28 Maj 2020

Ministri Stavileci vizitoi komunën e Burimit

Prishtinë, 21 korrik - Ministri i MBPZHR-së z.Blerand Stavileci, vizitoi fermën e Malush Hysenajt në Dragolec të komunës së Burimit, i cili para disa ditësh ka humbur mbi 30 dele pasi që një kope ujqish që ia kishin sulmuar bagtinë  në fermë.

Ministri Stavileci tha se sapo kemi dëgjuar për këtë fatkeqësi, menjëherë kemi dërguar një komision për të ardhur në vend të ngjarjes dhe pas vizitës së bërë, MBPZHR-ja për ta mbështetur edhe financiarisht fermerin Hysenaj pas këtij rasti, ka ndarë edhe një shumë modeste të hollash.

Ministria e Bujqesise, vazhdoi më tej ministri Stavileci, vetëm në këtë rajon përmes projektit për kafshë të imëta (dele dhe dhi), sivjet i ka subvencionuar rreth 450 blegtorë dhe po ashtu, edhe fermeri Hysenaj është njëri nga fermerët që kanë qenë përfitues të këtij projekti.

Ndërsa, fermeri Hysenaj, pasi falenderoi ministrin Stavileci për vizitën e bërë, shtoi se Ministria e Bujqësisë është njëra nga institucionet që në rrethana të ndryshme, atë e ka përkrahur më së shumti.

Në po të njejtën ditë (21 korrik), ministri Stavileci, me qëllim të monitorimit të punës së përfituesve të projektit për ngritjen e pemishteve të reja në kuadër të sektorit të Hortikultures, ishte për vizitë edhe në fshatin Kovragë të komunës së Burimit, përkatësisht në pemishtet e familjarëve Blakaj (përfitues të rreth 20.000€ për ngritjen e 7 hektarëve me pemishte të reja).

Duke iu drejtuar të pranishmëve, ministri Stavileci tha se këtë vit i kemi shtuar përpjekjet për ta përkrahur edhe më shumë sektorin e Hortikultures ngase edhe buxhetin nga 700.000€ sa ka qenë vitin e kaluar për këtë sektor, e kemi ngritur në 1.4 milion euro dhe deri me tani numri total i projekteve të miratuara për vreshtari, pemëtari dhe perimekulturë sillet rreth 310 sosh.

Ne jemi të kënaqur me bashkëpunimin që kemi me fermerët, shtoi ministri Stavileci, dhe hallka më e rëndësishme e këtij sektori janë vet këta. Të dyja palët jemi të vetëdijshëm që nevojat e fermerëve nuk janë në proporcion me mundësitë tona, por për ta zhvilluar këtë sektor të gjithë aktorët duhet të japin kontributin e vet.

Sivjet, vazhdoi më tej ministri Stavileci, është hapur një faqe e re e zhvillimit ngase për përmirësimin e standardeve të përpunim/tregtimit dhe për shtrirjen e intervenimeve në zhvillimin dhe modernizimit e tre nënsektorëve të bujqësisë, përkatësisht përpunimit të qumështit, mishit dhe pemëve e perimeve, do të ndahen edhe 5 milion euro grante si vazhdimësi e përkrahjes për prodhuesit tanë.

Ndërsa, kryetari i SHPP “Pema”, Safet Blakaj tha se prodhimtaria e pemëve mund të zgjerohet edhe më shumë përmes krijimit të pemishteve intensive dhe mbjelljes së fidaneve të reja, por si nevojë e imediate e identifikuar është edhe investimi në mekanizma dhe në infrastrukturën përcjellëse të prodhimit të tyre.

Në përgjithësi, vazhdoi më tej Blakaj, duke u nisur nga fondet që MBPZHR-ja ka në dispozicion, jemi të kënaqur edhe me përkrahjen e tyre, por në të ardhmen shpresojmë të përkrahemi edhe më shumë.

Objektivi i dhënies se granteve për fermat të cilat investojnë në prodhimtarinë intensive të pemëve, perimeve dhe rrushit është të arrihet furnizimi i përhershëm dhe i qëndrueshëm ushqimor me produkte vendore të freskëta dhe cilësore, si dhe reduktimi i importeve të tyre.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Maj 2020  - Kryeministri në detyrë, Albin Kurti, viziton Komunën e Prishtinës. (Objekti i vjetër i Komunës, ora 10:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike në të cilën do të votohet Raporti Vjetor i Zyrës së Rregullatorit të Energjisë, si dhe shpallja e konkursit për zgjedhjen e “Kryesuesit të Komisionit Shqyrtues të Autoritetit Rregullator për Shërbimet e Ujit”, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00 -mbledhja do të mbahet pa prezencën e mediave)

- Ambasada e Italisë dhe Ushtria Italiane prezantojnë kontributet e tyre për Ministritë e Shëndetësisë dhe Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe të Administratës Publike në përgjigje të pandemisë globale Covid-19 në Kosovë. (Salla e konferencave të Administratës Qendrore të QKUK-së, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën do të diskutohet kërkesa e KOSTT-it për miratimin e Planit të biznesit, propozim rregullorja për rendin dhe qasjen e  mediave dhe të publikut në punën e Kuvendit, propozim rregullorja për shfrytëzimin e automjeteve të Kuvendit, raporti i shpenzimeve të Kuvendit, shpenzimet e telefonisë mobile dhe reprezentacionit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla  C-301, ora 12:00)

- Qendra për Zhvillim të Karrierës në Universitetin e Prishtinës. aktivitetit “KarrieraUP” ku folës do të jetë përfaqësuesi nga kompania farmaceutike “Gentipharm”, Demir Shkodra. (Facebook.com/qzhkunipr, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës në të cilën shqyrton raportin për azhurnimet e të dhënave vjetore të Partive Politike, raportin për dorëzimin e raporteve të shpenzimeve vjetore të partive politike, raportin për deklarimin e partive politike për vazhdimin e regjistrimit, etj. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)

- Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia e Partisë Demokratike të Kosovës, ora 15:30)

- Një delegacion austriak i kryesuar nga Ministri për Evropë dhe Punë të Jashtme, Alexander Schallenberg do të qëndrojë për vizitë të shkurtër zyrtare në Republikën e Kosovës ku do të pritet nga Ministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës i Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca. (Hapësirat e Terminalit VIP të Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës, ora 15:45)

- Lëvizja Vetëvendosje organizon protestë. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 17:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Glauk Konjufca, Ministri i Integriemev Evropiane Blerim Reka se bashku me Ministrin për Evropë dhe Punë të Jashtme te Austrisë, Alexander Schallenberg dhe Ministren për Evropë e Austrisë, Karoline Edtstadler mbajnë konferencën e përbashkët për media. Aeroporti i Prishtinës, ora 17:00)