23 Tetor 2019

Hapet prodhuesi i parë i fidaneve të specializuar në Kosovë

Prishtinë, 21 qershor – Sot kompania Agrobora ka inauguruar serën e parë në Kosovë të specializuar për prodhim të fidanëve të perimeve. Kjo është një arritje e madhe për prodhimin e qëndrueshëm të fidanëve të perimeve në vend dhe për të zgjeruar më tej sistemin e bujqësisë së kontraktuar, që rrit sigurinë financiare të fermerëve.

Për të ndërtuar serën e re për prodhim të specializuar të fidanëve, Agrobora ka siguruar pajisje moderne, përfshirë sistemin e ujitjes, ngrohjen e serës, sistemin e ventilimit, ngrohësin e inkubatorit dhe sistemin e energjisë diellore.

Duke iu drejtuar fermerëve dhe të ftuarve të tjerë të pranishëm në ceremoninë e inaugurimit, pronari i kompanisë Agrobora, Flamur Syla that se “misioni ynë është që fermerëve t’u sigurojmë fidanë të shëndetshëm të perimeve si dhe të shndërrohemi në biznes model që përpiqet të zhvillojë agrobiznesin në vend”.

Sera e re për prodhim të specializuar të fidanëve është bashkëfinancim i Agroborës dhe Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC), përmes projektit Promovimi i Punësimit në Sektorin Privat (PPSE). Gjatë ceremonisë, përfaqësuesja e SDC-së Katrin Ochsenbein theksoi se “Inovacioni që prezantojmë sot i kontribuon bujqësisë së kontraktuar, pasi siguron inpute të mira që nga fillimi. Ndikimi i teknologjisë së specializuar shihet në cilësinë superiore të farave. Pritet që përdorimi i fidanëve të specializuar të rrisë dukshëm rendimentin.”

Në kontekstin e Kosovës, teknologjia për prodhimin e fidanëve që sjell Agrobora është revolucion në shumë aspekte. Kjo teknologji sfidon metodën tradicionale të prodhimit të fidanëve që ka rrezik të lartë dështimi apo rezulton në fidanë të pashëndetshëm; fermerët mund t’i mbjellin fidanët e specializuar 2-3 javë më herët, pra të dalin në treg më herët me prodhimet e tyre dhe rrit rendimentin me së paku 30%.

Familja Syla e ka nisur biznesin bujqësor për prodhim të fidanëve që në vitin 1980 dhe kjo serë e re funksionin në përputhje me standardet evropiane. Qëllimi i PPSE-së është të rrisë punësimin e të rinjve në Kosovës përmes ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme. PPSE implementohet nga Swisscontact dhe Instituti Riinvest.

  

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 tetor 2019 - Mbahet konferenca më e madhe në rajon në fushën e Teknologjisë së Informacionit dhe të Komunikimit Tech Festivalitn KosICT8. (Ambientet e “Kino Armatës” dhe në amfiteatrin e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 9:30)

- Komuna e Prizrenit mban mbledhjen e radhës te Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi, e thirrur nga kryetari, Mytaher Haskuka. (Ndërtesa e Kuvendit të Komunës, Shtëpia e Bardhë, ora 10:00) 

- Zëvendësshefi i Zyrës së BE/PSBE, Riccardo Serri, do të vizitojë Qendrën Mësimore në Fushe Kosove, që është pjesë e projektit të financuar nga BE i cili synon të sigurojë prospekte më të mira për arsim për fëmijët dhe të rinjtë rom, ashkali dhe egjiptian. (Qendra Mësimore në Lagjen 29 në Fushë Kosovë, afër stacionit të trenave, qendra Fidan Lahi, ora 10:00) 

- Për nder të jubileut të 10-vjetorit të punës së Gjykatës Kushtetuese do të mbahet konferenca ndërkombëtare në temën “Sigurimi i sundimit të ligjit dhe i të drejtave të njeriut përmes mekanizmave të drejtësisë kushtetuese: Sfidat e shekullit 21”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit bnë prezantimin e studimit të radhës brenda serisë së studimeve rreth fazes finale të dialogut Kosovë - Serbi për Pretendimet e Serbisë mbi ‘Investimet’ në Kosovë nga Ndërmarrjet Shoqërore Serbe pas Vitit 1999 në Kontekstin e Marrëveshjes Eventuale Ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Sirius, ora 10:15)

- KEDS organizon aktivitetin me rastin e Javës Evropiane për Siguri dhe Shëndet në Punë. (Qendra e Trajnimit ngjitur me Parkun e Biznesit në Drenas, ora 10:30)

- Agjencia për Arsim dhe Aftësim Profesional dhe Arsim për të Rritur organizon aktivitetin e shënimit të themelimit të qendrës për karrierë në Shkollën e Mesme të Lartë Profesionale “Shtjefën Gjeçovi”. (Objekti i SH.M.L.P “Shtjefën Gjeçovi” në Prishtinë, ora 10:30)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët "Fehmi Agani" në Gjakovë Prizren ku do të takoj drejtorin e kësaj shkolle, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës në Gjakovë, ora 11:00)

- SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes zyrtare të projektit “Fuqizimi dhe aftësimi i të rinjëve përmes mundësive të reja – YEEP!”. (Hotel Emerald, ora 11:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën e Mesme të Lartë "Gjon Buzuku" në Prizren ku do të takoj drejtorin e kësaj shkolle, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës në Prizren, ora 13:00)

- Rrjeti i Grave të Kosovës organizon konferencë për media për të shpallur zyrtarisht përfituesit e granteve të Fondit të Grave të Kosovës me shumën prej 66,429.50 euro. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Në kuadër të panairit ndërkombëtar të Agrobiznesit dhe Ushqimit mbahen takimet B2B me bizneset e Malit te Zi. (Salla 1 Tetori, ora 14:00)