27 Nëntor 2020

Ministria e Bujqësisë subvencionon ata që blejnë rrush

Prishtinë, 17 shtator - Fermerët e rrushit nga Rahoveci kanë problememe shitjen e rrushit. Ndërmarrja që bën grumbullimin e rrushit dhe përpunimin e verës, “Stone Castel”, ka marrë vendim që të mos merr më rrush për shkak të mbushjeve të stoqeve me verë. Fermerët dje protestuan para Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe ZhvillimitRural. (MBPZHR), duke kërkuar ndihmë në ndërmjetësimin e shtijës së rrushit. 

Ndërsa MBPZHR-ja në përgjigjeje që ka dhënë, propozon që të subvencionohet sasia e verës së prodhuar gjatë vitit 2009. Pagesa direket, subvencioni, do t’ju jepet ndërmarrjeve përpunuese të verës vetëm pasi të kenë grumbulluar të njëjtën sasi të rrushit për përpunimtë verës, në shkallën e njëjtë të grumbullimit me atë të vitit 2009.

Sipas propozimit që e ka dhënë ministri i Bujqësisë Blerand Stavileci, ndërmarrjet përpunuese të verës, për çdo litër të verës së prodhuar nëvitin 2009 të marrin nga 0.04 cent.

Kjo do të realizohet në momentin kur ndërmarrja përpunuese e verës dotë merë të njëjtën sasi të rrushit, si gjatë vitit 2009; MBPZHR përmesprojekt ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit Nr.02/L-8 përverërat, në nenin 2 dhe paragrafin 1, “vera” nënkupton prodhiminushqimor bujqësor të fituar ekskluzivisht nga fermentimi alkoolik itërësishëm apo i pjesërishëm i rrushit të freskët.

Përmes këtij formulimi hapet mundësia që vera deri në shkallën 14 për qind alkool të lirohet nga akciza.

Stavileci thotë se ky projekt ligj pritet që shumë shpejt të procedohetnë Qeveri dhe më tej në Parlamentin e Republikës së Kosovës përaprovim. “Veç masave shtesë të propozuara nga MBPZHR për kapërcimin ekësaj gjendje, gjatë tri viteve të fundit, MBPZHR është duke dhënëkontribut në zhvillimin e Vreshtarisë dhe përmirësimin e strukturësvarietore të hardhisë së rrushit, duke shënuar progres në rritjen esipërfaqeve me vreshta të reja, vlera e këtyre  investimeve kap vlerëne 1. 000.000 euro”, tha ai.

Vendimi i “Stone Castle”, rrezikon që rreth 6 milion kilogram rrush tëmbesin në vreshta dhe bënë që kjo veprimtari e rreth 2000 fermerëve tërrezikohet seriozisht duke zvogëluar të ardhurat në ekonomitë e tyrefamiljare.

Ndërsa edhe koha e vjeljes është duke kaluar dhe rrushi ka filluar tëkalbet. Vendimi i MBPZHR-së, pritet ta zhbllokoj problemin.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2020

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton shkresën nga Malcolm Simmons, ish kryetar i Asamblese së Gjyqtarëve të EULEX-it, përfaqësuar sipas autorizimit nga dr. Artan Qerkini, avokat. (Ndertesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë “Promovimi i efiçiencës së energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi, merr pjesë në nisjen e asfaltimit të zgjerimit të llotit të 4 të rrugës Podujevë - Prishtinë, gjegjësisht në fshatin Llugë. (Rruga Podujevë - Prishtinë, fshati Llugë, ora 11:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma Adem Jashari në Prishtinë, ora 12:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e shënimit të Ditës së Forcës. (Ambientet e kazermës “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 12:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve  Kryeministri Avdullah Hoti do e përcjellin realizimin e eksportit të produkteve kosovare në Serbi e që lidhet me marrveshëjen në Shtëpinë e Bardhë në Washington për bashkëpunim ekonomik Kosovë - Serbi e cila pason me një marrëveshje mes dy operatorëve ekonomik. (Objekti i Agrokosova Holiding në zona industriale - Shirokë, Suharekë, ora 14:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti në kuadër të Javës së Biznesit Kosovar 2020, viziton Verarinë ‘’Agro Kosova Holding ’’ në Suharekë. (Veraria ‘’Agro Kosova Holding ’’, Suharekë, ora 14:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Podujevë, bën sot përmbylljen e fushatës zgjedhore përmes një konference për media. (Restorant “Artela”, ora 14:00)