produkteve kosovare në Serbi e që lidhet me marrveshëjen në Shtëpinë e Bardhë në Washington për bashkëpunim ekonomik Kosovë - Serbi e cila pason me një marrëveshje mes dy operatorëve ekonomik. (Objekti i Agrokosova Holiding në zona industriale - Shirokë, Suharekë, ora 14:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti në kuadër të Javës së Biznesit Kosovar 2020, viziton Verarinë ‘’Agro Kosova Holding ’’ në Suharekë. (Veraria ‘’Agro Kosova Holding ’’, Suharekë, ora 14:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Podujevë, bën sot përmbylljen e fushatës zgjedhore përmes një konference për media. (Restorant “Artela”, ora 14:00)