27 Nëntor 2020

Gjermania rritë mbeshtetjen për bujqësinë e Kosovës

Prishtinë, 10 shkurt - Ministri i Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural Idriz Vehapi me bashkëpunëtorët ka pritur  sot në një takim pune  Ambasadorin e  Republikës Federale të Gjermanisë   në Prishtinë Hans-Deiter Steinbach dhe Dr. Wendisch, Drejtor i Përgjithshëm në Ministrinë e Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së Konsumatorit  të Republikës së Gjermanisë.  


Në takim është shprehur gatishmëri i madhe nga pala gjermane që të mbështetet sektori i bujqësisë në Kosovë, duke ofruar kështu një mundësi reale për të ofruar ndihma konkrete në sektorë të ndryshëm të bujqësisë, me theks të veçantë në zhvillimin  rural, në rritjen e kapaciteteve të ujitjes, në sferën e pylltarisë e në sfera të tjera bujqësore.


Ministri Idriz Vehapi me këtë rast ka paraqitur  projekt konkret për nëvojat që ka  Kosova, duke i shënjestruar prioritetet për bujqësinë   dhe avancimet që do të duhej shënuar në rrafshin e  përafrimit të Kosovës me  BE-në. 


Ministri Vehapi tutje ka përkujtuar edhe “Javën e Gjelbër” (Gruene Woche) në Berlin, ku është mbajtur  Samiti i Ministrave të Bujqësisë së mbarë botës, me ç’rast qe diskutuar edhe për bujqësinë dhe  propozim-konceptet e reja nga politikë-bërësit për zhvillimin e strategjive, si rezultat i Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Klimën. 

Edhe këtë herë ministri Idriz Vehapi ka rikujtuar nevojën që ka Kosova për donatorë, siç është GTZ-ja gjermane, që të ndihmojë Kosovës për pjesëmarrje në  panairin ndërkombëtar për bujqësi“Java e Gjelbër”, që për çdo vit mbahet në Berlin. 

  Ambasadori gjerman në Prishtinë Hans-Deiter Steinbach   ka  shprehur gatishmërinë e Republikës së Gjermanisë për thellim të bashkëpunimit ndërshtetëror edhe në fushën e bujqësisë, duke vënë në përparësi projektet e ofruara, për të cilat, siç tha ai, shumë shpejt do të dilet me një përgjegje konkrete rreth arsyeshmërisë së tyre. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2020

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton shkresën nga Malcolm Simmons, ish kryetar i Asamblese së Gjyqtarëve të EULEX-it, përfaqësuar sipas autorizimit nga dr. Artan Qerkini, avokat. (Ndertesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë “Promovimi i efiçiencës së energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi, merr pjesë në nisjen e asfaltimit të zgjerimit të llotit të 4 të rrugës Podujevë - Prishtinë, gjegjësisht në fshatin Llugë. (Rruga Podujevë - Prishtinë, fshati Llugë, ora 11:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma Adem Jashari në Prishtinë, ora 12:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e shënimit të Ditës së Forcës. (Ambientet e kazermës “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 12:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve  Kryeministri Avdullah Hoti do e përcjellin realizimin e eksportit të produkteve kosovare në Serbi e që lidhet me marrveshëjen në Shtëpinë e Bardhë në Washington për bashkëpunim ekonomik Kosovë - Serbi e cila pason me një marrëveshje mes dy operatorëve ekonomik. (Objekti i Agrokosova Holiding në zona industriale - Shirokë, Suharekë, ora 14:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti në kuadër të Javës së Biznesit Kosovar 2020, viziton Verarinë ‘’Agro Kosova Holding ’’ në Suharekë. (Veraria ‘’Agro Kosova Holding ’’, Suharekë, ora 14:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Podujevë, bën sot përmbylljen e fushatës zgjedhore përmes një konference për media. (Restorant “Artela”, ora 14:00)