05 Prill 2020

Lumenjtë në Europë bëhen burim alarmues i ndotësve të oqeaneve

Paris, 28 shkurt - Shkencëtarët francezë po paralajmërojnë se lumenjtë në Europë po bëhen një burim alarmues i plastikës që ndot oqeanet.

Ata e thanë këtë pas një turi në nëntë lumenj europianë përfshirë Tamiz, Sena dhe Elba.

Shkencëtarët kanë zbuluar që mostrat e grumbullura nga lumenjtë treguan praninë e mikro plastikës e cila është shumë e vogël për t'u kapur.

Plastika shkakton ndotje duke lëshuar përbërës dhe nga depozitimi i ndotësve.

Jean-Francois Ghiglione është drejtuesi i kërkimit në mikrobiologjinë oqeanografike në Qendrën Kombëtare të Kërkimeve Shkencore në Francë.

Ai tha se studimi i tyre do të vijojë më tej nëse gjendja është e njëjtë në lumenj të ndryshëm.

"Një nga zbulimet tona kryesore është se ne gjetëm plastikë kudo, në të gjithë lumenjtë. E prisnim diçka të tillë, por ajo që po përpiqemi të shohim - dhe rezultatet e ardhshme do e tregojnë këtë- është nëse përqendrimi i plastikës do të jetë njëjtë midis Tamizit dhe Senës dhe midis vendeve të ndryshme. Ne do të studiojmë përbërjen e tyre, duam të kuptojmë burimin e ndotjes".

Shkencëtarët do të qëndrojnë në Paris për më shumë se një muaj për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me emergjencën për të vepruar kundër ndotjes së oqeaneve nga plastika.

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 Prill 2020

- Me iniciativë të kryetarit Lutfi Haziri mbahet takimi i kryetarëve të komunave të Agjencionit për Zhvillim Rajonal - Lindje më qëllim ndarjen e përvojave me qëllim të parandalimit të përhapjes së Covid-19. (Qendra Operative Emergjente e cila ndodhet në qendrën e studentëve, përkatësisht te kampusi i shkollave të mesme, ora 11:00)