04 Shkurt 2023

Jetësimi i Strategjisë së Kosovës për Zhvillimin e Bujqësisë

Prishtinë, 17 mars - Në Prishtinë po vazhdon raundi i ri i Dialogut të Procesit për Stabilizim Asocimit (DPSA) ku me theks të veçantë janë diskutuar  çështjet bujqësore, në veçanti në jetësimin e Strategjisë së Kosovës  për Zhvillimin e Bujqësisë. 

Në fokus të interesimi të këtij procesi ishte zhvillimi i ekonomisë rurale dhe ngritja e cilësisë së prodhimtarisë në bazë të normave të BE-së, por edhe si do të kalohen pengesat me të cilat po ballafaqohet ekonomia rurale e Kosovës, sikur që janë qasja në kredi, financim apo nevoja për konsolidim të tokës. 

Dialogu është zhvilluar midis autoriteteve të Kosovës dhe Komisionit Evropian. Gjatë dy ditëve, sa do të zgjasë  ky sesion, në mbledhjet sektoriale pjesëmarrrësit do të shqyrtojnë progresin në fushën e bujqësisë, peshkatarisë, pylltarisë dhe sigurisë së ushqimit. Kjo nxit edhe diskutimin në zhvillimin e bujqësisë organike të sektorëve të verës në Kosovë.

Disa prej pikave të diskutimit, sikurse që janë kontrolli fitosanitar në kufi apo statistikat bujqësore, do të ndikojnë në kapacitetin e Kosovës për të hyrë në marrëveshje tregtare me BE-në, të cilat BE-ja si e tërë i ka rekomanduar. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)