28 Maj 2020

Ministri Stavileci, vizitoi disa ferma në Shtime dhe Lipjan

Prishtinë, 15 korrik - Ministri i MBPZHR-së Blerand Stavileci, me qëllim të përcjelljes së ecurisë së projektit për ngritjen e serrave dhe monitorimin e punës së përfituesve të projektit për grante investuese, vizitoi fidanishten “Godanci” në fshatin Godanc të komunës së Shtimes, përkatësisht fermerin Skënder Ramadani.

Ramadani pasi që e njoftoi detajisht ministrin për mënyrën e punës, problemet, sistemin e ujitjes, mekanizmat për kontrollë etj., shprehu mirënjohje dhe falenderime për përkrahjen e vazhdueshme të MBPZHR-së duke shtuar se kjo lami është mjaft profitabile dhe Kosovës i nevojiten minimum edhe 300 hektarë serra, për t’i plotësuar nevojat e konsumatorëve tanë.

Në fjalën e tij, ministri Stavileci tha se rasti i fermerit Skënder Ramadani shërben si model i punës për të gjitha fshatrat e kësaj ane dhe neve na nevojiten edhe shumë fermerë të tillë si shembuj të mirë të punës, për krijimin e një mjedisi për ide dhe iniciativa të reja, përkatësisht për t’i stimuluar dhe motivuar edhe të tjerët që të ndërmarrin hapa konkret për zhvillimin e sektorit të hortikulurës dhe bujqësisë në përgjithësi, duke shtuar me tej se, këtë vit vlera e mjeteve të ndara për zbatimin e programit zhvillimor të hortikulturës arrin në 1.4 milion dhe tashmë jemi në fazën e implementimit.

Po ashtu, edhe Kryetari i Komunës së Shtimes z. Naim Ismajli tha se puna dhe suksesi i fermerit Skënder Ramadani duhet të na shërbejë si shembull për ta ndryshuar mendësinë e mospunimit të tokave.

Fidanishtes “Godanci”, këtë vit i është aprovuar edhe granti për investime në zgjerimin e serrës me standarde më të avancuara dhe teknologji të reja dhe ky projekt i zgjerimit të serrës, siç parasheh z. Ramadani, numrin e punëtorëve nga 4 të rregulltë dhe 7 sezonal,  e rritë në 10 të rregulltë dhe 30 sezonal.

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, në kuadër të projektit të granteve investuese për zhvillimin e sektorit të Perimkulturës, konkretisht ngritjen e serrave, gjatë vitit 2010 është në procedurë të realizimit edhe të rreth 100 projekteve vetëm për këtë sektor. Përmes këtij projekti synohet të zgjatet sezoni i vjeljes në mënyrë që të zvogëlohet shkalla e importit, ulja e kostos së prodhimit duke i mbështetur fermerët me pajisje të reja, rritja e të ardhurave dhe gjenerimi i vendeve të punës, etj.

Të gjitha këto ndikojnë direkt në përmirësimin e standardit dhe kushteve të jetesës në zonat rurale.

Po ashtu, në po të njejtën ditë (15 korrik), ministri Stavileci për ta vëzhguar për së afërmi gjendjen e banorëve dhe përcjellur punën e përfituesve të subvencioneve të ndara nga MBPZHR-ja për projektin e kafshëve të imta (dele dhe dhi), vizitoi edhe fshatin Janjevë të komunës së Lipjanit, me ç’rast takoi edhe famulltarin e Kishës Katolike, Don Maten, përfaqësuesit e Ambasadës së Kroacisë në Kosovë, mbarështuesin e kafshëve të imta Franjo Golomen, përfitues të tjerë të subvencioneve si dhe banorët e fshatit.

Don Mate, pasi që falenderoi ministrin Stavileci për përkrahjen e komunitetit kroat dhe vizitën, tha se fshati Janjevë ka kushte të volitshme për zhvillimin e bujqësisë/blegtorisë dhe presim që përkrahja e MBPZHR-së të vazhdoi edhe në të ardhmen.

I pranishëm në takim ishte edhe Kryetari i Komunës së Lipjanit z.Shukri Buja, i cili nder të tjera shtoi se Komuna e Lipjanit është gjithmonë e gatshme t’u ndihmojë dhe t’i mbështesë banorët e të gjitha fshatërave përreth, por në mënyrë të veçantë komunitetin e fshatit tuaj, posaqërisht për mënyrat e aplikimit dhe paqartësit e tjera.

Ndërsa, ministri Stavileci tha se MBPZHR-ja është përherë në kërkim të shtigjeve të reja për zhvillimin e bujqësisë dhe përmirësimin e kushteve të jetesës në zonat rurale dhe me subvencionet që ndajmë jemi të interesuar t’i ndihmojmë fermerët e të gjitha komuniteteve. Ndërkaq, për subvencionet e ndara për projektin e mbështetjes së kafshëve të imta, shtoi se sivjet në kuadër të sektorit të qumshtit janë shtuar investimet dhe i nxisim të gjithë të konkurrojnë me sa më shumë projekte.
 
Objektivat e projektit të pagesave direkte për kafshë të imta (10€/1 krerë), janë rritja e numrit të përgjithshëm të kafshëve të imta, rritja e prodhimtarisë së djathit, mishit të qengjit dhe kecit, përmirësimi i infrastrukturës blegtorale dhe përmirësimi i kushteve të përgjithshme të prodhim/përpunimit, përmirësimi i kushteve të jetesës dhe ulja e shkallës së migrimit nga zonat rurale, rritja e të ardhurave për banorët e zonave rurale, gjenerimi i vendeve të punës, etj.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Maj 2020  - Kryeministri në detyrë, Albin Kurti, viziton Komunën e Prishtinës. (Objekti i vjetër i Komunës, ora 10:00)

 - Mbahet mbledhja e Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike në të cilën do të votohet Raporti Vjetor i Zyrës së Rregullatorit të Energjisë, si dhe shpallja e konkursit për zgjedhjen e “Kryesuesit të Komisionit Shqyrtues të Autoritetit Rregullator për Shërbimet e Ujit”, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00 -mbledhja do të mbahet pa prezencën e mediave)

- Ambasada e Italisë dhe Ushtria Italiane prezantojnë kontributet e tyre për Ministritë e Shëndetësisë dhe Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe të Administratës Publike në përgjigje të pandemisë globale Covid-19 në Kosovë. (Salla e konferencave të Administratës Qendrore të QKUK-së, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën do të diskutohet kërkesa e KOSTT-it për miratimin e Planit të biznesit, propozim rregullorja për rendin dhe qasjen e  mediave dhe të publikut në punën e Kuvendit, propozim rregullorja për shfrytëzimin e automjeteve të Kuvendit, raporti i shpenzimeve të Kuvendit, shpenzimet e telefonisë mobile dhe reprezentacionit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla  C-301, ora 12:00)

- Qendra për Zhvillim të Karrierës në Universitetin e Prishtinës. aktivitetit “KarrieraUP” ku folës do të jetë përfaqësuesi nga kompania farmaceutike “Gentipharm”, Demir Shkodra. (Facebook.com/qzhkunipr, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës në të cilën shqyrton raportin për azhurnimet e të dhënave vjetore të Partive Politike, raportin për dorëzimin e raporteve të shpenzimeve vjetore të partive politike, raportin për deklarimin e partive politike për vazhdimin e regjistrimit, etj. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)

- Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia e Partisë Demokratike të Kosovës, ora 15:30)

- Një delegacion austriak i kryesuar nga Ministri për Evropë dhe Punë të Jashtme, Alexander Schallenberg do të qëndrojë për vizitë të shkurtër zyrtare në Republikën e Kosovës ku do të pritet nga Ministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës i Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca. (Hapësirat e Terminalit VIP të Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës, ora 15:45)

- Lëvizja Vetëvendosje organizon protestë. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 17:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Glauk Konjufca, Ministri i Integriemev Evropiane Blerim Reka se bashku me Ministrin për Evropë dhe Punë të Jashtme te Austrisë, Alexander Schallenberg dhe Ministren për Evropë e Austrisë, Karoline Edtstadler mbajnë konferencën e përbashkët për media. Aeroporti i Prishtinës, ora 17:00)