17 Nëntor 2019

Let’s Do It Kosova mbjellë qindra fidane në oborre të shkollave në Viti

Prishtinë, 24 tetor - Në kuadër të projektit “Ngritja e kapaciteteve të nxënësve në fushën e edukimit mjedisor dhe rivitalizimi i hapësirave shkollore” i cili bashkëfinancohet nga Let's Do It Kosova dhe Komuna e Vitisë, dje filloi faza e dytë e projektit, ajo e rivitalizimit të hapësirave shkollore, me ç'rast do të mbillen qindra fidane në 20 oborre të shkollave të kësaj komune, në dhjetë prej të cilave u mbollën dje.

Drejtori ekzekutiv i Let’s Do It, Luan Hasanaj, u shpreh se ky është vetëm njëri prej aktiviteteve në bashkëpunim me Komunën e Vitisë, të cilat do të vazhdojnë në mënyrë që të ngritet vetëdija e qytetarëve dhe e nxënësve për kujdesin ndaj ambientit jetësor dhe hapësirave publike, në mënyrë që të rritet vetëdija e qytetarëve, e në këtë rast më së shumti e nxënësëve të cilët janë nëpër shkolla.

Gjithashtu, Hasanaj tha se fokus i Let’s Do It është bashkëpunimi me ato komuna të cilat tregojnë vullnet dhe angazhim për të përmirësuar situatën mjedisore, e Vitia është njëra ndër to.

“Ne si organizatë do të interesohemi dhe në fakt fokusi ynë është që të bashkëpunojmë me komuna të cilat tregojnë vullnet dhe shohim angazhim më të madh për ta përmirësuar situatën mjedisore, dhe këtë e kemi pa në Viti dhe Vitia është në fokusin tonë edhe për vitin që vjen, kështu që do të kemi shumë e shumë edhe drunjë, edhe aktivitet të tjera të cilat do të vijnë këtë vit, por edhe vitin e ardhshëm”

Kryetari i Komunës së Vitisë, Sokol Haliti, tha se ky vit i cili është shpallur vit ambiental dhe i mbrojtjes së pyjeve në Komunën e Vitisë, po përmbyllet suksesshëm me mbjellje dhe se Komuna e Vitisë po punon gjithëmbarshëm që vetëdija e vazhdimësisë ambientale të forcohet, e aktiviteti i sotëm është një tregues për këtë. Haliti falënderoi Ministrinë e Mjedisit, e në veçanti Let’ Do It për bashkëpunimin në sferën ambientale dhe u shpreh se bashkarisht kanë arritur që viti 2018 dhe viti 2019 të jenë të suksesshme për Komunën e Vitisë në këtë sferë.

“Ne po dëshirojmë të përmbyllim suksesshëm këtë vit ambiental, pastër dhe me mbjellje të drunjëve e bimëve dekorative, sepse ju e dini që e kemi pasur të shpallur vit ambiental dhe të mbrojtjes së pyjeve vitin 2019, por edhe vitin 2018. Ne e kemi imperativ ta bëjmë Vitinë të bukur, të gjelbër e të pastër.

Drejtoresha e Drejtorisë së Arsimit e kësaj komune, Fatbardha Emini, falënderoi Kryetarin e Komunës dhe Drejtorin Ekzekutiv të Let’s Do It për qasjen pozitive dhe tha se ky është vetëm njëri nga projektet i cili është duke u implementuar.

“Ciklin e parë e kemi pasur ngritjen e kapaciteteve sa i përket edukimit për mbrojtjen e ambientit, me trajnime tek nxënësit e mësimdhënësit. Tani jemi në komponentën e dytë, që ka të bëjë me pjesën e rregullimit të kopshteve të shkollave. Më lejoni që në emër të Drejtorisë së Arsimit dhe të gjithë drejtorëve të shkollave të falënderoj kryetarin dhe drejtorin e Let’s Do It Kosova, që e kanë një qasje shumë pozitive që sektorin e arsimit ta mbështesin. 

Dje u nënshkrua edhe pranimi i grantit të performancës i cili është ndarë për Komunën e Vitisë nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, si rezultat i suksesit të treguar nga kjo komunë gjatë fushatës tremujore të vitit të kaluar “Ta Pastrojmë Kosovën 15 Shtator – 15 Dhjetor”, të implemtuar nga Let’s Do It në bashkëpunim me Qeverinë e Kosovës. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)