23 Shtator 2018

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO rritet për muajin e dytë radhazi

Romë, 6 prill - Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s u rrit në muajin mars, nxitur nga rritje të mëdha të çmimit të farërave dhe qumështit.

Në muajin mars, indeksi ishte mesatarisht 172.8 pikë, 1.1 për qind më i lartë se në muajin shkurt dhe 0.7 për qind më shumë se vlera e tij një vit më parë.

Rënia e çmimeve të çmimeve për sheqerin dhe shumica e vajrave bimore u kompensuan më shumë nga rritjet e misrit, grurit dhe shumicës së produkteve të qumështit. Indeksi i çmimeve të matuara tregon çmimet e tregut ndërkombëtar për pesë grupe të mëdha të mallrave ushqimore.

Prodhimi botëror i drithërave arriti një nivel rekord në 2017, duke arritur 33 milionë ton nga 2016, në gati 2 646 milion ton, sipas vlerësimit më të fundit të FAO-s në Raportin e ofertës dhe kërkesës së drithërave, të lëshuar po sot.

Megjithatë, FAO parashikon që prodhimi i misrit dhe grurit të botës të bjerë në bazë të parashikimeve të hershme. 

Buka dhe gjalpi

Indeksi i çmimeve të drithrave i FAO vazhdoi rritjen, mesatarisht 2.7 për qind më i lartë se në muajin shkurt dhe 12.1 për qind më shumë se vlera e tij e marsit 2017. Çmimet e grurit u rritën kryesisht nga luhatjet e motit, duke përfshirë thatësinë e zgjatur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe kushtet e ftohta dhe shirat lagësht në pjesë të Evropës.

Çmimet e misrit u kthyen edhe më të larta, të nxitura nga një kombinim i kërkesës së madhe në rang botëror dhe përkeqësimit të pritshmërive proudhese në Argjentinë.

Indeksi i çmimeve të qumështit të FAO-s ishte 3.3 për qind më i lartë në muajin mars, pasi kërkesa e fortë globale u rrit për gjalpë, djathë dhe qumësht pluhur.

Indeksi i çmimeve të sheqerit në FAO ra 3.4 përqind dhe ishte 27.5 përqind më poshtë se vlera e tij e vitit 2017, për shkak të rritjes së mundësive të eksportit.

Indeksi i çmimeve të naftës në FAO u ul në mënyrë modeste për shkak të rënies së çmimeve për vajrat e sojeve dhe lulediellit, ndërkohë që çmimet e naftës së palme u rritën, duke u mbështetur nga pritjet që Bashkimi Evropian do të rifillojë importimin e bionaftës së naftës nga Indonezia.

Indeksi i çmimeve të mishit të FAO ishte kryesisht i pandryshuar nga shkurti, pasi çmimet e mishit të gjedhit u ulën dhe ato për mish dele dhe derri u rritën veçanërisht nga Kina.

Perspektivat e kufizuara në prodhimin e drithërave

Pritshmëria për prodhimin global të drithërave në vitin 2018 janë më të kufizuara.

Prodhimi botëror i grurit pritet të bjerë në 750 milionë ton, rreth një për qind nën nivelin e tij afërsisht rekord të vitit të kaluar. Parashikimet sugjerojnë se prodhimi i SHBA mund të tërhiqet nga rënia e 2017, ndërkohë që prodhimi në Kinë, Indi dhe Federatën Ruse mund të bjerë pas një viti rekord.

Prodhimi i grurit pritet gjithashtu të bjerë nga rekordi i vitit 2017, nga moti i keq në Argjentinë, një ndryshim nga kultivimi i sojës në Brazil dhe një ulje të çmimeve të të mbjellave në Afrikën e Jugut.

Parashikimi i fundit i FAO për rezervat e drithërave botërore në fund të sezonit të mbjelljes që mbaron në vitin 2018, qëndron në gati 748 milion ton, pothuajse 4 për qind më e lartë se një vit më parë dhe që goditi një nivel rekord, me rritjen e kryesuar nga gruri. Kjo do të shkonte në një farë mënyre për të zbutur efektin e rënies së projektuar në prodhimin global të këtij viti.

Kalendari

Ngajrjet e datës 23 shtator 2018

- Mbahet ceremonia e hapjes zyrtare te Javes Evropiane te Sportit. (Hotel Swis Diamond, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media. (Zyrët qendrore të Vetëvendosjes, ora 13:00)