25 Shtator 2022

Fermerët Rahovecas, informohen për sigurimin e produkteve bujqësore

Prishtinë, 8 mars - Nën organizimin e Drejtorisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në Komunën e Rahovecit, fermerët Rahovecas, janë informuar lidhur me sigurimet e produkteve bujqësore.

Berat Duraku, drejtor i Drejtorisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në fillim të takimit i ka falënderuar fermerët për përgjigje në ftesë për tu informuar rreth programit për sigurime të produkteve bujqësore.

“Po i ceki dy dallimet të sigurimeve bujqësore që kanë të bëjnë me këtë vit dhe vitin e kaluar, në vitin e kaluar ministria e bujqësisë e ka subvencionuar sigurimit me 50%, në këtë vit për fatin e mirë e ka rritur subvencionimin në 75%."

"Poashtu këtë vit komuna do të jetë përkrah fermerëve dhe do të përkrah sigurimin diku 15 %, varësisht edhe buxhetit komunal, ndërsa 10 % i bie ta paguaj fermeri."

"Dallimi tjetër është se nga 6 produkte sa kanë qenë në vitin e kaluar, këtë vit është shtuar numri produkteve për sigurime e që janë 12 sosh. Ju lus që të nisni procesin e sigurimit bujqësore, është fat i mirë që nuk do të ketë kosto të madhe pavarësisht vështirësove tuaja që keni si fermer”, ka thënë drejtori Duraku.

Ndërsa, Yllka Sahatqija Specialiste e Financimit Bujqësor në IFC,  anëtare e Grupit të Bankës Botërore, ka thënë se Komuna e Rahovecit është komuna e parë që mbështet fermerët në sigurimin e produkteve bujqësore.

Çmimi mesatar per të siguruar produktet bujqësore është 102 euro për 1 hektar, 75 % e mbulon ministria e Bujqësisë, 15% komuna ndërsa 10 %  e mbulon fermeri, pra siç mund të shihini edhe në projektor, juve u bie të paguani jo më shumë se sa 12 euro për 1 hektar.

Kurse fermeri Habib Dina, kërkoj që të thjeshtohen nga institucionet relevante mënyra e përgatitjes së dokumenteve për të bërë sigurimin e produkteve bujqësorë, pasi që nëse duhet të plotësohen shumë dokumente, fermerët nuk kanë kohë të humbin duke vrapuar pas dokumenteve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 shtator 2022

- Federata Atletikës së Kosovës dhe Departamenti i Sporteve, organizon maratonën “Prishtina 2022”, në të cilën marrin pjesë mbi 500 garues. (Nisja bëhet nga Teatri Kombëtar, ora 9:00)

- Me qëllim të koordinimit ndër-institucional mes Qeverisë dhe Pushtetit Lokal mbahet takimi i përbashkët me Kryeministrin, Albin Kurti, Ministrin e Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi, Ministrin e Financave, Hekuran Murati, Ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe Kryetarët e Komunave me ç ‘rast do të diskutohet performanca buxhetore e Komunave dhe Investimet Kapitale, energjia, etj... (Hotel Dukagjini në Pejë, ora 10:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban Konventën Programore të Gruas Demokratike të Kosovës.  (Hotel Emerald, ora 10:00)  

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Gjilan mban konventën e madhe programore. (Salla e Teatrit të Qytetit në Gjilan, ora ora 11:00)

- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë bën prezantimin e instalacionit simbolik “Fëmijët në Shkolla”. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 12:00)
 
- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, marrin pjesë në hapjen solemne të Qendrës Kulturore Boshnjake, me rastin e festimit të Ditës Kombëtare të Boshnjakëve. (Qendra Kulturore Boshnjake në Prizren, ora 14:00)