17 Korrik 2018

MBPZHR bënë lancimin e Pakos së Ligjeve për të Drejtat e Njeriut

Prishtinë, 22 nëntor - Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, përkatësisht Njësia për Mbrojtje nga Diskriminimi dhe të Drejtat e Njeriut në mbështetje të Zyrës së Sekretarit të Përgjithshëm të MBPZHR-së, Kapllan Halimit, sot në ambientet e hotel “Amazona” ka bërë lancimin e Pakos së ligjeve për të Drejtat e Njeriut.
 
Në këtë takim të kryesuar nga Koordinatorja për të Drejta të Njeriut në MBPZHR, Emine Kelmendi, morën pjesë edhe Avokati i Popullit, Hilmi Jashari, Kryetarja e Komisionit Parlamentar për të Drejta të Njeriut, Barazi Gjinore dhe Persona të Pagjetur, Duda Balje, Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë në ZKM, Habit Hajredini, si dhe palë tjera të interesit të cilat kontribuuan me rekomandime të ndryshme që rrjedhin nga kjo pako.

Me aprovimin e pakove të ligjeve nga fusha e të drejtave të njeriut, siç është Ligji për Mbrojtjen nga Diskriminimi, Ligji për Avokatin e Popullit dhe Ligji për Barazinë Gjinore, është kompletuar dhe është avancuar dukshëm korniza ligjore për mbrojtjen e të drejtave të njeriut në MBPZHR.
 
“Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut janë të pandashme, të patjetërsueshme dhe të pacenueshme, si dhe janë bazë e rendit juridik të Republikës së Kosovës, të cilat garantohen me ligje dhe me Kushtetutën e Republikës së Kosovës."

"Ne si institucion jemi plotësisht të vetëdijshëm se zbatimi i të drejtave dhe lirive themelore të njeriut është vendimtar për të siguruar demokracinë dhe sundimin e rendit dhe ligjit në vend, andaj edhe qeverisja e lirë, demokracia e mirëfilltë dhe sundimi i ligjit ndërlidhen ngushtë me sigurimin, respektimin, mbrojtjen dhe zbatimin e të drejtave të njeriut”, theksoi në fillim të këtij takimi, znj. Kelmendi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 Korrik 2018 - Përkujtohet 20 vjetori i rëniës se dëshmorëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Bashkim Kerolli dhe Adem Ademi. Te vendi i quajtur Rrasa e Zogut të kufiri Shqipëri - Kosovë, ora 10:00 - nisja behet nga fshati Polac, ora 8:00) 

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Administratë Publike, Qeverisje Lokale dhe Media në të cilën do të shqyrtohet projektligji për lirinë e asociimit në Organizata Joqeveritare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia e inaugurimit te impiantit të trajtimit të ujërave të zeza në fshatin Mramor. (Bregu lindor i Liqenit të Badocit pranë fshatit Mramor, ora 10:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim përfaqësues të projektit të GIZ-it gjerman dhe nxënës nënshkrues të peticionit për ngritjen e kapaciteteve në arsim. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilën do të shqyrtohet projektligji për Produkte të Ndërtimi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Oda Ekonomike e Kosvës organizon takim me delegacionin e organizatës prestigjioze “The Heritage Foundation”. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 14:00)

- Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë/BE, së bashku me Këshillin Gjyqësor të Kosovës, do të fillojë zyrtarisht procesin e digjitalizimit të shënimeve të dënimeve të vjetra në tërë Kosovën. (Hotel Swiss Diamond, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në mbledhjen e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në ceremoninë e nënshkrimit, me rastin e blerjes së automjeteve multi funksionale ushtarake të lëvizshmërisë së lartë nga Qeveria e Kosovës për Forcën e Sigurisë së Kosovës. (Kazerma Adem Jashari në Prishtinë, ora 16:00)