20 Mars 2019

Kosova ende mbetet një nga vendet me më së paku investime

Prishtinë, 27 mars - Kosova ende mbetet një nga vendet me më së paku investime në rajon edhe pse kemi bërë përparime në raportin e bankës Botërore.

Oda e Afarizmit ka prezantuar katër barriera për të bërë biznes, të cilat i adresohen Ministrisë së Bujqësisë dhe Pylltarisë:

Agjencioni Pyjor i Kosovës është administruese e mbi 42% të tokave pyjore në Kosovë, kështu që e bënë njërin nga faktorët kryesor në tërheqjen e investimeve.

Oda e Afarizmit vlerëson se sot me politkat aktuale të APK, nëse një investues është i interesuar që të investoj në një zonë e cila administrohet nga APK.

APK jep pëlqime vetëm deri në 5 vite dhe atë vetëm për ndërtim të përkoshëm. Cili biznes ka interes që të investoj në një zonë, ku kontrata për shfrytëzimin e kësaj toke është deri në pesë vite. Asnjë biznes nuk ka arsyeshmëri që të investohet në kontrata kaq afat shkurta.

Po ashtu APK pos që lëshon kontrata deri në pesë vite për shfrytëzim të tokës, ajo nuk jep me shumë së 5 hektar, çka e kufizon shumë biznesin në arritjen e qëllimeve të veta.

"Barrierë tjetër që lidhet po ashtu më APK është edhe taksa 0.20 cent për mImage, taksë e cila ligjërisht do të duhej të mblidhej për ndërtim të përkoshëm e jo se si mblidhet sot."

"Një mImageme çmimin e 0.20 cent se si mblidhet sot hektarin e bënë me kosto 2000 € për vit, nëse janë 5 hektar kostoja është 10 000 € për vit. Asnjë tokë bujqësore nuk e ka këtë vlerë e lëre më tokat të cilat administrohen nga APK dhe që merren nga biznesi në shfrytëzim, janë zona gurore", thekson Oda e Afarizimit.

Problemi i fundit që i adresohet APK dhe Komisionit për Miniera dhe Minerale është se: të dy insitucionet taksojnë një taksë për rikultivim, taksë e cila është e dyfishtë dhe është barrë për biznesin.

Këto barriera të lartcekura më së shumti atakojnë bizneset që merren me shfrytëzimin e pasurisë nëntokësore dhe e ka për të pamundur zhvillimin e këtij sektori.

OAK rekomandon Qeverisë së Kosovës që Ligji për Agjencionin Pyjor të Kosovës të futet në procedurë amandamentimi, çka do të mundësonte që kërkesat e biznesit të marrin zgjidhje.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 mars 2019 - Ministria e Tregtisë dhe Industrisë përmes Agjencisë për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë, do të organizojë konferencë informuese për lansimin e “Programi për Grantet e Përputhshme”, që është i financuar nga Banka Botërore. (Hotel Emerald, ora 8:30)

- Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri raporton para komisionit për Integrime Evropiane për zbatimin e Programit Kombëtar për zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim- Asociimit dhe Agjendës për Reforma Evropiane. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Ministria e Tregtisë dhe Industrisë prezanton Programin për Mbështetjen e Konkurrueshmërisë së NVM-ve  bashkëfinancuar nga BE-ja dhe BERZH-i.  (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të diskutohet rreth organizimit të një konference rajonale me Kryetarët e Komisioneve homologe dhe Kryetarët e Gjykatave të Auditimit të Shteteve të rajonit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 225, ora 10:00) 

- Jahjaga Foundation organizojnë tryezën e rrumbullakët me temë “Roli i medias në përmirësimin dhe raportimin e drejtë për gratë në qeverisje”. (Hotel Sirius, ora 10:30)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi do të vizitojë Federatën e Basketbollit të Kosovës me ç’rast do të nënshkruhet edhe një memorandum bashkëpunimi. (Federata e Basketbollit, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal Publike në të cilën do të diskutohet lidhur me shqetësimet e bizneseve për furnizimin me energji elektrike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 405, ora 11:00)

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Frankofonisë, dhe në kuadër të javëve të Frankofonisë në Kosovë, Ambasada e Francës feston ditën ndërkombëtare të frankofonis. (Sheshi Zahir Pajaziti, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale në të cilën do të diskutohet informata e drejtorti të Shërbimit Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës, lidhur me gripin sezonal në Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet dhe Financa voton raportin vjetor të shpenzimeve të Kuvendit të Kosovës për vitin 2018, voton për Projektligjin për Qasje në Dokumente Publike dhe amendamentet e Komisionit për Administratë Publike, Qeverisje Lokale dhe Media. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00) 

- Nën kryesimin e kryetarit Mustafa, mbahet mbledhja e kryesisë me kryetarët e degëve të Lidhjes Demokratike të Kosovës. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës, me iniciativën e Forumit për Transparencë Parlamentare, vazhdon aktivitetin "Ditët e Kuvendit" në Skenderaj. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Skenderaj, ora 14:00)

 - Kryeparlamentari Kadri Veseli, i shoqëruar nga Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri, do të vizitojnë Agjencinë Kundër Korrupsionit, ku do të takohet me Drejtorin e kësaj Agjencie, Shaip Havolli. (Agjencia Kundër Korrupsionit, Rr. "Nazim Gafurri" Nr. 31, ora 14:00)

- Kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Isa Mustafa, u drejtohet gazetarëve në një konferencë për media pas mbledhjes së kryesisë. (Hotel Sirius, ora 16:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë mban ligjëratën publike “Sot, 20 vite më parë: Rasti ‘Te Pishat’ në Skënderaj”. (Qendra e Dokumentimit Kosovë në bibliotekën Hivzi Sulejmani, ora 16:30)