19 Janar 2019

Çmimet e ushqimeve të qëndrueshme gjatë muajit prill

Romë, 3 prill - Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s mbeti përgjithësisht i qëndrueshëm në prill, duke shenjuar mesatarisht 173.5 pikë për muajin, një nivel I ulët deri në mars dhe 2.7 përqind më i lartë se në të njëjtin muaj të 2017.

Çmimet e drithërave dhe produkteve të qumështit vazhduan trendin e tyre të fundit në rritje, ndërsa ato të sheqerit vazhduan rënien e tyre.

FAO publikoi ​​gjithashtu parashikimet e saj të para për sezonin e marketingut 2018/19, duke parashikuar një rënie në prodhimin global të drithërave dhe rezervave, të cilat kanë qenë në ose afër nivelit rekord.

Perspektivat e hershme për tregjet globale të drithërave në vitin e ardhshëm janë të favorshme, pavarësisht nga një rënie e parashikuar, sipas FAO-s, Kërkesa dhe Oferta për Drithëra publikuar po sot.

Prodhimi global i drithrave në vitin 2018 pritet të bjerë në 2 607 milionë ton, rreth 1.6 për qind më pak se të korrat e afërta të vitit 2017.

Rënia është kryesisht për shkak të një tkurrjeje të parashikuar në prodhimin e misrit, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Prodhimi më i ulët i grurit lidhet kryesisht me një rënie të pritshme në Federatën Ruse pas një rezultati të jashtëzakonshëm të vitit më parë.

Ndërkohë, FAO paraprakisht parashikon rritjen e prodhimin e orizit botëror me 1.3 për qind për të arritur 510.6 milion ton, duke vendosur një rekord të ri të lartë, kryesisht për shkak të rritjes së kultivimeve në Azi.

Sa i përket shfrytëzimit të drithërave, parashikimi i ri i FAO - si ushqimi dhe ushqimi - gjithashtu tregon një nivel të lartë të gjithëmbarshëm prej 2 626 milion ton.

Kjo reflekton një rritje të parashikuar prej 1.0 për qind në përdorimin e orizit botëror, një rritje prej 0.8 për qind në shfrytëzimin e grurit botëror dhe një rritje prej 0.4 për qind në shfrytëzimin total të drithërave të papërpunuar, nga të cilat përdorimi i misrit pritet të rritet deri në 2.8 për qind duke kapur një kulm prej 615 milion ton. Rritja më e madhe nga viti në vit në përdorimin e misrit është parashikuar në Kinë dhe në Amerikën e Jugut.

Si rezultat, FAO pret që rezervat botërore të drithërave në fund të sezonit që përfundon në 2019 të bien me 2.7 për qind dhe raporti botëror i stokut të drithërave do të bjerë në 27.2 për qind, nga niveli 16-vjeçar më i lartë prej 28.8 për qind në 2017/18 por edhe mbi nivelin historik prej 20.4 përqind të regjistruar në 2007/08.

Parashikimi i parë i FAO për tregtinë ndërkombëtare të drithërave për vitin e ardhshëm është i lidhur me 406 milionë ton, duke nënkuptuar një rënie prej vetëm 0.6 për qind nga të gjitha kohërat e parashikuara për sezonin aktual.

Trendet e çmimeve

Indeksi i çmimeve të drithrave në FAO u rrit 1.7 për qind në muajin prill, rritja e katërt e njëpasnjëshme mujore që tanimë është 15.4 për qind më shumë se vlera e tij një vit më parë. Çmimet e grurit u mbështetën nga rreziqet që lidhen me motin në Shtetet e Bashkuara, ndërsa prodhimi i zvogëluar nga thatësira në Argjentinë dhe mbjellja e ulët në Shtetet e Bashkuara nxitën çmimet e misrit në nivel ndërkombëtar. Çmimet e orizit gjithashtu u rritën.

Indeksi i çmimeve të qumështit të FAO u rrit 3.4 për qind nga muaji mars, duke reflektuar një kërkesë të fuqishme për të gjitha produktet e qumështit dhe shqetësimet rreth mundësive të eksportit në Zelandën e Re.

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO është një masë e ndryshimit mujor në çmimet ndërkombëtare të një shporte të mallrave ushqimore.

Rënjet u shenjuan  në prill në tre nën-indekset e tjera. Indeksi i çmimeve të vajit në FAO ra me 1.4 për qind që nga marsi, ndërsa indeksi i çmimeve të mishit të FAO ra 0.9 për qind.

Indeksi i çmimeve të sheqerit në FAO ra 4.8 për qind në muajin prill nga muaji i kaluar, duke vazhduar një rënie që filloi dhjetorin e kaluar dhe mesatarisht 24 për qind më e ulët se e prillit 2017.

Çmimet më të ulëta reflektuan një ulje të furnizimeve të nxitura nga rezultatet rekord në Tajlandë dhe Indi, prodhuesi i dytë më i madh i sheqerit, si dhe zhvlerësimi i Realit, monedha e Brazilit, prodhuesi më i madh në botë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 janar 2019

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit me kryetarët e grupeve parlamentare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla  C-301, ora 8:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim 120 studentë nga Vjena dhe Venediku nga programi i studimeve  “Europian  Master in Human Rights and Democratisation”. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Shqipërisë, Nevruz Kaptelli me bashkëpunëtoret e tij vizitojnë Sindikatën e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës të cilët së bashku me Këshillin Grevistë Qendror do t'i vizitojnë grevistët e shkollës fillore “Dardania”. (Shkolla fillore Dardania, ora 10:00)

- Qendra e Lëvizjes Vetëvendosje! në Prishtinë mban konferencë për media. (Zyrat e Vetëvendosjes, ora 11:00)

- Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Shqipërisë, Nevruz Kaptelli me bashkëpunëtoret e tij vizitojnë Sindikatën e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës të cilët së bashku me Këshillin Grevistë Qendror do t'i vizitojnë grevistët çerdhes “Gëzimi Ynë”. (Objekti i çerdhes “Gëzimi Ynë” në Prishtinë, ora 11:00)

- Drejtori i Klinikës Emergjente, dr. Basri Lenjani, do të mbajë konferencë për medie. Në konferencë do të jepet qëndrimi zyrtar në lidhje me videon që ka qarkulluar në medie, për kinse mos ofrimin e shërbimeve shëndetësore ndaj një qytetari. (Klinika Emergjente, ora 13:00)