12 Nëntor 2019

Mbi 820 milionë njerëz në botë nuk kanë ushqim të mjaftueshëm.

Romë, 17 tetor - 16 tetori është Dita Botërore e Ushqimit. Tema për këtë vit ishte "Veprat tona janë e ardhmja jonë, dietë e shëndetshme, për t'i dhënë fund urisë botërore."

Më ketë temë Organizata e Kombeve të Bashkuara synon të sensibilizojë shoqërinë për t'i dhënë fund urisë dhe kequshqyerjes deri në vitin 2030.

Apeli u bë në një ceremoni madhore në selinë e Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) për të shënuar Ditën Botërore të Ushqimit.

Drejtori i Përgjithshëm i FAO-s Qu Dongyu tha se uria nuk ka të bëjë vetëm me kequshqyerjen.

"Ka të bëjë edhe me qasjen në ushqim të mjaftueshëm, në sasi dhe cilësi, për të përmbushur nevojat ushqyese të njerëzve për një jetë të shëndetshme, ky është koncepti zero uri. Së dyti, mbipesha, obeziteti dhe sëmundjet e lidhura me to janë gjithashtu në rritje, duke prekur mbi dy miliardë njerëz në mbarë botën".

Në një raport të FAO-s thuhet se mbi 820 milionë njerëz në botë nuk kanë ushqim të mjaftueshëm.

Uria globale - edhe pse ka regjistruar një prirje rënieje gjatë dekadave - ka qenë në rritje prej viti 2016, për shkak të faktorëve që përfshijnë efektet e ndryshimit të klimës dhe të konflikteve të armatosura.

Por shefi i FAO-s thotë se ndërsa numri i përgjithshëm i personave të pangopur ka ardhur në rritje vitet e fundit, shkalla ka qenë në rënie në lidhje me popullsinë globale.

Sipas statistikave del se kequshqyerja përsa i përket mbipeshës ka prekur aktualisht 2 miliardë të rritur dhe gati 380 milionë fëmijë dhe adoleshentë në mbarë botën.

Të dyja kushtet janë në rritje, duke kontribuuar në 4 milionë vdekje globalisht.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)