03 Dhjetor 2020

Fillon bartja e kompetencave për mbrojtjen e pyjeve në komuna

Prishtinë, 12 korrik - Sot bëhët pranim dorëzimi i Memorandumit të Mirëkuptimit për  delegimin e kompetencave për mbrojtjen e pyjeve në Komunën e Kaçanikut. Në aktin e  pranim-dorëzimit të Memorandumit do të jenë të pranishëm edhe ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR), Blerand Stavileci dhe Xhabir Zharku, kryetar i Komunës së Kaçanikut. 

MBPZHR është organi përgjegjës për menaxhimin dhe administrimin qendror me pyjet, bënë politikat për  një zhvillim të qëndrueshëm të pyjeve, me kusht që komunat të ushtrojnë kompetencat e deleguara për  përmbushjen e përgjegjësive të kërkuara konform legjislacionit në fuqi.

Në kompetencë të Kuvendeve Komunale tani e tutje  mbetet konfiskimi i masës drusore nga shërbimi i mbrojtjes së pyjeve në komuna. Sipas kësaj marrëveshjeje, po ashtu është paraparë  inkasimi i të hyrave nga dhënia e lejeve në pajtim me paragrafin e theksuar në marrëveshje, kurse shërbimi komunal i mbrojtjes së pyjeve është i obliguar që autoritetit kompetent që menaxhon me pyje, t’i dërgojë raporte mujore në fushëveprimtarinë e këtij shërbimi. 

Më 24 qershor, është nënshkruar Memorandumi i Mirëkuptimit për delegimin e kompetencave  nga MBPZHR-ja - Agjencioni Pyjor i Kosovës, në komunat e Kosovës. Memorandumi asokohe është nënshkruar nga ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rual Blerand Stavileci, ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal Sadri Ferati dhe në emër të Asociacionit të Komunave të Kosovës ka nënshkruar  Bajrush Xhemaili.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Dhjetor 2020

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, Handikos mban konferencën lansuese të Raportit vlerësues mbi qasshmërinë e fëmijëve me aftësi të kufizuara në ndërtesat shkollore të nivelit fillor dhe të mesëm të ulët në Kosovë. (Qendra e Resurseve të Handikos në Veternik, ora 9:30)

- Gjykata Themelore në Ferizaj mban seancën kundër të pandehurit Ibrahim Mustafa Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë te veçantë në të cilën do të mbahet debat parlamentar për gjendjen e të drejtave të personave me aftësi të kufizuara në Republikën e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

-  Komisioni për Integrim Evropian shqyrton Projektligjin për rimëkëmbjen ekonomike – COVID-19, me amendamentet e Komisionit funksional nga aspekti i përputhshmërisë me legjislacionin e BE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Rimëkëmbjen Ekonomike - COVID-19, me raport amendamente të Komisionit funksional për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303 Koha: 10:00  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen ku shpall rezultatet përfundimtare të jashtëzakoshme për Kryetar të Komunës së Podujevës dhe Mitrovicës së Veriut, të cilat u mbajtën më 29 nëntor 2020. (Ndërtesa e KQZ-së, kati 4, ora 10:00)

- Për nder të Ditës Ndërkombëtarë për Personat me Nevoja të Veçanta, ushtruesja e detyres Presidentja, dr.Vjosa Osmani bashkërisht me ambasadorin Britanik, Nicholas Abbott dhe ministrin e Arsimit, Ramë Likaj  nënshkruajnë panon e zotimit për gjithëpërfshirje. Oborri i Kuvendit të Republikës së Kosovës (hyrja nga sheshi, ora 11:30)

- OJQ EC Ma Ndryshe organizon aktivitetet ndërgjegjësuese që ka qëllim të përcjell porosinë vetëdijësuese për eliminimin e pengesave që janë krijuar për shkak të mungesës së gjithëpërfshirjes. (Parku i Qytet në Prizren, ora 11:00 - Keji përballë xhamisë së “Sinan Pashës”, ora 12:00 - Marash, ora 13:00)