20 Janar 2021

Hapet thirrja për aplikime për grante dhe subvencione në bujqësi

Prishtinë, 20 korrik - Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural sot ka hapur thirrje për aplikim për fermerët, agro-përpunuesit dhe bizneset rurale për disa masa të Programit të Zhvillimit Rural 2020-21 dhe për të gjitha masat e Programit për Pagesat Direkte për vitin 2020, me një buxhet prej gjithsej 53 milion eurove.

Kjo është bërë e ditur në një konferencë të mbajtur sot nga Ministri, Besian Mustafa sipas të cilit këto dy programe kanë për qëllim mbështetjen e aftësisë konkurruese të sektorit agro-rural, rritjen e prodhimit dhe të produktivitetit në bujqësi, përmirësimin e sigurisë së ushqimit, përdorimin e teknologjisë moderne, diversifikimin e aktiviteteve në ferma dhe biznese rurale, mbrojtjen e mjedisit dhe të resurseve natyrore, krijimin e vendeve të punës dhe përmirësimin e bilancit tregtar të produkteve bujqësore dhe ushqimore.

"Me qëllim të rritjes së transparencës dhe menaxhimit më të mirë të zbatimit të këtyre dy programeve,  si dhe duke marrë parasysh situatën aktuale me pandeminë COVID-19 e cila e ka vështirësuar situatën ekonomike të fermerëve dhe bizneseve agro-rurale, kemi ndërmarrë disa hapa që të lehtësojmë procesin e aplikimit", ka thënë Ministri Mustafa.

Ai ka treguar se n bashkëpunim më Bankën Botërore dhe duke përfituar nga përvojat e tyre globale, kemi zhvilluar aplikimin tërësisht online për grante, gjë që rritë transparencën dhe barazinë në miratim të aplikacioneve, përmirëson menaxhimin e granteve dhe ndihmon në menaxhimin e pandemisë COVID-19.

Po ashtu sipas tij të gjithë përfituesit e të gjitha granteve për periudhën 2020-21 do të përfitojnë 50% paradhënie, me garancion bankar, duke rritur kështu likuiditetin dhe mundësinë për të investuar në biznese agro-rurale;

Për të ju përshtatur kalendarit sezonal në bujqësi,  Programi i Zhvillimit Rural 2020-21 do të këtë më shumë se një thirrje, duke filluar sot me këta sektorë:

-          MASA 101:  investimet në pasuritë fizike në ekonomitë bujqësore - sektori i prodhimit të pemëve drufrutore dhe pemëve arrore si dhe serrave;

-          MASA 103: investimet në pasuritë fizike në përpunimin dhe tregtimin e prodhimeve bujqësore - përpunimi i qumështit,  përpunimi i mishit, përpunimi i pemëve dhe perimeve dhe prodhimi i verës;

-          MASA 302: diversifikimi i fermave dhe zhvillimi i bizneseve – bletaria, prodhimi dhe promovimi i mjaltit, përpunimi i prodhimeve në fermë, zhvillimi i aktiviteteve artizanale, rritja e shpezëve për vezë dhe për mish; dhe

-          MASA e ujitjes së tokave bujqësore;

Në muajt në vijim, do të shpallim thirrje tjera për grante deri sa të përfundon buxheti i planifikuar për periudhën 2020-2021.

 

Tek Programi i Pagesave Direkte, kemi reduktuar një numër të konsiderueshëm të dokumentacionit që kërkohet për aplikim, duke lehtësuar kështu në masë të konsiderueshme kompletimin e dosjes për aplikim e po ashtu edhe  procedurat e pranimit te aplikacioneve në drejtoritë komunale përgjegjëse për bujqësi.

Risitë e Programit për Pagesat Direkte, pra subvencionet, për vitin 2020 janë:

• Subvencioni për lopët dhe buallicat qumështore është rritur nga 70 në 85 euro për krerë;

• Subvencioni për delet dhe dhitë është rritur nga 15 në 20 euro për krerë;

• Subvencioni për frutat e mjedrës të dorëzuar apo shitur është rritur nga 8 në 12 cent për kilogram;

• Subvencioni për perimet që kultivohen në ambiente të mbrojtura, pra serra, është rritur nga 300 në 450 euro për hektar për të përkrahur bujqësinë intensive;

• Subvencioni për therjet e raportuara të gjedhit në thertore të licensuara me standarde është rritur nga 50 në 75 euro për krerë;

• Subvencionimi për herë të parë për bimët mjekësore dhe aromatike (BMA), në vlerë prej 450 euro për hektar. Ky sektor ka treguar potencial të shkëlqyeshëm për eksport duke ndihmuar në zbutjen e bilancit negativ tregtar të vendit tonë.

Bazuar në trendët e viteve të kaluara, presim që me këto 53 milion euro të financojmë rreth 865 projekte të granteve dhe rreth 47.000 subvencionime.

Kjo thirrje për aplikim për Programin e Zhvillimit Rural, pra për grante, do të jetë e hapur nga sot më 20 korrik deri më 20 gusht 2020 me rikujtimin që do të ketë edhe thirrje tjera për grante deri në shfrytëzimin e buxhetit deri në dhjetor të vitit 2021.

Thirrja për aplikim për Programin e Pagesave Direkte, pra për subvencione, do të jetë e hapur nga sot më 20 korrik deri më 14 gusht 2020.

"Ftojmë të gjitha komunat që gjatë kësaj periudhe të ju ofrojnë përkrahje maksimale drejtorive të tyre të bujqësisë në menaxhimin e procesit të pranimit të aplikimit nën protokollin e menaxhimit të COVID-19", ka deklaruar Mustafa.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Dhjetor 2020

- Mbahet seanca e parë gjyqësore me rastin e padisë për diskriminim të qytetarit me aftësi të kufizuar, Faruk Kukaj ndaj komunës së Prishtinës. (Gjykata Themelore e Prishtinës, ora 9:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtoresha e Drejtorisë Komunale të Arsimit, Xhemile Thaçi Vezgishi, do të bëjnë përurimin e sallës së edukatës fizike në shkollën “Dy Dëshmorët e Zhurit”. (Fshati Zhur, ora 10:00 - nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 9:20)

- Mbahet seanca gjyqësore ndaj të pandehurit Brahim Krusha për Keqpërdorimi seksual te personave nen moshën 16 vjeçare. (Gjykata Themelore në Ferizaj, Salla nr.II, ora 9:30)

- Shoqata "Miqtë e Amerikës" organizon me moton "E para SHBA-ja" ku do të festohet inaugurimi i Presidentit të 59 të SHBA-ve Joe Biden dhe zëvëndes Presidentës Kamala Harris. (Restauranti "Liburnia" në Prishtinë, ora 12:00)   

- Mbahet seanca gjyqësore ndaj të pandehurit Albert Ramadni për çështjen penale të vrasjes së rëndë. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Mbahet seanca për rastin e ish-drejtorit të Policisë, Rashit Qalaj. (Gjykata Themelore në Pallatinë e Drejtësisë, 13:30)