25 Qershor 2018

Energjia e drurit, gjigandit që nuk fle

Romë, 25 maj - Nëse përpiqemi të përfytyrojmë se si njerëzimi mund të prodhojë "energji të përballueshme, të besueshme, të qëndrueshme dhe moderne" të disponueshme për të gjithë deri në vitin 2030, siç thuhet në Objektivin e Zhvillimit të Qëndrueshëm 7, disa elementë vijnë në mend: panelet diellore, turbinat me erë, bimët gjeotermale, termocentralet e baticës dhe më shumë.

Por, ç'të themi për biokarburantet e ngurta apo, më konkretisht, energjisë e drurit? Energjia e drurit është një gjigant i energjisë së përtëritshme - thonë ekspertët nga FAO dhe Komisioni Ekonomik i Kombeve të Bashkuara për Evropën - dhe gjiganti nuk po fle.

Në shumë vende në zhvillim, energjia e drurit siguron pjesën më të madhe të furnizimit me energji të plotë dhe madje kjo vlen edhe në disa vende të zhvilluara, energjia e drurit siguron gati 25 për qind të furnizimit me energji totale. Energjia e drurit vazhdon të jetë burimi kryesor i energjisë së rinovueshme në Evropë, duke përbërë rreth 45 për qind të energjisë parësore nga burimet e rinovueshme.

Një studim i ri i botuar nga FAO dhe UNECE thekson gjendjen e energjisë së drurit në të gjithë Evropën, Bashkimin e  Shteteve të Pavarura dhe Amerikën e Veriut.

Energjia e drurit është moderne dhe po rritet me shpejtësi. Pllakat e drurit, të bëra nga grimcat e druve të ngjeshur, po ndryshojnë mënyrën e përdorimit të drurit për ngrohje dhe prodhimin e energjisë, për shkak të djegies së tyre efikase, lehtësirave dhe faktit se ato janë më të dendura se drurët e zjarrit tradicional.

Prodhimi i fishekëve të drurit dhe shpërndarja e tyre mbështet punësimin në sektorin e pyjeve, shpesh në zonat rurale ku nevojiten vende pune.

Ky zhvillim gjithashtu ka ofruar mundësitë e tregut për produktet e mbetura të drurit me vlerë të ulët, të tilla si tallash, dru pas-konsumit dhe dru nga vendet e korrjes, të cilat shpesh ishin parë si pa vlerë dhe kështu mbeteshin në pyll ose digjeshin në zonën e korrjes.

Këto gjetje dhe më shumë paraqiten në studimin "Energjia e Drurit në Rajonin ECE: Të Dhënat, Prirjet dhe Evidencat në Evropë, Bashkimin e Shteteve të Pavarura dhe Amerikën e Veriut", e cila u zhvillua nga Sektori i Pyjeve dhe Pyjeve i FAO-s me mbështetjen e UNECE e Qeverisë së Finlandës dhe ekipit të Specialistëve të Energjisë së Drurit të ECE / FAO.

Studimi hedh dritë mbi gjendjen e tanishme të energjisë së drurit, llojet e lëndëve djegëse të përdorura drusore, burimet dhe përdoruesit kryesorë, instrumentet e politikave publike që mbështesin (dhe pengojnë) përdorimin e saj, dhe si të sigurojnë burim të qëndrueshëm të drurit. Për më tepër, ai siguron një perspektivë se si trendet dhe zhvillimet aktuale sociale, ekonomike dhe politike mund të përdorin drutë për energji dhe prodhimin e qëndrueshëm të saj.

Masat e politikave për rritjen e pjesës së energjisë së rinovueshme dhe uljen e emetimit të karbonit kanë luajtur një rol të rëndësishëm në rritjen e përdorimit të drurit për energji dhe së bashku me çmimet e naftës që po rriten me shpejtësi në fillim të këtij mijëvjeçari, kanë kontribuar në ngritjen e përdorimit të energjisë drusore, veçanërisht në Evropë.

Brenda portofolit të burimeve të ripërtëritshme të energjisë, energjia e drurit ka disa përparësi të qarta. Nuk ka kufizime të burimeve të tjera të ripërtëritshme të energjisë, pasi është e magazinueshme dhe do të vazhdojë të ofrojë energji edhe kur nuk ka diell apo erë, ose kur potenciali i gjenerimit të energjisë nga hidrocentralet është i kufizuar.

Studimi gjithashtu vë në dukje se përdorimi i drurit për energji, nëse nuk bëhet siç duhet, mund të ketë pasoja negative. Nëse përdoret në mënyrë joefikase, energjia e drurit mund të jetë një burim i rëndësishëm i ndotjes së brendshme dhe të jashtme. Korrja e lëndëve djegëse drusore mund të degradojë pyjet nëse praktikat e qëndrueshme nuk respektohen.

Megjithatë, energjia e drurit mund të sigurojë një lëndë djegëse shumë të pastër dhe të qëndrueshme nëse praktikat më të mira zbatohen për efikasitetin e ndihmës, përpunimit dhe djegien. Për shembull, përdorimi i sobave dhe karburanteve të përmirësuara mund të zvogëlojë emetimet e thërrmijave të grimcave me më shumë se 95 për qind.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Qershor 2018  - Iniciativa për Drejtësi dhe Barazi Inject, organizon tryezën me temë 'Si ta parandalojmë dhunën ekonomike?', ku edhe do të prezantohet Iniciativa për Ndryshimin e Ligjit për Familjen, gjegjësisht saktësimi i dispozitave ligjore në lidhje me ndarjen e pasurisë së përbashkët bashkëshortore. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Komuna e Gjilanit dhe organizata “Let’s Do It Kosova' te mbështetur nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor organizojn aksion pastrimi në kuadër të fushatës “Ta Pastrojmë Kosovën” në Gjilani. (Para teatrit të Gjilanit, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia e diplomimit të kadetëve të Forcës  së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma 'Skënderbeu’, në Komandën e Doktrinës dhe Stërvitjes,  në Ferizaj, ora 11:00)

- Zyra e Bashkimit Evropian dhe Ministria e Integrimit Evropian organizojn takimin iniciues për nisjen e programimit të programeve kombëtare për Kosovën, IPA 2019 dhe IPA 2020, të financuara nga Bashkimi Evropian. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P-38, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet dhe Financa mban dëgjim publik lidhur me Projektligjin nr.06/L-072 për Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:30)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj e viziton Komunën e Klinës ku do te takohet me Kryetarin Komunës, drejtorët dhe asamblistët. (Objekti i Komunës se Klinës, ora 14:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj takohet me familjarë  të dëshmorëve, biznese lokale, persona nga fusha e artit, sportit, muzikës, OJQ, etj, të Komunës së Klinës. (Objekti i Komunës se Klinës, ora 15:00)