02 Korrik 2020

Let’s Do It nis fushatën “Ta Pastrojmë Kosovën 2020”

Prishtinë, 26 maj - Let’s Do It nis fushatën “Ta Pastrojmë Kosovën 2020”, e cila do të shënohet më 5 Qershor - Ditën Ndërkombëtare të Mjedisit dhe do të vazhdojë deri më 19 Shtator – Ditën e Pastrimit të Botës.

Gjatë këtyre dy muajve të ballafaqimit me pandeminë COVID-19, Let’s Do It (përveç aktiviteteve të shumta vullnetare-humanitare) ka monitoruar në vazhdimësi gjendjen e deponive ilegale të mbeturinave në terren, si dhe ka pranuar raportime të shumta nga vetë qytetarët në lidhje me këtë.

Nisur nga kjo, ne jemi jashtëzakonisht të shqetësuar të konfirmojmë se gjatë këtyre ditëve të pandemisë, numri i deponive ilegale të mbeturinave në terren është rritur dukshëm.

Duke marrë në konsideratë A) Vetëdijësimin në nivelin ende jo të dëshirueshëm të qytetarëve sa i përket sëmundjeve infektuese - epidemive që mund të vijnë nga mbeturinat; B) Vetëdijësimin në nivelin ende jo të dëshirueshëm sa i përket ruajtjes së mjedisit në përgjithësi - korelacionit që ekziston ndërmjet shëndetit tonë dhe mjedisit të pastër apo të ndotur; C) Faktin që deponitë ilegale të mbeturinave vetëm sa po vijnë e shtohen në këto kohë të pandemisë dhe rreziku që këto deponi paraqesin për shëndetin publik është serioz (aq më tepër kur tani po përballemi me pandeminë dhe ato mbeturina mund të jenë të infektuara eventualisht edhe me SARS-Cov 2), Let’s Do It në koordinim me Ministrinë e Infrastrukturës dhe Ambientit dhe me mekanizmat e tjerë relevantë, si dhe në bashkëpunim me të gjitha komunat e Kosovës, nis fushatën “Ta Pastrojmë Kosovën 2020” e cila do të shënohet më 5 Qershor – Ditën Ndërkombëtare të Mjedisit dhe do të zgjasë deri më 19 Shtator – Ditën e Pastrimit të Botës. Fushata “Ta Pastrojmë Kosovën 2020” ka për qëllim të:

Mobilizojë komunat për të organizuar aksione gjithandej vendit për pastrimin e deponive ilegale të mbeturinave, të krijuara sidomos gjatë kohës së pandemisë COVID-19;

Ngrisë vetëdijen e qytetarëve për ruajtjen dhe mbrojtjen e mjedisit në përgjithësi, duke i bërë ata që të kuptojnë korelacionin (marëdhënien) që ekziston në mes të shëndetit tonë e atij publik dhe gjendjes së mjedisit në të cilin ne jetojmë.

Të gjitha aktivitetet e “Ta Pastrojmë Kosovën 2020” janë planifikuar të zhvillohen në përputhje me situatën dhe rrethanat e krijuara nga pandemia COVID-19, nën respektimin dhe zbatimin e plotë dhe të përpiktë të të gjitha masave dhe udhëzimeve për mbrojtje (ruajtja e distancës dy metra, vendosja e maskës dhe dorëzave, pastrimi i duarve me shampon apo dezinfektimi i tyre), duke mos e rrezikuar shëndetin e askujt.

Pandemia do të kalojë, por rreziku për përhapjen e epidemive të reja nga deponitë ilegale të mbeturinave është prezent përderisa këto nuk eleminohen (pastrohen) dhe nuk parandalohen.

Let’s Do It fton të gjithë individët, bizneset e organizatat e ndryshme që t’i bashkohen fushatës “Ta Pastrojmë Kosovën 2020”, secili/a në komunën e tij/saj, për të mirën e përbashkët të vendit tonë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 Korrik 2020 - Mbahet mbledhja e dytë e rregullt për vitin 2020 e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. (Salla e Kuvendit të Komunës në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)

- Inaugurohen zyrat të reja të Bankës Qendrore të Kosovës në të cilen do të merr pjesë edhe kryetari i Prishtinës, Shpend Ahmeti. (Tek ish-zyrat e Komunës së Prishtinës që gjenden mes objektit të BQK-së dhe parkingut nëntokësor tek Hotel Grandi, ora 10:00)

- Nataliya Apostolova, Udhëheqëse e Zyrës së BE-së në Kosovë do t’i dorëzojë Ministrisë së Shëndetësisë 6,000 komplete testimi për COVID-19, 90 shtretër spitalorë, mbi 67,000 maska të frymëmarrjes dhe pajisje të tjera mjekësore në mbështetje të sistemit shëndetësor. (Live stream në facebook.com/EuropeanUnionInKosovo, ora 10:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të vizitojë Komunën e Gjilanit ku do te takohet me kryetarin Lutfi Haziri. (Objekti i Komunës së Gjilanit, ora 10:30)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe Kryetari i Komunës se Gjilanit, Lutfi Haziri vizitojnë stadiumin e qytetit në Gjilan si dhe vendosin gur-themelin e stadiumit ndihmës. (Gjilan, ora 11:00)
 
- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Iniciativa për Progres me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it, do të mbajnë konferencë për media, në të cilën do publikohet raporti i monitorimit dhe hulumtimit në fushën e prokurimit publik: “E drejta për ujë, peng i prokurimit: Analizë e tenderit maratonik për ujësjellës në Komunën e Dragashit”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës dhe Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore, përfaqësuar nga Ambasada Britanike, nënshkruajnë Memorandum Mirëkuptimi për të siguruar emërime profesionale të udhëheqësve të institucioneve dhe organeve publike, nëpërmes proceseve të drejta dhe transparente të rekrutimit. (Holli i Kuvendit të Kosovës​, ora 12:00)

- SKOPI Studentor organizon aksion simbolik për të treguar realitetin e krijuar nga emërimet e fundit të Qeverisë së Republikës së Kosovës në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës. (Para ndërtesës së Ministrisë së Arsimit, ora 12:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti merr pjesë në nënshkrimin e Memorandum Bashkëpunimit me Ambasadën Britanike për pozitat e larta drejtuese. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:00)

- IKD dhe INPO mbajnë konferencë për medie, në të cilën do publikohet raporti i monitorimit dhe hulumtimit në fushën e prokurimit publik “E drejta për ujë, peng i prokurimit”. (Hotel “Sirius”, ora 14:30)

- Me rastin e Ditës Botërore të Gazetarëve të Sportit, Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi ka ftuar të gjithë gazetarët e sportit, në takim me për të diskutuar mbarëvatjen e sportit në vendin tonë si dhe sfidat me të cilat ballafaqohet sporti dhe gazetarët sportivë. (Kabineti i Ministres së MKRS-së, ora 15:15)