24 Mars 2018

Caritasi Zviceran mbështet kultivimin e mjedrës dhe forcimin e fermerëve

Prishtinë, 14 dhjetor - Sot në prezencën e 100 pjesëmarrësve është mbajtur konferenca e dytë nacionale e mjedrës në Kosovë.

Qëllimi i konferencës ka qenë prezantimi dhe analiza e zhvillimit të sektorit të mjedrës në Kosovë, e cila është organizuar nga shoqata nacionale e mjedrës “Mjedra e Kosovës” e mbështetur dhe financuar nga Caritasi Zviceran.

Të pranishëm kanë qenë përfaqësuesit e ministrisë së bujqësisë, akterët kryesor në sektorin e mjedrës, organizatat ndërkombëtare, fermerët, kompanitë e grumbullimit dhe përpunimit të mjedrës, hulumtuesit dhe ekspertët e kësaj fushe.

Kreshnik Basha, shefi i zyrës së Caritasit Zviceran në Kosovë theksoi se “Caritasi Zviceran është prezent në sektorin e mjedrës nga viti 2009 duke mbështetur vazhdimisht kultivimin e mjedrës dhe forcimin e fermerëve individual si dhe zhvillimin e standardeve të prodhimtarisë integrale dhe organike të mjedrës në Kosovë”.

Konferenca është shfrytëzuar edhe për prezantimin e hulumtimeve, zhvillimeve, studimeve dhe standardeve të prodhimtarisë në këtë sektor.

Të gjeturat nga studimi i tregut dhe konkurrencës janë prezantuar nga znj. Ivana Dulic Markovic, eksperte e hulumtimit për zhvillimet bujqësore dhe konkurrencën. Krahasimi I tregut global, regjional dhe lokal si dhe zhvillimet e tyre janë analizuar.

Në kuadër të kësaj është publikuar dhe shpërndarë raporti i studimit të tregut të frutave manore në Kosovë si dhe libri për prodhimtarinë e integruar të mjedrës, dredhëzës dhe manaferrës.

Ky libër është financuar nga Caritasi Zvicëran dhe dedikohet në radhë të parë fermerëve, këshilltarëve, agronomëve, studentëve dhe ekspertëve që studiojnë botën bimore me aspekt të veçantë në kultivimin e bimëve dhe mbrojtjen e tyre nga dëmtuesit e ndryshëm.

Prezantuesit tjerë ishin nga organizatat e ndryshme si Z. Sami Uka dhe Z. Kujtim Lepaja nga shoqata nacionale e mjedrës “Mjedra e Kosovës”, Z. Ismet Osmani nga kooperativa bujqësore “Red Gold”, Z. Jeton Svirca nga “Herta Fruits”, Z. Bekri Xhemaili nga instituti bujqësor i Kosovës, Z. Marko Jagodic nga IPKO, dhe Mark Wood nga programi AGRO i USAID-it.

Në fund të konferencës pjesëmarrësit janë ndarë në dy grupe studimore duke dhënë rekomandime në fushën e zhvillimit të tregut dhe marketingut si dhe në fushën e këshillimeve bujqësore. 
.

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Mars 2018 - Organizohet një ecje prej Parkut të Gërmisë deri në Pyllin e Arinjve Prishtina në shenjë të 5 vjetorit të ariut të parë që është shpëtuar në Kosovë, ariut Kasandra. (Nisja bëhet prej rampës së Gërmisë, ora 10:00)

- Oda Ekonomike e Kosovës së bashku me Odën Amerikane të Kosovës organizojnë konferencë për media, ku do të trajtohet aktualiteti politik dhe ekonomik në Kosovë e në vecanti sfidat me të cilat ballafaqohet sektori privat në vendin tonë. (Oda Ekonomike e Kosovës, ora 11:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj në kuadër të manifestimit qendror “Epopeja e Dukagjinit”, bënë homazhe në Kompleksin Memorial në Gllogjan. (Gllogjan, ora 11:00)

- Në kuadër të edicionit të 18-të të Frankofonisë, 12 shkolla fillore dhe të mesme nga Gjilani, Drenasi, Vushtrria, Klina, Mitrovica dhe Prishtina marrin pjesë ne garën e organizuar nga Ministria franceze e Kulturës dhe Komunikimit, spektakli i nxënësve që mësojnë gjuhën frenge në Kosovë. (Salla e kuqe në Prishtinë, ora 11:00)

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale  organizon “Orë Përkujtimore në shënimin e  19 vjetorit të Betejës së 24 marsit 1999 në Kotlinë, komuna e Kaçanikut". (Shkolla e fshatit “Naim Frashëri” në Kotlinë, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës, dega në Mitrovicë bën homazhe te varri i Prof. Latif Berisha, me rastin e 19 vjetorit të vrasjes së tij. (Varrezat e fshatit Smrekonicë, ora 12:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Akademinë Përkujtimore kushtuar të gjithë dëshmorëve dhe të rënëve për liri. (Fshati Gllogjan, ora 12:00) 

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale   ben vizitë në vendin e rënies se dëshmorëve dhe martirëve të Betejës së 24 marsit 1999 në Kotlinë. (Fshati Kotlinë, ora 12:00)

- Në Pyllin e Arinjve Prishtina hapet ekspozita në të cilën do të mund të shihet rrugëtimi i Kasandrës për 5 vite me rradhë permës fotografive. (Pylli i Arinjve Prishtina, ora 13:00)

-  Gjimnazi Hasan Nahi në kuadër të Fondacionit për Arsim dhe Kulturë Atmosfera organizon edicionin e pestë me radhë Gara e Intelegjencës "Eureka 5". (Ambienti i Gjimnazit Hasan Nahi në Prishtinë, ora 13:00)

- OVL-UÇK dega në Kaçanik në bashkëpunim me Institucionet Komunale   ben homazhe në Kompleksin e Varrezave të Dëshmorëve të Brigadës 162 “Agim Bajrami”. (Fshati Kotlinë, ora 13:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Obiliq shënon 28 vjetorin e themelimit. (Restorani i KEK-ut, ora 17:00)